Sean Penn – Biografija

Šon Džastin Pen (engl. Sean Justin Penn; Santa Monika, 17. avgust 1960), američki glumac, režiser i scenarista, dobitnik nagrade Oskar za ulogu u filmu Mistična reka i biografskom filmu Milk iz 2008. Važi za jednog od najtalentovanijih i najsvestranijih holivudskih glumaca. Svetsku slavu i uspeh je postigao uspešno balansirajući između snažnih karakternih uloga i finansijski isplativih ostvarenja holivudske „A” produkcije, a stranice svetskih tabloida su punili i detalji iz njegovog burnog privatnog života zbog čega je svojevremeno stekao reputaciju „lošeg dečka” Holivuda. Tokom 2000-ih ističe se kao jedan od najoštrijih kritičara rata u Iraku i američkog predsednika DŽordža Buša, a veliku pažnju poklanja i humanitarnim aktivnostima.

Biografija

Šon Pen je rođen 17. avgusta 1960. godine u Santa Moniki u Kaliforniji. Kao sin poznatog holivudskog reditelja Lea Pena i glumice Ajlin Rajan od najranijih dana pokazuje veliko interesovanje za glumu i film. Tokom srednjoškolskih dana sa svojim prijateljima Čarlijem Šinom, Emilijom Estevezom i Robom Louom snima mnoštvo amaterskih filmova popularnom „super 8” kamerom. Po završetku srednje škole jedno vreme radi kao pomoćnik glumca i reditelja Peta Hinglija, glumi u lokalnom pozorištu i pohađa časove glume.

Zahvaljujući dobrim poslovnim vezama svoga oca Šon Pen se prvi put pojavljuje na televiziji 1974. godine u seriji Mala kuća u preriji, ali tek posle epizodne uloge u tada popularnoj TV seriji Barnabi Džons 1978. godine njegova karijera kreće uzlaznom putanjom. Ubrzo se seli u Njujork gde posle nekoliko TV nastupa i uloga u pozorištu debituje na velikom platnu u filmu Tabs, drami o kadetima koji preuzimaju kontrolu nad vojnom školom, a pažnju javnosti na sebe definitivno skreće ulogom surfera Džefa Spikolija u filmu Fast Times at Ridgemonth High 1982. godine. Posle odličnih uloga u filmovima Loši momci (1983) i Racing with Moon (1984) Šon Pen dobija status jednog od najtalentovanijih mladih glumaca u Holivudu. 1985. godine snima uzbudljivi triler The Falcon and the Snowman, a 1986. godine u filmu At Close Range glumi pored svoje majke Ajlin Rajan i brata Krisa Pena.

Penovoj narastajućoj popularnosti u ovom periodu doprinosi i njegov kratak i buran brak sa pop pevačicom Madonom, kojeg su obeležili mnogi skandali i obračuni ovog glumca sa novinarima. Par se zajedno pojavljuje u filmu Šangajsko iznenađenje koji doživljava potpuni neuspeh i smatra se verovatno najlošijim ostvarenjem ovoga glumca. Posle Madoninih optužbi za fizičko maltretiranje brak je okončan 1989. godine, a filmom Boje (1988) u kome glumi pored Roberta Duvala Šon Pen vraća svoj donekle poljuljan ugled kod filmskih kritičara. Već naredne godine ostvaruje jednu od svojih najupečatljivijih uloga u karijeri u filmu Brajana de Palme Žrtve rata, glumeći oficira američke vojske koji učestvuje u silovanju i ubistvu vijetnamske devojke. 1990. godine snima film State of Grace u kome glumi policajca na tajnom zadatku koji pokušava da se infiltrira u bandu irskih kriminalaca u kraju u kome je odrastao i prvi put se na filmu pojavljuje pored svoje buduće supruge, glumice Robin Rajt.

I pored velikog uspeha Pen odlučuje da napravi pauzu u glumačkoj karijeri kako bi se intenzivnije posvetio pisanju i režiji. 1991. godine režira svoj prvi film The Indian Runner, priču o dva brata na suprotnim stranama zakona, za koji je inspiraciju pronašao u pesmi Brusa Springstina Highway Patrolman. Kako bi obezbedio novac za svoje naredne filmove, Pen se vraća na filmsko platno. 1993. godine glumi korumpiranog advokata u filmu Karlitov put Brajana DePalme, a zarađeni novac koristi za snimanje svog drugog filma Čuvar Prelaza sa Džekom Nikolsonom u glavnoj ulozi 1995. godine. Iste godine ostvaruje jednu od svojih najprepoznatljivijih uloga; u filmu Tima Robinsa Mrtav čovek hoda koji se bavi problemom smrtne kazne u Americi tumači lik osuđenika na smrt koji se očekujući izvršenje kazne sprijateljuje sa časnom sestrom koju glumi Suzan Sarandon. Ova uloga mu donosi prvu nominaciju za nagradu Oskar u karijeri.

Tokom 1997. godine pojavljuje se u tri značajna filmska naslova. U filmu Nika Kasavetesa Tako je divna glumi mentalno nestabilnog gubitnika koji pokušava da ponovo osvoji ljubav bivše supruge i dobija nagradu za najboljeg glumca na prestižnom filmskom festivalu u Kanu, a pojavljuje se i u filmovima Dejvida Finčera Igra i U-turn Olivera Stouna. Naredne godine igra u povratničkom filmu Terensa Malika Tanka crvena linija, a u čast svog preminulog oca postaje član prestižne glumačke škole Actors studio i snima filmsku verziju pozorišne predstave Hurlyburly. Za ulogu genijalnog ali neodgovornog džez gitariste sklonog alkoholu u filmu Vudija Alena Sweet and Lowdown osvaja svoju drugu nominaciju za nagradu „Oskar”.

Tokom 2000. i 2001. godine pojavljuje se u filmovima Gore u vili reditelja Filipa Hasa, zatim u biografskoj priči o životu kubanskog pesnika Rejnalda Arenasa Pre nego što padne noć i Težina vode rediteljke Ketrin Bigelou, da bi se kao reditelj ponovo okušao u filmu Zakletva sa Džekom Nikolsonom u glavnoj ulozi sa kojim postiže solidan uspeh. Posle pojavljivanja u jednoj epizodi hit serije Prijatelji 2001. godine, Šon Pen snima film Zovem se Sem u kome glumi oca ometenog u razvoju koji pokušava da se izbori za starateljstvo nad svojom ćerkom i za ovu ulogu biva treći put nominovan za nagradu „Oskar”. Konačno, uloga Džimija Markama, oca obuzetog besom koji želi da osveti smrt svoje ćerke, u filmu Mistična reka Klinta Istvuda donosi mu nagradu Oskar 2003. godine i nagradu “Zlatni globus” za najbolju dramsku ulogu. Iste godine Šon Pen briljira i u filmu 21 gram meksičkog reditelja Alehandra Inuretua. 2004. godine snima film Ubistvo Ričarda Niksona u kome glumi Sema Bjuka, emocionalno i socialno poremećenog propalog prodavca nameštaja koji umislivši da je poslednji pošteni Amerikanac planira napad na Belu Kuću, a 2005. godine glumi u političkom trileru Sidnija Polaka Prevodilac pored Nikol Kidman.

Humanitarni rad

Pored sjajne glumačke karijere Šon Pen je poslednjih godina poznat i po svom političkom angažovanju i humanitarnom radu. Posle ulaska Sjedinjenih Američkih Država u rat protiv Iraka 2002. godine, Pen se istakao kao jedan od najoštrijih kritičara politike američkog predsednika Džordža Buša i rata u Iraku. Pošto je posetio Irak i obišao škole, bolnice i siromašna predgrađa Bagdada Pen je zakupio stranicu u dnevnom listu Vašington Post za 56.000 američkih dolara i uputio otvoreno pismo predsedniku Džordžu Bušu u kome ga kao otac dvoje dece i sin ratnog vojnog veterana poziva da odustane od daljeg vojnog angažovanja američkih trupa u Iraku. Javne nastupe koristi da iskaže svoje nezadovoljstvo aktuelnom američkom politikom zbog „dekonstrukcije civilnih sloboda” i „pojednostavljujućeg i zapaljivog pogleda na dobro i zlo”. U više navrata je pozvao Buša da podnese ostavku. Zbog svog antiratnog stava trpio je mnoge kritike od strane medija koji su ga optuživali za nedostatak patriotizma i solidarnosti sa američkim vojnicima. U svojstvu novinara časopisa San Francisco Hronicle u više navrata je posetio Irak i pisao o problemima iračkog naroda i američkih vojnika u Iraku u svojim reportažama u časopisu, a posetio je i Iran i Venecuelu gde se upoznao sa venecuelanskim predsednikom Hugom Čavezom. Svoje političke stavove Pen iznosi i u svojim filmskim ostvarenjima, pa je tako učestvovao u međunarodnom dokumentarnom filmu, delu više različitih autora, koji se bavi terorističkim napadima na Ameriku 11. septembra po nazivu 11'9” 01. septebar 11.

U septembru 2005, Pen je lično učestvovao u pomaganju žrtvama uragana Katrina u Nju Orleansu, u Luiziani. Lično je učestvovao u spasavanju mnogih ljudi. Jedan od njih, sedamdesettrogodišnji Džon Braun, je sestri poručio preko telefona: „Pogodi ko je došao i izvukao me iz kuće? Šon Pen, glumac. Momci su bili stvarno fini.”. Pen je potom spasiocima poklonio nepoznatu sumu novca da ih zbrinu, a zatim odveo nekoliko ugroženih u bolnicu. Pena podržava profesor istorije na Univerzitetu u Tulanu i arhivski istoričar Daglas Brinkli. Njih dvojica su dali direktan intervju 2. septembra 2005, prljavi, mokri i iscrpljeni, i objasnili trenutnu situaciju komentarišući da su pomoć i resursi koje je država poslala bili „oko jedne petine” onoga koliko je bilo potrebno.

7. januara 2006, Pen je bio specijalni gost foruma čiji je domaćin bila stranka Američke progresivne demokrate. Pridružio mu se pisac i kritičar Norman Solomon, kandidat za kongres iz stranke progresivnih demokrata Čarls Braun i aktivistkinja Sindi Šinan. Ovom forumu u Sakramentu, u Kaliforniji, čiji je naziv bio „Izlaz iz Iraka”, prisustvovalo je oko 200 gostiju. Program je vodio Bil Dursten, predsednik Sakramentovog odeljka organizacije Lekara za socijalnu odgovornost. Forum je održan u holu Međunarodne unije radničkih sindikata i cilj mu je bio da promoviše antiratni pokret za prekid rata u Iraku. Progresivni aktivisti, vođe Demokratske stranke i drugi su se skupili da prikažu nestrpljenje i frustraciju američkim učešćem u ratu u Iraku.

Privatni život

Privatni život Šona Pena dolazi u centar interesovanja medija po obelodanjivanju njegove veze sa pop pevačicom Madonom. Par se upoznao na snimanju Madoninog spota za pesmu Material Girl i venčao se u avgustu 1985. godine. Od samog početka brak su pratili mnogi skandali i Penovi obračuni sa novinarima, a zbog jednog od tih napada proveo je u državnom zatvoru u Los Anđelesu 32 dana. Brak je okončan 1989. godine nakon nekoliko priča objavljenih u tabloidima kako Pen fizički maltretira Madonu. Već naredne godine upoznaje svoju drugu suprugu, glumicu Robin Rajt sa kojom ima dvoje dece, ćerku Dilan Frensis i sina Hopera Džeka koji je ime dobio po Šonovim dobrim prijateljima Denisu Hoperu i Džeku Nikolsonu. Prve godine njihovog zajedničkog života bile su veoma burne, obeležene mnogim svađama i pomirenjima dobrim delom zbog Šonovog naprasnog karaktera i problema sa alkoholom. Posle požara 1993. godine u kome je izgorela njihova porodična kuća Pen je jedno vreme živeo u kamp prikolici na svom imanju i u ovom periodu par je bio na korak do definitivnog razlaza, a mediji su špekulisali o vezi ovog glumca sa manekenkom El Makferson. Ipak par se venčao 1996. godine pošto je Šon definitivno prestao da pije i u narednom periodu zajedno se pojavljuju u nizu filmskih ostvarenja. Šon Pen se godinama družio sa zagonetnim rediteljem Terensom Malikom koga je često posećivao u Austriji, a bio je dobar prijatelj i sa kontroverznim Čarlsom Bukovskim kome je posvetio svoj film Čuvar prelaza.

Filmografija
 2018 The First (TV Series)
Tom Hagerty
 2017 American Lion (TV Mini-Series)
Andrew Jackson

Episode #1.1 (2017) … Andrew Jackson
 2018 The Professor and the Madman
Dr. William Chester Minor
 2016 Sound of Sun (Short)
Man
 2016 Family Guy (TV Series)
Sean Penn

Hot Shots (2016) … Sean Penn (voice)
 2016 Angry Birds
Terence (voice)
 2015 The Gunman
Terrier
 2013 The Secret Life of Walter Mitty
Sean O'Connell
 2013 Gangster Squad
Mickey Cohen
 2012 Americans (Short)
Commie
 2011 This Must Be the Place
Cheyenne
 2011 The Tree of Life
Jack
 2010 I'm Still Here
Sean Penn (uncredited)
 2010 Fair Game
Joe Wilson
 2008 Milk
Harvey Milk
 2008 What Just Happened
Sean Penn
 2007 Persepolis
Mr. Satrapi – Marjane's Father (English version, voice)
 2006 All the King's Men
Willie Stark
 2005 The Interpreter
Tobin Keller
 2004 Two and a Half Men (TV Series)
Sean Penn

Back Off Mary Poppins (2004) … Sean Penn
 2004 The Assassination of Richard Nixon
Samuel J. Bicke
 2003 21 Grams
Paul Rivers
 2003 Mystic River
Jimmy Markum
 2003 Pauly Shore Is Dead
Sean Penn
 2003 It's All About Love
Marciello
 2001 I Am Sam
Sam Dawson
 2001 Friends (TV Series)
Eric

The One with the Stain (2001) … Eric
 2000 The Weight of Water
Thomas Janes
 2000 Before Night Falls
Cuco Sanchez
 2000 Up at the Villa
Rowley Flint
 1999 Sweet and Lowdown
Emmet Ray
 1999 Being John Malkovich
Sean Penn (uncredited)
 1998 The Thin Red Line
1st Sgt. Welsh
 1998 Hurlyburly
Eddie
 1998 The Larry Sanders Show (TV Series)
Sean Penn

Flip (1998) … Sean Penn
 1997 Hugo Pool
Strange Hitchhiker
 1997 Ellen (TV Series)
Sean Penn

Emma (1997) … Sean Penn (uncredited)
 1997 The Game
Conrad
 1997 U Turn
Bobby Cooper
 1997 She's So Lovely
Eddie Quinn
 1997 Loved
Man on the Hill (Michael)
 1995 Dead Man Walking
Matthew Poncelet
 1993 Carlito's Way
Kleinfeld
 1992 Cruise Control (Short)
Jeffrey
 1990 State of Grace
Terry Noonan
 1990 Cool Blue (Video)
Phil the Plumber (uncredited)
 1989 We're No Angels
Jim
 1989 Casualties of War
Sgt. Tony Meserve
 1988 Judgment in Berlin
Guenther X
 1988 Colors
Danny McGavin
 1986 Shanghai Surprise
Glendon Wasey
 1986 At Close Range
Brad Jr.
 1985 The Falcon and the Snowman
Daulton Lee
 1984 Racing with the Moon
Henry ‘Hopper’ Nash
 1984 Crackers
Dillard
 1983 Summerspell
Buddy
 1983 Risky Business
Cameo (uncredited)
 1983 Bad Boys
Mick O'Brien
 1982 Fast Times at Ridgemont High
Jeff Spicoli
 1981 The Beaver Kid 2 (Short)
Groovin’ Larry
 1981 Taps
Alex Dwyer
 1981 The Killing of Randy Webster (TV Movie)
Don Fremont
 1981 Hellinger's Law (TV Movie)
Bit Part
 1979 Barnaby Jones (TV Series)
Sam

School of Terror (1979) … Sam
 1974-1975 Little House on the Prairie (TV Series)
Kid

Money Crop (1975) … Kid (uncredited)
The Voice of Tinker Jones (1974) … Kid (uncredited)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *