Sylva Koscina – Biografija

Sylva Koscina ili Silva Košćina (pravim imenom Sylva Koskinou, Zagreb, 22. avgust 1933 – Rim, 26. decembar 1994), italijanska manekenka i glumica, koja je uživala veliku popularnost 1950-ih i 1960-ih.

Rođena je u Zagrebu kao kćerka Grka i Poljakinje, a u Italiju se preselila kao tinejdžerka. Tamo je tokom studija na Napuljskom univerzitetu započela manekensku, a potom glumačku karijeru, napravivši zapaženu ulogu u filmu Il ferroviere. Popularnost joj je, pak, donijela uloga princeze Iole u peplum filmu Le fatiche di Ercole, te učinila jednom od najvećih zvijezda italijanske kinematografije. Godine 1969. je nastupila u ulozi partizanke Danice u jugoslovenskom filmu Bitka na Neretvi.

Filmografija
 1994 C'è Kim Novak al telefono
Enrico's Mother
 1992 Ricky & Barabba
Cristina Bonelli
 1991 L'odissea (TV Movie)
Minerva
 1988 Una grande storia d'amore (TV Movie)
Eugenia Dossena
 1987 Rimini Rimini
Countess Rita-Engineer Pedercini's Sister
 1984 …e la vita continua (TV Mini-Series)
Evelina
 1984 Die Nacht der vier Monde (special guest)
 1984 Cenerentola ‘80
Princess Gherardeschi
 1983 Mani di fata
Contessa Irene
 1983 Questo e quello
Dora (segment “Quello… col basco rosso”)
 1981 Asso
Enrichetta Morgan
 1980 Les séducteurs
Zaira (segment “Armando's Notebook”)
 1978 Settimo anno (TV Mini-Series)
 1977 Casanova & Co.
The Prefect's Wife
 1975 The House of Exorcism
Sophia Lehar (as Silva Koscina)
 1974 Delitto d'autore
Milena Gottardi
 1974 Un par de zapatos del ‘32
Sonya Dorigny
 1973 Lisa e il diavolo
Sophia Lehar (as Silva Koscina)
 1973 Il tuo piacere è il mio
La moglie del tintore
 1972 Uccidere in silenzio
Madre di Valeria
 1972 La mala ordina
Lucia Canali
 1972 Beati i ricchi
Contessa Tanzini
 1972 Sette scialli di seta gialla
Françoise Ballais
 1972 Boccaccio
Fiametta
 1971 No desearás la mujer del vecino
Susana (as Silvia Koscina)
 1971 African Story
Barbara Hayland (as Silva Koscina)
 1971 Homo Eroticus
Carla
 1971 Les jambes en l'air
Favouille Grandblaise
 1971 Historia de una traición
Lola / Luis’ wife
 1971 Mazzabubù… quante corna stanno quaggiù?
La moglie del presentatore
 1971 Il sesso del diavolo
Sylvia, the Assistant
 1970 Hornets’ Nest
Bianca
 1970 La modification
Cécile
 1970 Vertige pour un tueur
Sylvie
 1969 Bitka na Neretvi
Danica
 1969 Marquis de Sade: Justine
Marquise de Bressac
 1968 Kampf um Rom I
Empress Theodora
 1968 I protagonisti
Nancy
 1968 A Lovely Way to Die
Rena Westabrook
 1968 The Secret War of Harry Frigg
Countess Francesca De Montefiore
 1967 Johnny Banco
Laureen Moore
 1967 Deadlier Than the Male
Penelope
 1967 Three Bites of the Apple
Carla Moretti
 1966 Les fables de La Fontaine (TV Series)
Mia

Le lièvre et la tortue (1966) … Mia
 1966 Carré de dames pour un as
Dolorès Arrabal, Fashion Designer
 1966 Monnaie de singe
Lucile
 1966 Io, io, io…. e gli altri
The ‘Star’
 1966 Baraka sur X 13
Mania
 1965 Made in Italy
Diana (segment “3 ‘La Donna’, episode 3”) (as Silva Koscina)
 1965 I soldi
Leda
 1965 Thrilling
Paola (segment “L'autostrada del sole”)
 1965 Il morbidone
Irene
 1965 Estambul 65
Kelly
 1965 Le lit à deux places
Giulietta / Peggy
 1965 L'arme à gauche
Rae Osborne
 1964 Una storia di notte
Maddalena
 1964 Le grain de sable
Alexandra Fonseca
 1964 L'idea fissa (segment “Sabato 18 luglio”)
 1964 Cyrano et d'Artagnan
Ninon de l'Enclos
 1964 Cadavere per signora
Laura Guglielmetti
 1964 Se permettete parliamo di donne
Reluctant Girl (as Silva Koscina)
 1964 Amore in 4 dimensioni
Irma, la moglie (segment “Amore e vita”)
 1964 Hot Enough for June
Vlasta Simoneva
 1963 Judex
Daisy
 1963 Rampage
Stewardess
 1963 Le monachine
Elena
 1963 Il fornaretto di Venezia
Clemenza, Barbo's Wife
 1962 I giacobini (TV Mini-Series)

Episode #1.3 (1962)
Episode #1.2 (1962)
Episode #1.1 (1962)
 1962 La salamandre d'or (uncredited)
 1962 Les quatre vérités
Mia (segment “Le lièvre et le tortue”)
 1962 Copacabana Palace
Ines
 1962 Le masque de fer
Marion
 1962 La congiura dei dieci
Orietta Arconti
 1962 Le massaggiatrici
Marisa
 1962 Jessica
Nunzia Tuffi
 1961 Mani in alto
 1961 Il sicario
 1960 Femmine di lusso
Luciana
 1960 Ravissante
Evelyne Cotteret
 1960 Mariti in pericolo
Berta
 1960 Le pillole di Ercole
Silvia, la moglie de Pasqui
 1960 Les distractions
Arabelle
 1959 Le sorprese dell'amore
Marianna
 1959 La cambiale
Odette Mercury
 1959 La nipote Sabella
Lucia
 1959 Le confident de ces dames
Maria Bonifati
 1959 Poveri milionari
Alice
 1959 Ercole e la regina di Lidia
Iole, bride of Ercole
 1959 Erode il grande (unconfirmed)
 1958 Non sono più Guaglione
Carolina
 1958 Racconti d'estate
Renata Morandi
 1958 Totò nella luna
Lidia
 1958 Mogli pericolose
Tosca (as Silva Koscina)
 1958 Totò a Parigi
Juliette Marchand
 1958 La Gerusalemme liberata
Clorinda (as Silva Koscina)
 1958 Giovani mariti
Mara Rossi Bandelli
 1958 Ladro lui, ladra lei
Cesira De Angelis
 1958 Le fatiche di Ercole
Iole, Daugher of Pelias
 1957 Le naïf aux 40 enfants
Gina Lantois
 1957 Femmine tre volte
Sonia
 1957 La nonna Sabella
Lucia
 1957 Guendalina
Francesca Redaelli, madre di Guendalina
 1956 Michel Strogoff
Sangarre (as Silvia Koscina)
 1956 Il ferroviere
Giulia Marcocci (as Silva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *