True Romance/Prava romansa – Priča o filmu

True Romance (naslov preveden kao Prava romansa), američki igrani film snimljen 1993. godine u režiji Tonyja Scotta, a prema scenariju Quentina Tarantina. Po žanru predstavlja kombinaciju akcionog filma, melodrame i crne komedije. Protagonisti – koje tumače Christian Slater i Patricia Arquette – su mladi radnik iz detroitske videoteke i prostitutka, a radnja prati njihov pokušaj da kokain ukraden od okrutnih kriminalaca “utope” u Hollywoodu i tako započnu novi život.

Iako ispočetka nije imao veliki komercijalni uspjeh, stekao je brojne pohvale od strane kritike, a nakon što je Tarantino postao zvijezda sa Pulp Fictionom, stekao je i kult-status.

Tarantino je prema vlastitim tvrdnjama brojne autobiografske elemente unio u scenario filma i ispočetka je htio sam režirati film, ali se na kraju složio s time da film režira Tony Scott. Na kraju je bio zadovoljan tim izborom, kao i Scottovom odlukom da izmijeni kraj filma, smatrajući da bi bio daleko efektniji hepi end.

Film se odlikuje i muzičkom partiturom Hansa Zimmera temeljenoj na temi Gassenhauer Carla Orffa, korištenoj dvadeset godina prije u filmu Badlands. I time, kao i naracijom glavnog ženskog lika True Romance je odao homage Badlandsu.

Uloge
Glumac Uloga
Kristijan Slejter Klarens Vorli
Patriša Arket Alabama Vitman
Denis Hoper Kliford Vorli
Val Kilmer Elvis, mentor
Gari Oldman Dreks Spivi
Bred Pit Flojd
Kristofer Voken Vinčenzo Kokoti
Bronson Pinšo Eliot Blicer
Majkl Rapaport Dik Riči
Samjuel L. Džekson Big Don
Sol Rubinek Li Donovic
Končata Ferel Meri Luiz
Džejms Gandolfini Virdžil
Ana Tomson Lusi
Viktor Argo Leni
Pol Bejts Marti
Kris Pen Niki Dajms
Tom Sajzmor Kodi Nikolson

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *