16.09.1953 – Prikazan ”The Robe”, prvi film rađen u Cinemascope tehnici

The Robe (sh. Odjeća), američki istorijski film snimljen 1953. godine, poznat kao prvi widescreen film javno prikazan u Cinemascope tehnici.

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Lloyda C. Douglasa. Radnja se događa u Rimskom Carstvu nedugo nakon razapinjanja Isusa. Protagonista, čiji lik tumači Richard Burton, je rimski oficir i plemić koji sticajem okolnosti dobija Isusove odjeću, a zbog čega će postati hrišćanin i umrijeti mučeničkom smrću.

Podsticaj za korišćenje nove tehnike bila je sve veća popularnost televizije zbog koje su hollywoodski studiji naglo počeli gubiti publiku. The Robe je njoj trebao ponuditi novi, atraktivniji, format slike, pri čemu, za razliku od prije uvedenog 3-D filma, publici nisu trebale naočare. Prije njega je u istoj tehnici snimljena romantična komedija How to Marry a Millionaire, ali su šefovi studija zaključili da će mogućnosti nove tehnike bolje demonstrirati epski film poput The Robe. U film je utrošen veliki novac, prije svega u prikazu brojnih detalja života u antičkom svijetu, iako su istoričari kasnije pronašli određene nepreciznosti. Usprkos toga, The Robe je postigao ogroman uspjeh, pa je nominovan za Oscara, a Burton je dobio svoju prvu glumačku nominaciju i postao velika hollywoodska zvijezda. Već sljedeće godine je snimljen nastavak pod naslovom Demetrius and the Gladiators. Uspjeh The Robe je podstakao Hollywood da tokom sljedećih nekoliko godina snima niz skupih filmova biblijske i istorijske tematike, pri čemu su Cinemascope i druge widescreen tehnike postale njihov zaštitni znak.

Uloge
na špici
nepotpisani

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *