Andrea Bocelli – Biografija

photo by Billboard

Andrea Bočeli (it. Andrea Bocelli) je poznati italijanski tenor. Rođen je 22. septembra 1958. godine u mestu Lajatiko, nedaleko od Pize. Bočeli je, u ruralnom okruženju svog toksanskog zavičaja, uvijek bio okružen muzikom. Od rođenja je imao problema s očima zbog urođenog glaukoma. Godine 1970., sa 12 godina, nakon incidenta na fudbalskoj utakmici posve je izgubio vid. Iako je od ranih godina nastupao i osvajao nagrade na pjevačkim konkursima, Bočeli je upisao pravni fakultet u Pizi. Kao student često je nastupao po barovima, pjevajući hitove: Aznavura, Sinatre, Edit Pjaf. Saznavši da će njegov idol Franko Koreli držati master klas u Torinu, Bočeli napušta studije prava da bi nastavio sa vokalnim usavršavanjem. Franko Koreli je odmah prihvatio da podučava Bočelija, otkrivši u njemu veliki potencijal prirodnog dara.

Karijera

Početak karijere odigrao se 1992. godine kada se Bočeli javio na audiciju koju je organizovao čuveni italijanski pjevač Cukero u potrazi za tenorom koji bi načinio demo snimak za duet “Miserere” sa Lučanom Pavarotijem. Pavaroti je bio očaran talentom Andrea Bočelija.

Uslijedili su angažmani kompanije Sugar, jedne od najvećih italijanskih muzičkih firmi, za nastup na čuvenom festivalu “San Remo1993. odakle pažnja medija raste vrtoglavo.

Nižu se uspjesi, među kojima je internacionalnu slavu pobrao album “Romansa”.

Paralelno sa karijerom u oblasti popularne muzike, Bočeli niže uspjehe i na polju operske umjetnosti. Prvi operski nastup imao je 1994. godine, u Verdijevoj operi “Ledi Magbet“.

Do sada je prodao preko 55 miliona ploča širom svijeta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *