Antonin Dvoržak – Biografija

Antonín Leopold Dvořák (Antonin Dvoržak) (Nelahozeve 8. septembra 18411. maja 1904), češki kompozitor.

Rođen je u Nelahozeveu u u blizini Praga u nekadašnjem Austro-ugarskom carstvu i tu je proveo većinu svog života. Prvo muzičko obrazovanje primio je u seoskoj školi, potom je i u Pragu studirao muziku, i izrastao u priznatog violistu i violinistu. Tokom 1860-ih, svirao je violu u orkestru češkog (Bohemskog) teatra, koji je 1855 vodio kao dirigent Bedřich Smetana, koji je, uz Dvoržaka, najpoznatiji češki kompozitor. 1871 Dvoržak napušta orkestar kako bi komponovao muziku. U međuvremenu se oženio, postao priznat kompozitor, i orguljaš u crkvi svetog Adalberta u Pragu, a njegova muzika privukla je Johannes Brahmsa. Putovao je u Englesku, da bi u Ameriku stigao 1892, gdje ostaje do 1895 godine, i u tom vremenu postaje direktor Nacionalnog muzičkog konzervatorijuma u New Yorku.

1893, Dvoržak piše svoje najpopularnije djelo, Simfoniju broj 9 – Iz Novoga svijeta, u kojoj se oslikava čežnja za domovinom, a tada je bio u Iowi, u češkoj govornoj zajednici u Spillvilleu.

Tu je napisao dva od najpoznatijih komornih djela, Kvartet u F i Gudački kvartet u E dur-u. 1895 piše koncert za violončelo u Bmolu, koje će mu postati jedno od najpopularnijih djela.

S obzirom da je imao problema oko finansijskih isplaćivanja svog rada, te da je u Evropi postajao sve uvaženiji, i da je postao počasni član Gesellschaft der Musikfreunde u Beču, Dvoržak se vratio kući, u Češku.

Osim devete simfonije, poznati su mu i Slovenski plesovi, u kojima je Dvoržak obradio narodnu češku muziku, kao i koncert za violončelo i orkestar op.104 koga je napisao 1894-5 za svog prijatelja, Hanuš Vihana. J. Brahms, nakon što je čuo ovaj koncert, izjavio je :

„Da sam znao da koncert za violončelo ovako može zvučati, sam bih odavno napisao jedan“

1897 Dvoržakova kći se udaje za njegovog učenika, kompozitora Josef Suka. Dvoržak je bio direktor konzervatorijuma u Pragu od 1901 do smrti 1904. Sahranjen je u Vyšehrad groblju u Pragu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *