Antonio Tabuki – Biografija

Antonio Tabuki (ital. Antonio Tabucchi; Piza 23. septembar 1943 – Lisabon, 25. mart 2012), italijanski književnik i profesor portugalske književnosti i jezika. Kao poklonik i vrstan poznavalac portugalske kulture, Tabuki je predavao portugalsku književnost u Đenovi i bio direktor Italijanskog kulturnog centra u Lisabonu. Na Univerzitetu u Sijeni bio je profesor portugalskog jezika i književnosti. Na italijanski jezik preveo je i priredio sabrana djela portugalskog pjesnika Fernanda Pesoe. Objavio je više eseja, priča i romana. Pominjan je kao kandidat za Nobelovu nagradu za književnost, ali je nikada nije dobio. Njegove knjige prevedene su na više od 30 jezika.

Biografija

Antonio Tabuki rođen je u Pizi. Presudan dan u njegovom životu bio je kada je jednog popodneva, kao maturant, krenuo na godinu dana u Pariz, gdje je nameravao da „pronađe sebe“. Pred ulazak u voz, nemajući mnogo novca, kupio je malu knjigu „Prodavnica duvana“ Fernanda Pesoe, što je iz temelja promijenilo njegov život. Oduševljenje Pesoinim djelom odvelo ga je ka učenju portugalskog jezika i usadilo mu zajedno sa doživotnim interesovanjem i ljubavlju prema ovom pjesniku, ljubav prema portugalskoj kulturi.

Književni rad

Svoj prvi roman Trg Italija objavio je 1975. Zatim su uslijedila djela: Mala flota (1977), S druge strane (1981), Žena iz Porto Pima (1983), Indijski nokturno (1984). Indijski nokturno smatra se njegovim prvim značajnim romanom. Prema njemu je 1989. snimljen film koji je režirao Alain Cornau. Tragajući za prijateljem koji se izgubio u Indiji, junak ovog romana zapravo traga za sopstvenim identitetom.

Mali nesporazumi bez velike važnosti objavljeni su 1985, a Linija horizonta 1986 godine. I u ovom Tabukijevom romanu junak, ovog puta tražeći podatke o lešu, takođe traga za sopstvenim identitetom, što postaje važna karakteristika Tabukijevih likova. Po ovom romanu je 1993. portugalski reditelj Fernando Lopez snimio film.

Krilata bića Beata Anđelika objavljena su 1987. godine, a zbirka kratkih priča Crni anđeo i roman Rekvijem 1991. Ovaj roman napisan je na portugalskom i predstavlja svojevrstan omaž Portugaliji. To je neobičan rekvijem u kojem junak luta Lisabonom i kao u halucinaciji susreće i žive i mrtve.

Kratke priče Snovi o snovima objavio je 1992. U zbirci od 20 kratkih priča, u kojoj se prepliću literatura i biografija, pripovjedač pripovijeda snove svojih junaka, čuvenih umjetnika, kroz koje iznosi sopstveni doživljaj njihovih djela.

Pereira tvrdi da… je Tabukijev roman objavljen 1994. godine. Njegov junak Pereira pripovijeda događaje koji su se u njegovom životu odigrali avgusta 1938. Pereira je svjedok koji detaljno pripovijeda o tragičnom događaju iz svog života i istorije, koji će izazvati njegovo preispitivanje i sazrijevanje. Po ovom romanu snimljen je naredne godine film sa Marčelom Mastrojanijem u ulozi Pereire.

Tri poslednja dana Fernanda Pesoe, Telefonski poziv za gospodina i Pirandela su priča i dramski komad objavljeni 1994 godine. Izgubljena glava Damašena Monteira (1997) ima ritam trilera i hronika je događaja iz svakodnevnog života. Roman se bavi temom torture, pravde, društvene marginalizacije i policijske zloupotrebe.

Tabuki je takođe objavio i djela: Platonov gastritis (1998), Automobil, nostalgija i beskonačnost (1998). Svakim časom sve je manje vremena (2001), Tuđe autobiografije (2003), Tristano umire (2004), Vrijeme brzo stari (2009), Putovanja i druga putovanja (2010), Ilustrovane priče (2011).

Tabuki je bio oštar protivnik Berluskonijeve vlade i pisao je članke za list Korijere dela Sera, i španski El Pais. Za novinarski rad i zalaganje za slobodu izražavanja dobio je nagradu Francisco de Cerecedo koju dodjeljuje Udruženje evropskih novinara.

Kratki predgovori

Tabuki za svoje knjige piše kratke predgovore u kojima otkriva čitaocu prave namjere lucidno nadograđujući literarnu igru. Nije rijetkost da primijeti kako je neku od njegovih priča mogao bolje da napiše Kipling ili Henri Džejms. U tom slučaju ne bi mu bila uskraćena radost čitanja.

Nagrade

Roman „Indijski nokturno“ dobio je 1987. godine prestižnu Prix Médicis étranger, francusku nagradu za najbolji roman te godine napisan na stranom jeziku. Nagrade Campiello i Aristeion dobio je za roman Pereira tvrdi da…

Smrt

Tabuki je umro u Lisabonu 25. marta 2012. posle duže borbe sa kancerom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *