Bill Murray – Biografija

William James “Bill” Murray (Wilmette, Illinois, 21. 09. 1950.), američki filmski glumac i komičarska ikona irskog podrijetla. Murray je poznat po svojem nadarenom humoru i specifičnoj karizmi, koja ima razmjer od šarmantnih cinika u komedijama do rezigniranih outsidera u dramama. Među njegovim slavnijim filmovima su i Istjerivači duhova, Beskrajni dan i Izgubljeni u prijevodu.

Mlade godine

Murray se rodio u Illinoisu kao peto od ukupno devetero djece Edwarda Murrayja (1921. – 1967.), prodavača drveta, i Lucille Collins (1921. – 1988.), koji su odrasli uz strogi katolički odgoj. Odrastao je sa sedmero braće i jednom sestrom, Nancy, koja je kasnije postala časna sestra. Kao dijete često se je borio za naklonost roditelja; jednom kada je oponašao Jamesa Cagneyja pao je na pod i ozljedio se, ali mu je ipak bilo drago jer je uspio nasmijati oca. Njegov otac je umro mlad, dok je Bill bio star samo 17 godina. Trojica njegove braće, John Murray, Joel Murray i Brian-Doyle Murray su također postali glumci. Završio je Loyola akademiju te se upisao u Regis University gdje je studirao medicinu ali je odustao kada je sa 20 godina uhićen zbog posjedovanja marihuane na aerodromu O'Hare, koju je prodavao kako bi financirao svoj studij.

Karijera
1970te

Na poziv brata Briana-Doylea, Bill je upao u The Second City Chicago, improvizacijsku komičarsku grupu, a u to vrijeme je i honorarno je radio na golf igralištu kao nositelj palica, u Pizzeriji “Little Caesar's” u Chicagu a povremeno je uzimao i teške fizičke poslove, kao što je betoniranje. 1973. je nakratko radio na radio stanici National Lampoon. Slavu je stekao kultnim humorističnim TV showom Saturday Night Live u kojem je zamijenio komičara Chevyja Chasea; iako je isprva bio poprilično nervozan, kasnije se opustio, a kada su Dan Aykroyd i John Belushi napustili emisiju 1979. on je postao najpopularniji član u grupi, a često je i sudjelovao kao scenarist. Kada se Chase vratio u show, između njega i Murrayja izbila je kratka, no burna, svađa, ali su se na kraju ipak pomirili. Ubrzo je razvio karijeru kao glumac na filmu; nakon male uloge u humornoj drami “Sljedeća postaja, Greenwich Village” iz 1976. usljedila je glavna uloga u hit komediji “Ludosti u kampu” iz 1979. u kojoj je scenarist/glumac Harold Ramis postao njegov dugogdišnji prijatelj.

1980te

Ramis je kasnije surađivao s njim na još mnogo filmova; i njihovi kasniji radovi, kao što su “Golf klub” i “Narednik će poludjeti“, postali su hitovi, ali nisu bili osobito hvaljeni od kritike. 1982., nakon što je postao otac, Murray je dobio sporednu ulogu prijatelja Dustina Hoffmana u hvaljenoj komediji “Tootsie” koja je osvojila Zlatni globus za najbolji film u kategoriji komedije ili mjuzikla te je nominirana za 10 Oscara. Ipak, Murray je sam zatražio da se njegovo ime ne upotrijebi u promidžbi filma kako ga publika ne bi zamijenila za vulgarnu komediju; s tim je zaželio snimiti ambicioznije filmove u kojima bi mogao rasti kao glumac.

Poznato je da je pristao snimiti komediju Istjerivači duhova, svoj najveći komercijalni uspjeh, samo uz uvjet da prije snimi dramu Na oštrici britve 1984, remake istoimenog filma iz 1940-ih za koji je i napisao scenarij prema knjizi W. Somerset Maughama. Kada je prvi film postao velik uspjeh, a drugi, koji mu je bio osobniji, je propao i kod kritike i kod publike, Murray se je razočarao i četiri godine izbivao iz svijeta filma (izuzev male uloge u komediji “Mala trgovina užasa“) i učio francuski jezik na Sorboni. Vratio se 1988. filmom “Božićni duhovi“, a godinu dana kasnije Ramis ga je nagovorio da snimi nastavak, “Istjerivači duhova 2“; iako je i taj film bio veliki hit, Murray je odbio ikada jednom snimiti treći dio.

1990te

1990. je glumio u komediji “Brza promjena“, koju je ujedno i režirao. Prema vlastitim izjavama, redateljski posao je bio toliko kompliciran da je odlučio više nikada ne režirati. Nakon hita “Što ćemo s Bobom?” iz 1991. Harold Ramis je još jednom uspio privući Murrayjevu pažnju scenarijem za film Beskrajni dan. Bilo je to teško razdoblje za Murrayja koji se je upravo nalazio u razvodu od svoje supruge te je stoga bio često razdražljiv. Ipak, prihvatio je glumiti u filmu, a kasnije je izjavio da je scenarij za “Beskrajni dan” bio najbolji koji je ikada dobio. Na setu snimanja tog filma Murray se nije osobito slagao sa Ramisom; on je htio da film više bude filozofska drama, dok je Ramis inzistirao da prvo bude komedija a tek onda blaga drama.

Nakon tog filma Murray je prekinuo kontakt sa Ramisom i više nikada nije snimio nijedan film s njim, ali je ipak u intervjuu za Larryja Kinga izjavio da je “Beskrajni dan” najbolji film koji je do tada snimio. Za tu je romantičnu komediju, koja je s vremenom postala mali klasik, nominiran kao najbolji glumac za nagradu Saturn. Nakon hvaljene drame Ed Wood, usljedile su komercijalno neuspješne komedije koje su poljulale njegov status zvijezde. Ipak, komedija “Kralj svih glavonja” iz 1996., iako komercijalni neuspjeh, danas ima mali krug obožavatelja.

Murray na jednoj premijeri

1998. je dobio ponudu za nezavisni film “Tajkun iz Rushmorea” Wesa Andersona koju je s oduševljenjem prihvatio. Toliko je bio oduševljen scenarijem da je izjavio da bi nastupio u filmu i besplatno. Pošto je Andersonu za neke scene ponestalo novca, Murray mu je pomogao s financiranjem. Za tu je ulogu primio hrpu pohvala kritičara te osvojio gomilu nagrada; među ostalim je osvojio American Comedy Award, Nagradu Udruge filmskih kritičara New Yorka, Los Angeles Film Critics Association Award te nominaciju za Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu. Taj je film označio njegovu renesansu te okretanje ozbiljnijim ulogama.

Nakon toga je nastupio u drami “Kolijevka će se njihati” iz 1999. koju je režirao Tim Robbins, a koja je nominirana za nagradu Zlatna palma u Cannesu. Također je igrao malu ulogu u drami “Hamlet“.

2000te

Sa Andersonom je snimio i hvaljenu tragikomediju “Obitelj čudaka2001., no vrhunac će doživjeti sa nezavisnim filmom Izgubljeni u prijevodu za koji je osvojio najviše nagrada u karijeri i priznanje kritičara; osvojio je Zlatni globus, nagradu BAFTA te je nominiran za Oscara kao najbolji glavni glumac. Poznati kritičari Roger Ebert i James Berardinelli oboje su dali filmu “Izgubljeni u prijevodu” 4 od 4 zvijezde, proglasivši ga remek-djelom, a Ebert ga je čak stavio na 2. mjesto na listi svojih najdražih filmova 2003. godine. I sam Murray je izjavio da mu je “Izgubljeni u prijevodu” najdraži film kojeg je ikada snimio.

Mali se skandal ipak dogodio na dodjeli Oscara 2004. – kada je kip za najboljeg glumca osvojio Sean Penn za dramu “Mistična rijeka“, Murray je odbio pljeskati jer je bio razočaran što on nije dobio tu nagradu. Usljedilo je naporno višemjesečno snimanje filma “Panika pod morem2004. u Italiji koje ga je, usprkos tome što je izjavio da je ponosan rezultatom, iscrpilo: za prijatelja Jima Jarmuscha je još snimio “Slomljeno cvijeće” i posudio glas za dva filma po stripu Garfield da bi potom 2005. objavio da uzima “odmor od karijere”.

2007. Murray se, nakon dvije godine izbivanja sa velikih ekrana, vratio sa stanke i prihvatio ulogu gradonačelnika u fantastičnom filmu “Grad žara” (“City of Ember“), ekranizacije popularne istoimene knjige za mlade, koji se igrala u kinima 2008.

Privatni život
„Znam kako je biti taj glas stranca koji zove. Događa se u svijetu glume i na poslu. Oni koji stalno žive zajedno i mogu si garantirati da će se vidjeti svake večeri ili svakog vikenda vjerojatno ne znaju o čemu govorim. Postoji i ta tema koja se rijetko kada dovodi u diskusiju – samoća. To je veliki tabu, zar ne? Nitko ne želi priznati da je usamljen, i o tome se rijetko kada raspravlja unutar obitelji ili sa prijateljima. Ali ja sam se osjećao usamljenim puno puta u životu.” – Bill Murray“

Iako se na snimanjima nekih svojih filmova znao posvađati s članovima ekipe (2000. je, dok je snimao film “Charliejevi anđeli“, navodno ušao u veliki konflikt sa glumicom Lucy Liu koja nije voljela njegovo improviziranje, tako da je izjavio da nikada više neće snimiti jedan film sa njom), Murray je ipak znan kao tiha, povučena osoba. Ženio se dva puta; prvi put za Margaret Kelly 1980., sa kojom ima dvoje djece, te od koje se rastao 1994. Drugi put za Jennifer Butler, dizajnericu kostima koju je upoznao u kada je radila u njegovim filmovima “Božićni duhovi” i “Beskrajni dan”, od 1997., te sa kojom ima četvero djece. Butler je 15 godina mlađa od Murrayja. Butler je 2008. zatražila razvod zbog njegovog “alkoholizma i ovisnosti o marihuani”. Murray je teško podnio razvod te pao u depresiju, ali ga je isti potaknuo da počne snimati više filmova kako bi skrenuo pozornost od tog događaja.

Znan je i po šaljivim odgovorima tijekom raznih promocija na pitanja novinara. Tako je 2007. svoj smisao za humor dokazao i na konferenciji za novinare u povodu filma “Darjeeling d.o.o.“. Prvo pitanje postavio je novinar iz Slovenije koji je tražio odnos između tragedije i komedije jer je Murray glumio u filmovima oba žanra. “Vaše pitanje je tragično, ali ja ću ga nastojati napraviti komičnim”, odgovorio je šaljivi Murray.

Isto tako je velik poklonik golfa, ali i košarke. U 2007. je posjetio Giantse.

Trenutačno živi u predgrađu New Yorka, Rockland County, ali ima i kuće u Los Angelesu i Chicagu.

U svibnju 2008. supruga Jennifer Butler optužila ga je za “zlostavljanje, nemarno ponašanje te za ovisnost o marihuani i alkoholu”, zbog čega je nakon 11 godina braka predala zahtjev za razvod. Zahtjev je predan 12. svibnja u Charlestonu u Južnoj Karolini iako par nije živio zajedno već godinu dana otkako se Jennifer s njihove četvoro djece preselila u drugu kuću. Kostimografkinja tvrdi da je Murray redovito napuštao njihov dom bez objašnjenja te putovao u druge zemlje, gdje se u privatnosti, ali i javnosti, upuštao u seksualne veze. Također navodi da ju je u studenome 1997. udario u lice te da je svojim nasilnim, agresivnim i nekontroliranim ponašanjem uništio njihovu bračnu vezu. Odvjetnik 57-godišnjega glumca javnosti je otkrio da se Murray “osjeća vrlo tužno zbog raspada braka”, no nije htio komentirati optužbe koje je iznijela Butler. Iako je par prije vjenčanja potpisao predbračni ugovor, glumac je pristao majci svoje djece isplatiti sedam milijuna dolara u roku od 60 dana od finaliziranja razvoda.

Uhićenje u Stockholmu

22. kolovoza 2007. Murray je priveden u policijsku stanicu kada ga je policajac zaustavio Stureplanu u Stockholmu, glavnom gradu Švedske jer se sumnjalo da je pijan vozio vozilo za golf u 3 sata ujutro. Pošto su vozila za golf spora i mogu voziti samo negdje oko 30 kilometara na sat, neki su Murrayjevi obožavatelji sa humorom gledali na cijelu situaciju. On je u to vrijeme sudjelovao na lokalnom natjecanju golfa te je posudio vozilo kako bi skoknuo u obližnji lokal, a policajac ga je primjetio kako se vozi po cesti i vraćao se u hotel u neobičnom vozilu, no pošto je odbio da mu se provjeri dah i utvrdi da li je zbilja previše popio, priveden je u stanicu te se mu tamo izvadili krv kako bi na taj način otkrili kakvo je pravo stanje.

Neostvareni projekti

Murray je navodno odbio mnogo ponuda za razne filmove, kod nekih se nije javljao natrag a kod trećih jednostavno nije dobio ulogu. Bio je predviđen za glavnu ulogu u komediji “Životinjsko bratstvo1978., ali ju je dobio John Belushi. U 80-ima je odbio ulogu za fantastičnu komediju “Splash!” koju je dobio Tom Hanks, komediju “Legal Eagles” koju je režirao Ivan Reitman (redatelj njegovog najvećeg hita, “Istjerivači duhova” ), komediju “Policajac iz dječjeg vrtića“, horor satiru “Vještice sa Eastwicka” koju je dobio Jack Nicholson te navodno čak i glavnu ulogu za film “BatmanTima Burtona, prije nego što je Tim Burton izabrao drugog glumca, Michaela Keatona.

U 90-ima je Murray također pokazao da je vrlo izbirljiv u odabiru filmova u kojima bi trebao glumiti. Navodno je bio u planu da glumi odvjetnika Toma Hanksa u filmu “Philadelphia” ali je tu ulogu na kraju ipak dobio Denzel Washington, a glavnu ulogu u iznimno popularnoj tragikomediji “Forrest Gump“, za koju je bio u pregovorima, je dobio Tom Hanks. Daljnje odbijene uloge bile su u filmovima “Narod protiv Larrya Flynta“, “Monsters Inc.”, “Lignja i kit” a biografska komedija “Press your luck” nikada nije ni snimljena, iako je Nicolas Cage figurirao kao producent. 2006. je, zbog svojeg odmora od karijere, odbio ulogu ujaka Franka u filmu “Mala Miss Amerike.

Zanimljivosti

Eric Clapton i Bill Murray 2007. na Crossroads Guitar Festivalu
  • Tri Murrayjeva brata su također glumci: Joel Murray, John Murray i Brian-Doyle Murray. Svi zajedno su nastupili u komediji “Božićni duhovi1988.
  • Obožava golf.
  • Veliki je obožavatelj Chicago Cubs tima i Michaela Jordana te je stoga i prihvatio malu ulogu u filmu “Space Jam” i u dokumentarcima o Jordanu.
  • Njegova djeca su: Homer (1982.), Luke (1985.), Cal (1993.), Jackson (1995.), Cooper (1996.) i Lincoln (2001.). Homer Murray je imao malu cameo ulogu u njegovom filmu “Slomljeno cvijeće.
  • Bio je prvi gost u emisiji koju je vodio David Letterman 1982.
  • Od 2000-ih nema agenta, nego sve potencijalne ponude za filmove uzima preko telefona.
  • Murray je jedan od samo tri američka glumca koji su nominirani za Oscara za ulogu u filmu koji se odigrava na teritoriju Japana (za film “Izgubljeni u prijevodu”). Ostala dva su Marlon Brando i Red Buttons za film “Sayonara“.
  • Dok je snimao sekvencu tučnjave u filmu “Jedna žena, dva muškarca“, slučajno je slomio nos Roberta De Nira.
  • Bio je voditelj humanitarnog “Croassroads Guitar Festivala” 2007. Erica Claptona u Bridgeviewu, kojeg je započeo sviranjem pjesme “Gloria” na gitari jer je to “jedina pjesma koju zna svirati”. Kasnije je nastupio i u perikama i izazvao oduševljenje publike.
Filmografija
 2018 Isle of Dogs
Boss (voice)
 2017-2018 Extra Innings (TV Series)
 1977-2018 Saturday Night Live (TV Series)
Various / Weekend Update Anchor / Honker / …
 2016 Vice Principals (TV Series)
Principal Welles

The Principal (2016) … Principal Welles
 2016 Ghostbusters
Martin Heiss
 2016 The Jungle Book
Baloo (voice)
 2016 Angie Tribeca (TV Series)
Vic Deakins

Tribeca's Day Off (2016) … Vic Deakins
 2015 A Very Murray Christmas (TV Special)
Bill Murray
 2015 Rock the Kasbah
Richie Lanz
 2015 Aloha
Carson Welch
 2015 Parks and Recreation (TV Series)
Walter Gunderson

Two Funerals (2015) … Walter Gunderson (uncredited)
 2014 Dumb and Dumber To
Ice Pick
 2013-2014 Alpha House (TV Series)
Senator Vernon Smits

The Love Doctor (2014) … Senator Vernon Smits
In the Saddle (2014) … Senator Vernon Smits
Pilot (2013) … Senator Vernon Smits
 2014 St. Vincent
Vincent
 2014 Olive Kitteridge (TV Mini-Series)
Jack Kennison

Security (2014) … Jack Kennison
A Different Road (2014) … Jack Kennison
 2014 The Grand Budapest Hotel
M. Ivan
 2014 The Monuments Men
Richard Campbell
 2012 Moonrise Kingdom
Mr. Bishop
 2010 Passion Play
Happy Shannon
 2009 Fantastic Mr. Fox
Badger (voice)
 2009 Zombieland
Bill Murray
 2009 Get Low
Frank Quinn
 2009 Ghostbusters (Video Game)
Dr. Peter Venkman (voice)
 2009 The Limits of Control
The American
 2008 City of Ember
Mayor Cole
 2008 Get Smart
Agent 13
 2007 FCU: Fact Checkers Unit (Short)
Bill Murray
 2007 The Darjeeling Limited
The Businessman
 2006 Garfield: A Tail of Two Kitties
Garfield (voice)
 2005 The Lost City
The Writer
 2005 Broken Flowers
Don Johnston
 2004 Garfield
Garfield (voice)
 2003 Coffee and Cigarettes
Bill Murray (segment “Delirium”)
 2003 Lost in Translation
Bob Harris
 2001 Speaking of Sex
Ezri Stovall
 2001 The Royal Tenenbaums
Raleigh St. Clair
 2001 Osmosis Jones
Frank Detorre
 2000 Charlie's Angels
John Bosley
 2000 Hamlet
Polonius
 1999 Scout's Honor (Short)
Jack Vardell
 1999 Cradle Will Rock
Tommy Crickshaw
 1998 Stories from My Childhood (TV Series)

Pinocchio and the Golden Key (1998) … (voice)
 1998 Rushmore
Herman Blume
 1998 With Friends Like These…
Maurice Melnick
 1998 Wild Things
Ken Bowden
 1997 The Man Who Knew Too Little
Wallace Ritchie
 1996 Space Jam
Bill Murray
 1996 Larger Than Life
Jack Corcoran
 1996 Kingpin
Ernie McCracken
 1994 Ed Wood
Bunny Breckinridge
 1993 Mad Dog and Glory
Frank Milo
 1993 Groundhog Day
Phil
 1991 What About Bob?
Bob Wiley
 1990 Quick Change
Grimm
 1989 Ghostbusters II
Dr. Peter Venkman
 1988 Scrooged
Frank Cross
 1988 She's Having a Baby
Bill Murray (uncredited)
 1987 Buster Poindexter: Hot, Hot, Hot (Video short)
Bartender
 1986 Little Shop of Horrors
Arthur Denton
 1984 Ray Parker Jr.: Ghostbusters (Video short)
Dr. Peter Venkman (uncredited)
 1984 The Razor's Edge
Larry Darrell
 1984 Nothing Lasts Forever
Ted Breughel
 1984 Ghost Busters
Dr. Peter Venkman
 1983 Square Pegs (TV Series)
Mr. McNulty

No Substitutions (1983) … Mr. McNulty
 1982 Tootsie
Jeff
 1982 SCTV Network 90 (TV Series)
Various

Days of the Week, The/Street Beef (1982) … Various
 1982 Twilight Theater (TV Movie)
Lefty in ‘First Film’
 1981 Stripes
John
 1980 Caddyshack
Carl Spackler
 1980 Le chaînon manquant
Dragon (English version, voice)
 1980 Where the Buffalo Roam
Hunter S. Thompson
 1979 Mr. Mike's Mondo Video
Man on the Street
 1979 Meatballs
Tripper
 1978 Loose Shoes
Lefty
 1978 The Rutles: All You Need Is Cash (TV Movie)
Bill Murray the K.
 1976 The TVTV Show (TV Movie)
Various
 1976 Next Stop, Greenwich Village
Nick Kessel (uncredited)
 1975 Saturday Night Live with Howard Cosell (TV Series)
Various

Episode dated 8 November 1975 (1975) … Various
Pilot (1975) … Various
 1975 Tarzoon, la honte de la jungle
Reporter (English version, voice)
 1974 Pass the Buck: Expo ‘74 (Short)
M.C.
 1973 The Hat Act (Short)
The Bookstore Owner

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *