Dave Mustaine – Biografija

Dejvid Skot “Dejv” Mastejn (eng. Dave Mustaine; rođen 13. septembra 1961, La Mesa, Kalifornija, SAD), američki muzičar, poznat kao gitarista, osnivač, glavni kompozitor i tekstopisac i pjevač američke hevi metal grupe ”Megadeth”. Trenutno živi u San Dijegu, u Kaliforniji. Mastejn je takođe bio prvi solo gitarista i pisac pjesama grupe Metalika. Godine 2009. je po knjizi najboljih metal gitarista svih vremena Džoela Makivera bio na prvom mjestu. Mastejn je takođe rangiran kao 89. u Hit Paradeovoj listi 100 najvećih metal pjevača svih vremena.

Osamdesete

Dajv Mastejn je sin Emilije i Džona Mastejna. Nakon razvoda roditelja, jedno vrijeme boravi sa majkom, seleći se iz grada u grad, kako ih otac ne bi našao. Sa 15 godina Dejv je iznajmio stan i finansijski preživljavao, tako što je prodavao drogu. Jedna njegova mušterija je imala probleme sa novcem, ali pošto je radila u prodavnici ploča umjesto novca davala mu je ploče, obično grupa ”Iron Maiden”, ”AC/DC” i ”Judas Priest”-. Krajem sedamdesetih, Dejv počinje da svira gitaru i pridružuje se grupi ”Panic”.

Metalika

1981. godine Dejv napušta ”Panic” kako bi se pridružio Metalici, kao gitarista. Javio se na oglas koji je postavio Lars Ulrih i postao član Metalike. Njegovo članstvo u grupi je trajalo manje od dvije godine. Izbačen je iz grupe na zahtjev Brajana Slegela (vlasnika izdavačke kuće Metal Blade Records), zbog problema sa alkoholom i drogom. Izbačen je neposredno prije snimanja prvog albuma Metalike. Zamolio je članove benda da ne koriste pjesme koje je on pisao, ali su oni to ipak učinili.

Megadeth

Ubrzo nakon što je izbačen iz Metalike Dejv formira novu grupu pod imenom ”Megadeth”. ”Megadeth” je nastao kao Mastejnova želja za osvetom. Naime, postavio je sebi cilj da mora da kreira bend koji će biti uspješniji od Metalike. Godine 1983. upoznaje se sa basistom Dejvidom Elefsonom i kreira ”Megadeth”. U grupu je primio gitaristu Grega Handevita i bubnjara Dižona Karatersa.

Nakon nekoliko neuspješnih audicija u kojima je grupa tražila pjevača, Dejv je riješio da će on pjevati, pored toga što svira gitaru. Godine 2002. Mustaine je zbog posljedica ozljede ruke prestao svirati. No, vratio se 2004. godine. Tekom oporavka postao je htišćanin, a proučavao je i muzičku industriju, najviše produkciju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *