Felix Salten – Tvorac Bambija

Felix Salten (Budimpešta, 6. septembar 1869.Zurich, 8. oktobar 1945. ), austrijski pisac i kritičar jevrejskog porijekla. Najpoznatiji po romanu Bambi iz 1923. godine.

Biografija

Felix Salten je rođen 6. septembra 1869. godine u Budimpešti kao Siegmund Salzmann. Kad je imao četiri nedjelje, njegova porodica se preselila u Beč, u Austriju. Mnogi Jevreji su se doseljavali u Beč tokom kasnog 19. vijeka, jer su mogli dobiti punopravno državljanstvo od 1867. godine.

Kada je njegov otac bankrotirao, šesnaestogodišnji Salten morao je napustiti školu i početi raditi za osiguravajuću agenciju. Takođe je počeo objavljivati pjesme i prikaze knjiga u časopisima. Postao je i dio pokreta “Mladi Beč” (Jung Wien) i ubrzo je dobio puno radno vrijeme kao pozorišni kritičar u bečkoj štampi (Wiener Allgemeine Zeitung, Zeit). Godine 1900. objavljuje svoju prvu zbirku kratkih priča. 1901. je započeo kratkotrajno literarno kabaret pozorište u Beču (Jung-Wiener Theater Zum lieben Augustin).

Uskoro objavljuje u prosjeku jednu knjigu godišnje, drame, kratke priče, romane, putne knjige i zbirke eseja. Takođe je pisao u gotovo svim važnijim novinama u Beču. 1906. je otišao u izdavačku kuću Ullstein kao urednik u B.Z. am Mittag i Berliner Morgenposta, ali se preselio u Beč nekoliko mjeseci kasnije. Pisao je i filmske scenarije i libreta za operete. 1927. postao je predsjednik austrijskog P.E.N. kluba gdje je naslijedio Arthura Schnitzlera.

Njegovo najpoznatije djelo je Bambi iz 1923. godine. Prevedeno je na engleski jezik 1928. i postalo knjiga mjeseca. Godine 1933. prodao je filmska prava reditelju Sidneyu Franklinu za samo 1.000 dolara, a Franklin je kasnije prenio prava na Walt Disney studio. Walt Disney je objavio svoj film baziran na romanu Bambi 1942. godine.

Život u Austriji je postao opasan za istaknute Jevreje tokom 1930.-tih. Adolf Hitler je zabranio Saltenove knjige 1936., dvije godine kasnije, nakon što je Austrija postala dio Njemačke, Salten se seli u Zurich, u Švajcarsku, gdje je živio do svoje smrti i gdje je umro (pokopan na Israelitischer Friedhof Unterer Friesenberg u Zurichu).

Bio je oženjen s glumicom Ottilie Metzl s kojom je imao dvoje djece Paula (rođ. 1903.) i Annu-Katharinu (rođ. 1904.). Komponovao je drugu knjigu na temelju znakova, pod nazivom Bambi Bambi djeca: Priča o šumskoj porodici (1939.). Njegove priče Perri i pas u Firenci inspirisala je Disney za filmove Perri (1957) i The Shaggy Dog (1959). Salten se sada smatra anonimnim autorom erotskog romana Josephine Mutzenbacher (1906), o izmišljenoj autobiografiji jedne bečke prostitutke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *