Herbert Džordž Vels – Biografija

Herbert Džordž Vels (Bromli, Engleska 21. septembar 1866. – London 13. avgust 1946.), engleski književnik najviše poznat po svojim djelima naučne fantastike kao što su Vremenska mašina, Rat svjetova, Nevidljivi čovjek i dr.

Rodio se u porodici radničke klase. Školovao se do 1879, kad ga roditelji više nisu mogli finansirati, pa je postao tapetarski pomoćnik. To mu se baš nije svidjelo, pa je bio srećan kada ga je majstor otpustio 1883. Radio je kao pomoćni učitelj u osnovnoj školi, sa osamnaest godina je dobio stipendiju, i počeo da studira biologiju. Na univerzitetu se ističe znanjem ali i interesovanjem za reformu društva kroz ideje socijalizma i platonizma. Izgubio je stipendiju i posvetio se pedagoškom radu. Relativno kasno je počeo da piše. Bio je politički aktivan u socijalističkim krugovima ali je vremenom postao marginalna politička ličnost. Zanimljivo je da se smatra začetnikom stonih ratnih društvenih igara.

Ženio se dva puta, prvi put sa sestričnom Izabel Meri Vels, 1891. godine, a drugi put sa Ejmi Ketrin Robins, 1895. godine, sa kojom je imao dva sina. Poznate su njegove brojne vanbračne avanture kao i vanbračna djeca.

Preko svojih djela ističe sopstveni pesimizam za budućnost. Njegovo djelo Rat svjetova je najbolji prikaz za problem ljudske evolucije. U kojem su vanzemaljci prikazani onakvi kakvi bi mogli biti ljudi u budućnosti. Ideja za djelo Rat svjetova je nastala preko razgovara pisca sa jednim svojim prijateljem. Kada je upitao prijatelja “Što bi bilo da nas napadne neka razvijenija civilizacija i da se odnosi prema nama kao mi prema svojim kolonijama?”, sinula mu je ideja da napiše djelo Rat svjetova.

Nepotpun spisak dela

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *