Jakopo Tintoreto – Preteča baroknog slikarstva

Jakopo Robusti ili Tintoreto (pravo ime: Jakopo Komin, it. Jacopo Comin, Jacopo Robusti, Tintoretto, 29. septembar 151831. maj 1576), venecijanski slikar iz epohe manirizma, odnosno pozne renesanse. Smatra se poslednjim velikim slikarem ovog pravca.

Alternativno prezime, Robusti, dobio je po ocu koji je bio robusni čuvar kapija Padove, a nadimak Tintoreto, po očevoj profesiji – bojadžijin sin. U početku je bio Ticijanov učenik, ali je ubrzo razvio sopstveni stil. U svom ateljeu je držao natpis koji ga je opisivao: „Mikelađelov dizajn i Ticijanov kolorit“ (Il disegno di Michelangelo ed il colorito di Tiziano). Skoro cijeli život je proveo u Veneciji.

Bio je poznat po svom energičnom i brzom maniru slikanja, po kome su ga zvali „furiozni“ (Il Furioso). Najviše je slikao portrete, ali i religijske kompozicije. Koristio je perspektivu i osvetljenje na dramatičan način, zbog čega se smatra pretečom baroknog slikarstva.

U mitološkim, alegorijskim i istorijskim kompozicijama spojio je snažnu dramatsku napetost s blještavim kolorizmom mletačkog slikarstva. Stvara djela izuzetno velikih dimenzija, kao što su ciklusi fresaka u bratovštini Scuola Grande di San Rocco od 1565.1587., ili oni u Duždevoj palati od 1574.1592.

Bio je i vrstan portretist, a radio je i kartone za mozaike u Bazilici sv. Marka u Veneciji.

Svoja posljednja djela radio je u saradnji s kćerkom Mariettom, zvanom La Tintoretta (1560.1590.) i sinom Domenicom (1564.1637.).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *