Ljubo Stipišić-Delmata – Biografija

Ljubo Stipišić – Delmata (Split, 28. 09. 1938.Split, 09. 10. 2011.),  hrvatski melograf, aranžer, skladatelj i dirigent.

Životopis

Ljubo Stipišić rodio se 28. rujna 1938. godine u Splitu. Rodom je iz mjesta Vrbanja na otoku Hvaru. Glazbu je učio kod Josipa Zjačića i Silvija Bombardellija u Splitu. Sklada pretežito vokalnu glazbu za manje sastave (klape) i zborove koja se najviše temelji na starogradskoj folklornoj baštini koralnog podrijetla (ciklus Intrade). Ogledao se i u većim vokalnim oblicima (kantate “Zaplakalo dite na žudinski kanat”, “Dignite barjak za neznane i male”, “Hrvatska suita”, oratoriji “Matija Ivanić”, “Kalvarija”, “Misa Croatie redivivae”, “I rič se čovikom učini”). Jedan je od suosnivača Festivala dalmatinskih klapa u Omišu i voditelj brojnih poznatih dalmatinskih klapa (Jeka Jadrana, Oktet DC, Kantaduri, Trogir i dr.).

Kao melograf zabilježio je više od 200 dalmatinskih pučkih napjeva, čime je pridonio njihovoj reafirmaciji. Autor je mnogih zbirki narodnih napjeva (“Pisme starog Trogira” i “Oj Marjane”) te više književnih djela (“Aforizmi” 1971., “Rod titanski, rod žgincani” 1975., “Kušaonica smisla” 1992. i dr.). Također je utemeljitelj brojnih drugih festivala, priredbi, smotri i susreta te utemeljitelj časopisa Bašćinski glasi (Omiš, 1991.), glazbene edicije Leut.

Aranžirao je i producirao Hajdukovu navijačku pjesmu Marjane, Marjane (1971.).

Pokrenuo je književnu večer čakavskog pjesništva u Podstrani Ča pod Perunom.

Gradska knjižnica Zadar izdala je tri knjige Ljube Stipišića: “Mojih prvih 100 pjesama za dječje klape i školske zborove” (2006.), “Moje prve 222 pjesme” (2010.) i “Identitet” (2011.). Knjiga “Identitet” trebala je biti predstavljena u listopadu 2011., međutim predstavljanje je odgođeno zbog bolesti autora. Također, Gradska knjižnica Zadar skrbi o opusu Ljube Stipišića kroz digitalizacijski Projekt Delmata.

Otac je poznatog hrvatskog glazbenika Zlatana Stipišića – Gibonnija.

Preminuo je 9. listopada 2011. u 74. godini života.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *