Mama Cass – Biografija

Kes Eliot, najpoznatija kao Mama Kes, (engl. Cass Elliot; 19. septembar 1941 — 29. jul 1974), rođena kao Elen Naomi Koen (engl. Ellen Naomi Cohen), američka pevačica, članica pop kvarteta Mamas And Papas. Kada se grupa razišla, napravila je uspešnu solo karijeru izdavši devet albuma. Eliotova je nađena mrtva u svojoj sobi u Londonu nakon dva rasprodana koncerta u Paladijumu, a uzrok smrti bio je srčani udar. Poznata je po pesmama: Dream a Little Dream of Me, Make Your Own Kind of Music i It's Getting Better. 1998, zajedno sa ostalim članovima grupe, uvrštena je u Rokenrol kuću slavnih.

Detinjstvo, mladost i karijera

Elen Koen je rođena u Baltimoru, saveznoj državi Merilend, od oca Filipa i majke Bes Koen. Odrasla je u Baltimoru, a onda se porodica preselila u Aleksandriju, u Virdžiniji (predgrađe Vašingtona). Ime Kes usvojila je u srednjoj školi, a uzela ga je, prema rečima Denija Doertija, od glumice Pegi Kes, ali u svakom slučaju ime je samo Kes, ne Kasandra. Prezime Eliot uzela je nešto kasnije, u znak sećanja na prerano umrlog prijatelja.

Glumačku karijeru počela je kao srednjoškolka ulogom u mjuziklu The Boy Friend. Srednju školu Džordž Vašington napustila je malo pre mature da bi otišla u Njujork gde je nastupila u brodvejskom hitu The Music Man. Interesantno da joj je Barbra Strajsend 1962. otela ulogu Mis Marmelstajn u mjuziklu I Can Get It for You Wholesale.

Iz Njujorka, tačnije Grinič Vilidža, gde je radila na raznim poslovima, Eliotova se vratila u Vašington, upisala univerzitet i započela pevačku karijeru. U to vreme, kada je američka folk scena bila u usponu, zajedno sa bendžistom Timom Rouzom i pevačem Džonom Braunom osnovala je folk trio „The Triumvirate“. Godine 1963. Džejms Hendriks je zamenio Brauna i trio je promenio ime u „Big Three“. Winkin’, Blinkin’ and Nod, njen prvi snimak sa triom, objavila je 1963. kuća FM Records.

Kada je Tim Rouz 1964. napustio grupu, Eliotova i Hendriks su sa Kanađanima Zalom Jankovskim i Denijem Doertijem osnovali grupu The Mugwumps. Grupa se održala osam meseci, a potom je Eliotova neko vreme nastupala samostalno. Jankovski je sa Džonom Sebastijanom ponovo formirao grupu „The Lovin’ Spoonful“, dok je Doerti sa bračnim parom Filips, Džonom i Mišel, osnovao „The New Journeyman“. Godine 1965. Doerti je konačno ubedio Filipsa da Kes treba da im se pridruži što je Eliotova zvanično i uradila dok su bili na odmoru na Devičanskim ostrvima.

Urbana legenda kaže da se vokalni raspon Kes Eliot povećao za tri tona nakon što je, neposredno pred dolazak u grupu, glavom udarila o bakarnu cev. U intervjuu za magazin Roling Stone, 1968, Eliotova je potvrdila priču:

”Istina je. Udarila sam glavom o cev i moj raspon je povećan za tri tona. Oni su cepali tu motku sa strane, prepravljali je, stavljali na plesni podijum. Radnik je ispustio tanku metalnu cev koja me udarila. Dobila sam potres mozga i otišla u bolnicu. Imala sam jaku glavobolju dve nedelje i nakon toga sam počela da pevam više tonove. Istina je. Kunem se Bogom.”

Međutim, ljudi koji su je dobro poznavali, kažu da to nije tačno – Eliotova je oduvek imala izvanredan glas. Njeni prijatelji smatraju da joj je priča o cevi poslužila kao uverljivo objašnjenje zašto je Džon (Filips) tako dugo nije primao u grupu, dok je pravi razlog bio u činjenici da je Filips Eliotovu smatrao predebelom.

Mamas And Papas

Sa dva ženska člana, The New Journeyman je tražio novo ime. Prema Doertiju, novo ime bendu smislila je sama Eliotova. Na svom veb-sajtu Doerti navodi:

”Samo smo se izležavali, gledali TV i diskutovali o novom imenu za grupu. The New Journeyman nije bilo ime koje bi pisalo na našoj odeći. Džon je bio za naziv The Magic Cyrcle. To je bilo bezveze, ali niko od nas nije mogao da smisli ništa bolje. U jednom trenutku promenili smo kanal na TV-u i u nekoj emisiji se pojavi neki „anđeo pakla“ (pripadnik velike grupe motorista, obožavalaca motora marke Harli Dejvidson). Prvo što smo čuli bilo je kako govori drugaru: „Ne uzbuđuj se, Hos. Neki zovu naše žene jeftinim, ali mi njih zovemo našim mamama“. Kes je poskočila: Da! Hoću da budem mama. I Mišel je ustala: Mi smo mame! Mi smo mame! U redu. Pogledao sam Džona. On je pogledao u mene i rekao: Tate? I problem je bio rešen. Nazdravimo za Mame i tate (Mamas and Papas). Posle puno, puno zdravica, Kes i Džon su popadali.”

Doerti je objavio da su on i Mišel u vezi što je Eliotovu razljutilo jer je bila zaljubljena u njega. On je jednom prilikom izjavio da ga je Kes čak i zaprosila, ali da je on bio toliko zatečen da joj nije mogao ništa odgovoriti.

Eliotova je bila poznata po svom optimizmu i smislu za humor, pa su je neki smatrali najharizmatičnijim članom grupe. Uspehu grupe su najviše doprineli njena toplina i poseban glas. Pamti se njen vokal u pesmama California Dreamin’, Monday, Monday i Words of Love.

Poznata je i po solo vokalu u pesmi Dream a Little Dream of Me koju je grupa snimila 1968. nakon vesti da je umro Fabijan Andre, jedan od kompozitora pesme, kojeg je Mišel srela godinu dana ranije. Verzija u interpretaciji Kes Eliot bila je balada, za razliku od skoro svih starijih verzija (uključujući i snimak Net King Kola), koje su bile mnogo brže. Pesma je, u stvari, napisana 1931. kao dens numera za tadašnje noćne klubove.

Zvanični razlog zašto je Kes Eliot napustila grupu je bila njena želja da ostvari solo karijeru. Međutim, neposredan povod za tu odluku bio je incident na jednoj žurci na kojoj je Džon na sav glas izvređao Eliotovu u trenutku dok je razgovarala sa Mikom Džegerom. Uvređena Kes je odmah napustila žurku, a nedugo zatim i grupu.

Ipak, kako je bend bio na vrhuncu popularnosti, uspeli su da je nagovore da se vrati u grupu, pa se su ponovo okupili i izdali novi album, nazvan po imenu grupe.

Nastavili su da snimaju da bi ispunili uslove ugovora sa izdavačkom kućom do izdavanja poslednjeg albuma, 1971.

Solo karijera

Posle raspada grupe, Eliotova je napravila uspešnu solo karijeru. Njena najznačajnija pesma iz tog perioda bila je Dream a Little Dream of Me sa istoimenog albuma objavljenog 1968. u produkciji kuće Dunhill Records iako je ta pesma objavljena nešto ranije te iste godine na albumu The Papas & the Mamas Presented By The Mamas and the Papas. Eliotova je nastupala i u las vegaskoj Cezarovoj palati za u to vreme visok honorar od 40.000 američkih dolara po nedelji, iako je poseta bila ispod očekivanja.

Često je nastupala u zabavnim TV emisijama i šou-programima tokom 70-ih, od kojih su najpoznatiji The Julie Andrews Hour, The Johnny Cash Show, The Mike Douglas Show, The Andy Williams Show, Hollywood Squares i The Carol Burnett Show. Bila je gost-voditelj u emisiji Džonija Karsona The Tonight Show gostujući u još 13 emisija. Eliotova je bila gost panelist nedelju dana krajem 1973. godine u hit emisiji Match Game ‘73. Nastupila je 1973. u TV specijalu Saga of Sonora sa tadašnjim zvezdama Džil Sent Džon, Vinsom Edvardsom, Zirom Mostelom i Lesli En Voren. Takođe je pevala džingl Hurry on down to Hardee's, where the burgers are charco-broiled u reklami za Hardijevu brzu hranu.

Nastavila je i sa glumom. Između ostalog, glumila je u filmu Pufnstuf iz 1970. i bila gostujuća zvezda u The New Scooby-Doo Movies, Young Dr. Kildare, Love, American Style i The Red Skelton Show.

Iako joj se u početku prefiks „mama“ dopadao, kasnije joj je smetao, što pokazuje i činjenica da se njen poslednji album, snimljen uživo, zove Don't Call Me Mama Anymore (srp. Nemoj me više zvati „mama“).

Porodica i smrt

Eliot se dvaput udavala. Prvi brak, za Džejmsa Hendriksa, kolegu iz benda, počeo je 1963. To je bila isključivo platonska veza na njegov nagovor, kako bi izbegao poziv u vojsku tokom Vijetnamskog rata. Brak nije ovekovečen prvom bračnom noći i poništen je 1968. 1971, Kes se udala za novinara, barona Donalda fon Videnmena, koji je bio naslednik Bavarske baronije. Taj brak završio se razvodom posle par meseci.

Eliotova je rodila ćerku, Oven Vanesu Eliot, 26. aprila 1967. Iako nikada nije javno identifikovala njenog biološkog oca, mnogo godina kasnije, Mišel Filips pomogla je Oven da ga pronađe. Međutim, E! True Hollywood Story televizijska biografija se bavi mogućnošću da je Bitls Džon Lenon otac Eliotove kćerke. Oven je želela da takođe postane pevačica i išla je na turneju sa bivšim članom grupe The Beach Boys, Alom Džardinom.

Na vrhuncu svoje pevačke karijere 1974, Kes je održala dva rasprodana koncerta u Paladijumu, u Londonu. Telefonirala je Mišel posle finalnog koncerta, krajnje ushićena što je oba puta dobila ovacije publike. Potom se odmarala te noći i umrla u snu, a neki izvori navode da je uzrok bio srčani udar.

Odmah nakon njene smrti žuta štampa je počela da širi priču kako se Kes udavila dok je jela sendvič od šunke. Te špekulacije zasnivale su se na izjavama policije koja je, nakon pronalaska tela naglasila da je delimično pojeden sendvič nađen u njenoj sobi i da se možda ugušila dok ga je jela. Međutim, kad je urađena autopsija, nije nađena hrana u njenom dušniku i ustanovljeno je da je razlog smrti bio slabo srce. Ipak, lažna priča već je bila usvojena, a pravi razlog retko kad se pominjao. Takva priča postala je deo popularne kulture.

Pevačica je umrla u istom stanu, broj 12, Kurzon plejs 9, Mejfer, gde je umro i Keith Moon, bubnjar grupe The Who, četiri godine kasnije.

Sahranjena je u Mount Sinej spomen-parku i groblju.

Nakon Eliotine smrti, njena mlađa sestra, Lija Kankel, uzela je starateljstvo nad Kesinom ćerkom Oven, tada starom samo sedam godina. Kankel je takođe pevačica i postigla je uspeh 1984, kao članica grupe Coyote Sisters, sa singlom Straight From The Heart (Into Your Life). Takođe, napisala je nekoliko pesama za sestru. Lija je 1997. dala intervju za televiziju VH1, za koju je pričala o svojoj poznatoj sestri, u epizodi Mamas & Papas, u sklopu dokumentarne serije Behind the Music.

Počasti i pojavljivanje u popularnoj kulturi

Život i muzika Kes Eliot su bili tema pozorišne predstave u Dablinu, 2004. godine, The Songs of Mama Cass, sa Kristen Kapeli kao glavnim vokalom. Album grupe Crosby, Stills & Nash, Greatest Hits, izdat 2005, posvećen je Kes Eliot. Jedan od primera je i pesma Mama, I Remember You Know švedske pop pevačice Merit Bergman.

Britanski film Prelepa stvar (engl. Beautiful Thing) na svom soundtracku sadrži mnoge pesme Mame Kes, a puštane su i u filmu, dok sećanje na Kes igra ulogu u životu jednog lika.

Snimak pesme Make Your Own Kind of Music moguće je čuti u različitim epizodama druge i treće sezone serije Izgubljeni. Njena pesma It's Getting Better se koristi u epizodi Meet Kevin Johnson četvrte sezone iste serije.

Entoni Kidis, pevač grupe Red Hot Chili Peppers, naveo je grupu Mamas And Papas, a posebno Eliotovu kao uticaj, u intervjuu za magazin Roling Stone. Takođe je rekao: „Bilo je vremena kada sam bio stvarno loše i zvuk njenog glasa davao mi je razlog da nastavim dalje.“

Boj Džordž, bivši pevač grupe Culture Club i K. D. Lang su je takođe naveli kao uticaj, kao i Bet Dito, pevačica grupe Gossip, koja je Eliotovu navela kao muzičku i modnu inspiraciju i izjavila: „Odrastajući, zaista sam želela da zvučim kao Mama Kes”. Džordž ju je opisao kao „najbolju belu žensku pevačicu svih vremena“.

Solo diskografija
Albumi

1968: Dream a Little Dream – SAD #87
1969: Bubblegum, Lemonade, And… Something for Mama – SAD #91
1969: Make Your Own Kind of Music – SAD #169 (reizdanje albuma Bubblegum, Lemonade, And… Something for Mama sa dodatom hit pesmom sa naslova)
1971: Mama's Big Ones (najveći solo hitovi) – SAD #194
1971: Dave Mason and Cass Elliot – SAD #49
1972: Cass Elliot
1972: The Road Is No Place for a Lady
1973: Don't Call Me Mama Anymore

Singlovi

1968: “Dream a Little Dream of Me” (Mama Cass sa grupom Mamas And Papas) – SAD #12 Pop/#2 AC, VB #11
1968: “California Earthquake” – SAD #67
1969: “Move in a Little Closer, Baby” – SAD #58 Pop/#32 AC
1969: “It's Getting Better” – SAD #30 Pop/#13 AC, VB #8
1969: “Make Your Own Kind of Music” – SAD #36 Pop/#6 AC
1970: “New World Coming” – SAD #42 Pop/#4 AC
1970: “A Song That Never Comes” – SAD #99 Pop/#25 AC
1970: “The Good Times Are Coming” – SAD #104 Pop/#19 AC
1970: “Don't Let the Good Life Pass You By” – SAD #110 Pop/#34 AC

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *