Marion Cotillard – Biografija

Marion Kotijar (franc. Marion Cotillard, rođena 30. septembra 1975. u Parizu) francuska je glumica, pevačica, ekološka aktivistkinja i portparolka organizacije Grinpis.

Kotijarova je filmsku karijeru započela ulogama u francuskim ostvarenjima sredinom devedesetih, a pažnju javnosti u rodnoj zemlji privukla je ulogom Lili Bertino u filmu Taksi Lika Besona, koju je tumačila i u sledeća dva nastavka filma. Taksi 3 je premijerno prikazan 2003, a Kotijarova je iste godine prvi put nastupila u filmu na engleskom jeziku (Krupna riba) i ostvarila prvu značajnu glavnu ulogu u ljubavnoj drami Dečje igrice. Iz tog perioda takođe se ističu filmovi Nevinost i Veridba je dugo trajala, za koji je osvojila nagradu Cezar za najbolju glumicu u sporednoj ulozi.

Do preokreta u njenoj karijeri dolazi 2007. sa ulogom francuske pevačice Edit Pjaf u biografskoj muzičkoj drami Život u ružičastom, koja joj je donela nagrade Oskar, BAFTA, Zlatni globus i Cezar za najbolju glumicu u glavnoj ulozi. Nakon uspeha sa ovim ostvarenjem, Kotijarova je 2009. godine tumačila uloge u dva holivudska filma – kriminalističkoj drami Državni neprijatelji i mjuziklu Devet, koji joj je doneo nominaciju za Zlatni globus za najbolju glumicu u sporedonoj ulozi. Potom je nastupila u filmovima Početak i Uspon mračnog viteza Kristofera Nolana, koji su trenutno njeni najkomercijalniji projekti po kojima je poznata široj publici.

Godine 2011. igrala je značajne sporedne uloge u kritički uspešnim filmovima Ponoć u Parizu i Zaraza. Njena izvedba u francuskoj drami Rđa i kost iz 2012. naišla je na odličan prijem kod kritičara i donela joj brojne evropske filmske nagrade za najbolju glumicu u glavnoj ulozi, kao i nominacije za Zlatni globus, BAFTU, Cezara i nagrade Udruženja glumaca i Udruženja filmskih kritičara. Kritičari su takođe pozitivno ocenili njene izvedbe u filmovima Mračne ulice Menhetna iz 2013. i Dva dana, jedna noć iz 2014. koji su premijerno prikazani na Filmskom festivalu u Kanu. Drugi film doneo joj je nagrade nekoliko udruženja filmskih kritičara i još jednu nominaciju za Oskara.

Kotijarova je od 2008. zaštitno lice linije elegantnih tašni modne marke Lady Dior i pojavila se na više od 200 naslovnih strana brojnih modnih časopisa, uključujući Vog, El, Mari Kler, Harpers bazar, Veniti fer i Madam Figaro. U septembru 2012. našla se na naslovnici prvog izdanja Dior magazina.

Njeni filmovi su na bioskopskim blagajnama širom sveta zaradili preko 2.6 milijradi dolara, što joj je obezbedilo titulu najprofitabilniije francuske glumice 21. veka.

Detinjstvo

Marion Kotijar, rođena u Parizu, odrasla je u okolini Orleana (departman Loare) u umetnički nastrojenom, „energičnom i kreativnom domaćinstvu.“ Njen otac Žan-Klod Kotijar je glumac, učitelj, nekadašnji pantomimičar, režiser i dobitnik nagrade Molijer, koja je francuski ekvivalent Toniju. Njena majka Nisima Tejlo takođe je glumica i profesorka drame. Kotijarova ima dva mlađa brata blizanca – Kventina koji se bavi vajarstvom i Gijoma, koji je scenarista i režiser. Za glumu se zainteresovala tokom detinjstva, a prvu ulogu ostvarila je u jednoj od pozorišnih predstava svog oca.

Glumačka karijera
1993–2002: Glumački počeci u Francuskoj

Kotijarova je glumačku karijeru započela nastupajući u pozorištu, a zatim je početkom devedesetih igrala epizodne uloge u nekoliko televizijskih serija, među kojima se ističe Gorštak. Filmskoj karijeri posvetila se sredinom devedesetih malim, ali upečatljivima ulogama u filmovima Moj seksualni život, Zelena planeta i Kloe iz 1996. u kome igra tinejdžerku koja je nakon bekstva od kuće primorana da se bavi prostitucijom. Do preokreta u njenoj karijeri došlo je sa filmskim serijalom Taksi, koji važi za jednu od najprofitabilnijih franšiza u istoriji francuske kinematografije. Kotijarova je u prva tri dela filma tumačila ulogu Lili Bertino, devojke glavnog lika Danijela, a njena izvedba naišla je na pozitivne reakcije kritičara, donela joj nominaciju za nagradu Cezar za glumicu koja najviše obećava i veliku popularnost u rodnoj zemlji. Kotijarova je kasnije priznala da joj nije bilo lako da se nosi sa iznenadnom slavom: „Bilo je pomalo čudno – bila sam mlada i nisam ništa znala. Zbog toga sam se suočila sa stvarima na svoj način, u svom ritmu, koji je prilično spor.“

Godine 1999. nastupila je u švajcarskoj ratnoj drami Rat u planini, za koju je osvojila nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Otronu. Takođe se pojavila u post-apokaliptičnom trileru Furija, a režiser Aleksandar Aža je prokomentarisao da „sve ono što je dobro u filmu duguje njoj.“ Kako bi se pripremila za ulogu devojke koja je dugo bila u komi u drami Iznenada u Americi, Kotijarova je neko vreme provela u invalidskim kolicima i vodila temeljno istraživanje. Potom je 2001. igrala mlađu verziju glavnog lika u filmu Liza sa Žanom Moro u naslovnoj ulozi. Iste godine nastupila je u drami Lepe stvari, u kojoj je igrala dve veoma različite bliznakinje Lusi i Mari i ponovo bila nominovana za nagradu Cezar za svoju izvedbu. Naredne godine tumačila je ulogu misteriozne Klaris, najbolje prijateljice glavne junakinje u drami Privatna afera.

2003–2006: Prve uloge u Holivudu

Iako je zahvaljujući uspehu Taksija uživala veliku popularnost u Francuskoj, Kotijarova nije bila zadovoljna pravcem u kome je krenula njena karijera i osećala je da joj uloge koje dobija ne pružaju prostor za napredak. Sa 27 godina razmišljala je o tome da napusti glumu i počne da radi za Grinpis jer „nije želela da postane ogorčena čekajući da se nešto desi“ i „radi određene stvari samo zbog novca, jer strast ne bi trebalo da funkcioniše na taj način.“ Odustala je od ove ideje nakon što joj je Tim Berton ponudio ulogu u filmu Krupna riba i ovu odluku obrazložila je rečima: „Ovaj projekat nije bio samo ono o čemu sam sanjala, već mnogo više od toga. Rekla sam sebi: ‘Želela si da napustiš glumu, ali ovo je nešto što te ispunjava, tako da bi trebalo da ponovo razmisliš.'“ Kotijarova je u tumačila ulogu Džozefine Blum, koja sa suprugom Vilijamom odlazi u posetu njegovom ocu, koji na samrti pokušava da popravi odnos sa svojim otuđenim sinom. Ovo je bio njen prvi film na engleskom jeziku, u kome je nastupila rame uz rame sa poznatim holivudskim glumcima uključujući Juana Makgregora, Alberta Finija i Džesiku Lang. U to vreme Kotijarova je takođe tumačila ulogu Sofi Kovalski, ćerke poljskih imigranata u ljubavnom filmu Dečje igrice u kome je nastupila uz Gijoma Kanea. Ovo je bila njena prva značajnija glavna uloga i uprkos lošim reakcijama kritičara na sam film, njena izvedba je uglavnom naišla na pozitivne komentare.

Godine 2004. nastupila je u dva filma koji su našili na dobar prijem kod kritičara – misterioznoj drami o odrastanju Nevinost i ratnoj ljubavnoj drami Veridba je dugo trajala Žan-Pjera Ženea. U drugom filmu tumačila je ulogu nemilosrdne osvetnice Tine Lombardi i za svoju izvedbu osvojila nagradu Cezar za najbolju glumicu u sporednoj ulozi. Iako je provela svega osam minuta na filmskom ekranu, Kotijarova je u više navrata izjavila da je ovaj projekat imao presudan uticaj na dalji tok njene karijere. Pre snimanja ovog filma osećala je da je ne uvažavaju dovoljno i vide samo kao komercijalnu glumicu, ali ovom ulogom „promenila je način na koji su je filmski producenti posmatrali.“

Godine 2005. nastupila je u šest filmova, među kojima se ističu religijska drama Meri u kojoj je nastupila uz Žilijet Binoš i Foresta Vitakera, triler Crna kutija i komedije Ljubav je u vazduhu. Godine 2006. pojavila se u četiri filma, uključjući njen drugi holivudski projekat – romantičnu dramu Dobra godina Ridlija Skota sa Raselom Krouom, u kojoj je tumačila ulogu Fani Šenal, vlasnice kafića u malom gradiću u Provansi. Iste godine nastupila je u belgijskoj komediji Razmetljivac i naučila da svira violončelo za potrebe snimanja satirične romantične komedije Ti i ja.

2007–2007: Život u ružičastom

Reditelj Olivje Dan je poverio Kotijarovoj ulogu francuske pevačice Edit Pjaf u biografskom filmu Život u ružičastom. Gledajući neke od njenih prethodnih filmova, Dan je uvideo da Kotijarova poseduje „dramski talenat neophodan za ovu ulogu, kakav ima mali broj glumica.“ Iako je nije lično upoznao, napisao je scenario sa njom na umu jer je u njenim očima primetio veliku sličnost sa Pjafovom iz mlađih dana. Producent Alen Goldman se složio sa njegovom odlukom i branio izbor pred distributerima filma, koji su smanjili budžet jer su smatrali da Kotijarova nije dovoljno profitabilna glumica. Film je nakon premijere naišao na dobar prijem kod kritičara i postao treći najprofitabilniji francuski film u SAD od 1980. (nakon filmova Čudesna sudbina Amelije Pulen i Pakt sa vukovima).

Filmografija
 2019 The Voyage of Doctor Dolittle
Tutu (voice)
 2018 Gueule d'ange
Marlène
 2017 Les fantômes d'Ismaël
Carlotta Bloom
 2017 Rock'n Roll
Marion Cotillard
 2016 Assassin's Creed
Sofia
 2016 Allied
Marianne Beauséjour
 2016 Juste la fin du monde
Catherine
 2016 Mal de pierres
Gabrielle
 2015 Nature Is Speaking (TV Series short)
La Maison

Home (2015) … La Maison (French version, voice)
 2015 Avril et le monde truqué
Avril (voice)
 2015 Macbeth
Lady Macbeth
 2015 Le Petit Prince
The Rose (voice)
 2014 Deux jours, une nuit
Sandra
 2013 Anchorman 2: The Legend Continues
Canadian Anchor
 2013 The Immigrant
Ewa Cybulska
 2013/I Blood Ties
Monica
 2013 David Bowie: The Next Day (Video short)
 2013 Le débarquement (TV Series)
Nathalie the Bear

Episode #1.1 (2013) … Nathalie the Bear
 2012 Jeanne d'Arc au bûcher (TV Movie)
Jeanne d'Arc
 2012 The Dark Knight Rises
Miranda
 2012 De rouille et d'os
Stéphanie
 2011 L.A.dy Dior (Short)
Margaux
 2011 Contagion
Dr. Leonora Orantes
 2011 Midnight in Paris
Adriana
 2011 Lady Grey London (Short)
Lady Grey
 2010 Les petits mouchoirs
Marie
 2010 Inception
Mal
 2010 Lady Blue Shanghai (Short)
 2010 Forehead Tittaes (Video short)
Marion Cotillard
 2010 Lady Rouge: The Eyes of Mars (Video short)
Lady Rouge (uncredited)
 2009 Nine
Luisa Contini
 2009 Le dernier vol
Marie Vallières de Beaumont
 2009 Public Enemies
Billie Frechette
 2008 Lady Noire (Video short)
Lady Noire
 2007 La môme
Edith Piaf
 2006 A Good Year
Fanny Chenal
 2006 Fair Play
Nicole
 2006 Dikkenek
Nadine
 2006 Toi et moi
Lena
 2005 Edy
Céline / La chanteuse du rêve
 2005 La boîte noire
Isabelle Kruger / Alice
 2005/I Mary
Gretchen Mol
 2005 Ma vie en l'air
Alice
 2005 Cavalcade
Alizee
 2004 Un long dimanche de fiançailles
Tina Lombardi
 2004 Innocence
Mademoiselle Eva
 2003 Big Fish
Josephine Bloom
 2003 Jeux d'enfants
Sophie Kowalsky
 2003 Taxi 3
Lilly Bertineau
 2002 Une affaire privée
Clarisse Entoven
 2001 Boomer (Short)
Mme Boomer
 2001 Heureuse (Short)
La virtuelle de 35kg
 2001 Les redoutables (TV Series)
Gabby

Doggy dog (2001) … Gabby
 2001 Les jolies choses
Marie / Lucie
 2001 Vertiges (TV Series)
Florence Lacaze

Une Femme Piégée (2001) … Florence Lacaze
 2001 Lisa
Lisa (young)
 2000 Le marquis (Short)
 2000 Quelques jours de trop (Short)
 2000 Taxi 2
Lilly Bertineau
 1999 L'appel de la cave (Short)
Rachel
 1999 Furia
Elia
 1998 La guerre dans le Haut Pays
Julie Bonzon
 1998 La surface de réparation (Short)
Stella
 1998 Interdit de vieillir (TV Movie)
Abigail Dougnac
 1998/I Taxi
Lilly Bertineau
 1997 Affaire classée (Short)
Nathalie
 1997 La sentence (Short)
 1996 Insalata Mista (Short)
Juliette
 1996 L'@mour est à réinventer (TV Mini-Series)
Laurence

La mouette (1996) … Laurence
 1996 La belle verte
Macha
 1996 Chloé (TV Movie)
Chloé
 1996 Théo la tendresse (TV Series)
Laura

La nouvelle de la semaine (1996) … Laura
 1995 Snuff Movie (Short)
 1994 Extrême limite (TV Series)
Sophie / Sophie Colbert

Père et fille (1994) … Sophie
La pistonnée … Sophie Colbert
 1993 Étude sur le Mouvement (TV Series)
Fairy

Intériorité (1993) … Fairy
 1993 Highlander (TV Series)
Lori Bellian / Girl Giving Birth

Nowhere to Run (1993) … Lori Bellian
Saving Grace (1993) … Girl Giving Birth (uncredited)
 1982 Le monde des tout-petits (TV Short)
Marion

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *