Monica Bellucci – Biografija

Monika Ana Marija Beluči (ital. Monica Anna Maria Bellucci; Čita di Kastelo, 30. septembar 1964) italijanska je glumica i model, koja je karijeru najpre započela kao model, a kasnije i glumeći u italijanskim filmovima. Vrlo brzo se probila do Holivuda zahvaljujući svom atraktivnom izgledu, svojom senzualnošću i lepotom.

U karijeri je glumila u nekoliko ostvarenja koja su doživela veliki internacionalni uspeh, poput filmova Drakula, Malena, The Matrix Reloaded, Stradanje Hristovo, Spektra, Pakt sa vukovima i Na mlečnom putu. U serijalu filmova o Džejmsu Bondu bila je najstarija Bondova devojka; glumila je u filmu Spektra iz 2015. godine. Dana 25. aprila 2005. godine u muzeju Greven u Parizu, otkrivena je voštana figura sa njenim likom. Bila je članica žirija na Filmskom festivalu u Kanu 2006. godine. Nagrađena je ordenom Legije časti, najvišim priznanjem koje uručuje država Francuska.

Zbog njene lepote i „raskošnih oblina” smatra se jednim od najvećih seks-simbola ikada.

Biografija
Detinjstvo i mladost

Monika Beluči je rođena u mestu Čita di Kastelo, kao jedino dete vlasnika transportnog preduzeća Luiđija Belučija, i slikarke Marije Gustineli. Svoje detinjstvo provela je u rodnom kraju. Karijeru je započela kao model, i to u 16. godini, kada je pohađala ličeo klasiko (klasična gimnazija). Prijatelji njenih roditelja su primetili Monikinu izvanrednu lepotu, pa su joj savetovali da se oproba u modelingu. Kasnije, kada je upisala pravo na Univerzitetu u Peruđi, nastavila je da radi kao model da bi zaradila novac za školovanje. Karijera manekenke preko noći krenula je vrtoglavom uzlaznom putanjom. Prema njenim rečima, glumački uzor joj je italijanska glumica Sofija Loren.

Monika se deklarisala kao agnostik, uprkos tome što je pohađala katoličku školu. Pored italijanskog tečno govori francuski i engleski jezik; služi se portugalskim i španskim. Poznavanje jezika je pomoglo Moniki u poslu modela i daljoj karijeri.

Karijera

Godine 1988. preselila se u italijanski centar mode, Milano, gde je počela da radi za „Elit model menadžment”. Godinu dana kasnije počinje da radi za modne kuće iz Pariza i Njujorka, kao što su Ele i Dolče i Gabana. Postala je zaštitno lice kolekcije šminke modne kuće Dolče i Gabana, u okviru koje će imati sopstvenu liniju karmina. Uradila je reklame za parfem Hypnotic Poison francuske firme Kristijan Dior. Pojavila se na stranama čuvenog Pirelijevog kalendara i bila na naslovnim stranama mnogobrojnih magazina kao što su Veniti fer i El.

U toku 1989. godine počinje da uzima časove glume da bi 1990. godine dobila svoju prvu ulogu — u TV filmu Život sa sinovima. Tokom sledećih godina igrala je u još nekoliko filmova, u kojima nije imala zapažene uloge. Malo veću pažnju skreće na sebe u američkom filmu Bram Stokerov Drakula, u kome je imala jednu scenu u kojoj se pojavila gola. Sledećih pet godina igrala je uglavnom u nekoliko francuskih i italijanskih filmova, kao što su Heroji, Grudva snega, Nebo je uvek plavlje i Princeza Alisea. Uloge u ovim filmovima su prošle uglavnom nezapaženo kod filmske javnosti, ali to se promenilo filmom Apartman u kome je za ulogu Lise nominovana za nagradu Sezar u kategoriji „najobećavajuća glumica”. Ipak, godinu dana postaje poznata i svetskoj javnosti filmom Doberman, gde je nastupila zajedno sa svojim tadašnjim mužem Vensanom Kaselom. Sledećih godina igrala je u nekoliko filmova u kojima se često pojavljivala gola.

Godine 2000. pojavila se u trileru koji se zvao Pod sumnjom; u filmu je igrala zajedno sa fimskim velikanima Džinom Hekmanom i Morganom Frimanom. Ovo joj je bila do tada ukupno treća uloga u američkim filmovima. Svoju svetsku slavu stiče te iste godine italijanskim filmom Malena. U filmu je igrala Malenu Skordiju, prelepu udovicu koju svi muškarci obožavaju, a sve žene joj zavide. Za ulogu je nominovana za Nagradu publike na Evropskom filmskom festivalu. Nakon Malene usledile su još dve uloge sa Vensanom Kaselom: manja uloga u filmu Pakt sa vukovima (2001) i uloga u kontroverznom filmu Otpozadi (2002) koji je uzburkao svetsku javnost zbog scena silovanja i prevelikog nasilja. Godine 2002. takođe je imala ulogu Kleopatre u filmskoj komediji Asteriks i Obeliks: Misija Kleopatra.

Godine 2003. glumila je sa Brusom Vilisom u ratnom filmu Jecaji sunca, u kome je igrala doktorku iz Afrike koja hoće da spase meštane jednog sela. Iste godine se pojavila u filmu Matriks 2, da bi reprizirala svoju ulogu u nastavku Matriks 3 koji je izašao krajem iste godine. Sledeće godine igra u režiserskom ostvarenju Mela Gibsona, Stradanje Hristovo (2004). Uloga Isusa Hrista je poverena Džimu Kaviezelu, dok je ona odigrala veoma dobro ulogu Marije Magdalene. Ipak, i ovaj film je često osuđivan zbog prevelikog nasilja, naročito kod scena sa Hristom. U toku iste godine ponovo igra zajedno sa Vensanom Kaselom, ovaj put u francuskom filmu Tajni agenti (2004). Tokom ove godine imala je još dve uloge, prvu kao Simona Bonsera u filmu Ona me mrzi, a drugu kada je pozajmila glas Kajlini u video-igri Princ Persije: Unutrašnji ratnik. Sledeće godine ponovo je imala glasovnu ulogu, u video-igri Matriks na mreži, te dve filmske uloge u naslovima Braća Grim i Koliko me voliš? (gde se ponovo pojavila gola).

Godine 2006. ponovo igra sa Vensanom Kaselom, ovog puta u filmu Šejtan. Iste godine igrala je u filmovima Napoleon i ja i Kameno veće. Sledeće 2007. godine pojavila se u još dva filma. Prvi je bio Ljubavni priručnik 2, a drugi Vatreni obračun u kome je glavnu mušku ulogu igrao Klajv Oven.

Zatim je snimila filmove kao što su Drugi dah (2007), Divlja krv (2008) i Ne osvrći se (2009). Bila je među potpisnicima peticije za oslobađanje režisera Romana Polanskog, koga su uhapsile vlasti Švajcarske 2009. godine. Više svetski poznatih režisera, glumaca i umetnika potpisalo je peticiju za oslobađanje Polanskog.

Godine 2010. snima sledeće filmove: Rose, c'est Paris, The Sorcerer's Apprentice (Čarobnjakov šegrt) sa Nikolasom Kejdžom i The Whistleblower sa Vanesom Redgrejv. Snimila je dva filma 2011. godine i to: Manuale d'am3re sa Robertom de Nirom i Un été brûlant. U serijalu filmova o Džejmsu Bondu bila je najstarija Bondova devojka; glumila je udovicu Lučiju Skijaru u filmu Spektra iz 2015. godine.

Monika je snimila film Na mlečnom putu (On the Milky Road) koji je režirao Emir Kusturica, a premijerno je prikazan na 73. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. Film, u kojem glavne uloge tumače Monika i srpska glumica Sloboda Mićalović, prema navodima medija privukao je veliku pažnju publike, a izuzetno je bila posećena i konferencija za medije. Krajem 2016. godine pojavila se u seriji Mocart u džungli, gde igra opersku divu Alesandru. U novembru 2016. francuski predsednik Fransoa Oland joj je uručio Orden legije časti, najviše priznanje koje uručuje Francuska, na ceremoniji u Jelisejskoj palati.

Dana 24. februara 2017. godine Monika je svečano otvorila 45. Međunarodni filmski festival — FEST u Beogradu, bila je gost na prijemu kod premijera Srbije. U septembru 2017. godine, na filmskom festivalu u San Sebastijanu joj je dodeljena nagrada za doprinos filmskoj industriji.

Seks-simbol

Retka kombinacija savršenog lica i zanosnog tela Moniki Beluči je donela titulu seks-simbola. Uopšte se smatra jednom od najlepših žena. Brojni časopisi za muškarce je redovno svrstavaju u sam vrh svojih izbora lepote i seksepila. Sama Monika o svom izgledu u intervjuu za BBC kaže sledeće: „Lepota je hendikep ako si glup, ali ne i ako si inteligentan i znaš kako da iskoristiš svoju lepotu. […] Osećam se dobro i ugodno u svom telu, ali ne zbog toga što sam lepa. Poznajem mnoge lepe ljude i njihovi životi su jednostavno tako užasni. Jako se nelagodno osećaju sami sa sobom. […] Srećna sam što sam voljena. Imam divnu porodicu.”

Privatni život

Iza sebe ima dva braka. Udala se za italijanskog fotografa poreklom iz Argentine, Klaudija Karlosa Basoa, ali su se rastali nakon nekoliko meseci. Bila je verena za italijanskog glumca Nikolu Farona šest godina. Venčala se 1999. godine sa poznatim francuskim glumcem Vensanom Kaselom, sa kojim ima dve kćerke, Devu (2004) i Leoni (2010). Beluči i Kasel su se rastali 26. avgusta 2013. godine.

Nagrade i priznanja

Nagrada Saturn za najbolju sporednu glumicu u filmu Pakt sa vukovima (nominovana)
Nagrada Sezar za najobećavajuću glumicu u filmu Apartman (nominovana)
MTV nagrada za najbolji poljubac u filmu Matriks 2 (nominovana)
Zlatni globus, film Barija kapija vetrova (nominovana)
Orden za doprinos u oblasti umetnosti 2006. (Ordre des Arts et des Lettres)
Srebrna lenta za najbolju glumicu u sporednoj ulozi, film Seti me se, ljubavi moja
Women's World Actress Award — za najbolju glumicu u 2009. godini
Nagrada Vitorio de Sika, dodeljena 2010. godine od strane predsednika Republike Italije Đorđa Napolitana
Super Ciak d'oro — za najbolju glumicu u 2014. godini
Međunarodni filmski festival u Dablinu — za najbolju glumicu u 2016. godini, film Ville-Marie
2016: Nacionalni orden Legije časti, francuski predsednik Fransoa Oland
2017: Filmski festival u Trstu, nagrada „Istočna zvezda” za doprinos razvoju kulture
2017: 14. Monte Karlo filmski festival, nagrada za doprinos filmu
2017: Filmski festival u San Sebastijanu (Španija), nagrada za doprinos filmu.
2017: 19. Filmski festival u Mumbaju — Specijalna nagrada za doprinos filmu.

Filmografija
 2018 Nekrotronic
 2018 Il miracolo (TV Series)
Madonna

Episode #1.8 (2018) … Madonna
Episode #1.7 (2018) … Madonna
 2017 Twin Peaks (TV Series)
Monica Bellucci

Part 14 (2017) … Monica Bellucci
 2016 Mozart in the Jungle (TV Series)
Alessandra

Now I Will Sing (2016) … Alessandra
Avventura Romantica (2016) … Alessandra
My Heart Opens to Your Voice (2016) … Alessandra
The Modern Piece (2016) … Alessandra
La Fiamma (2016) … Alessandra
 2016 On the Milky Road
Bride
 2015 Spectre
Lucia
 2015 Ville-Marie
Sophie Bernard
 2014 Na Quebrada
Paula
 2014 Le meraviglie
Milly Catena
 2012 Fasle kargadan
Mina
 2011 Platane (TV Series)
Monica Bellucci / Jackie Givens

La fois où Monica Bellucci a failli signer (2011) … Monica Bellucci
 2011 Un été brûlant
Angèle
 2011 Manuale d'am3re
Viola
 2010 The Whistleblower
Laura Leviani
 2010 The Sorcerer's Apprentice
Veronica
 2010 Rose, c'est Paris (TV Movie)
L'esprit de gala
 2009 Omaggio a Roma (Short)
Tosca
 2009 Baarìa
Bricklayer's Girlfriend
 2009 Ne te retourne pas
Jeanne
 2008 L'uomo che ama
Alba
 2008 Sanguepazzo
Luisa Ferida
 2007 Heartango (Short)
L'inafferrabile / La passionale / L'indecisa / …
 2007 Le deuxième souffle
Simona – dite ‘Manouche’
 2007 Shoot ‘Em Up
Donna Quintano
 2006 Le concile de pierre
Laura Siprien
 2006 N (Io e Napoleone)
Baronessa Emilia Speziali
 2006 Sheitan
La belle vampiresse
 2005 Combien tu m'aimes?
Daniela
 2005 The Brothers Grimm
Mirror Queen
 2005 The Matrix Online (Video Game)
Persephone (voice)
 2004 Prince of Persia: Warrior Within (Video Game)
Kaileena (voice)
 2004 She Hate Me
Simona Bonasera
 2004 Agents secrets
Barbara / Lisa
 2004 The Passion of the Christ
Magdalen
 2003 The Matrix Revolutions
Persephone
 2003 Enter the Matrix (Video Game)
Persephone (voice)
 2003 The Matrix Reloaded
Persephone
 2003 Tears of the Sun
Dr. Lena Fiore Kendricks
 2003 Ricordati di me
Alessia
 2002 Irréversible
Alex (as Bellucci)
 2001 Le pacte des loups
Sylvia
 2000 Malèna
Malèna Scordia
 2000 Under Suspicion
Chantal Hearst
 1999 Franck Spadone
Laura
 1999 Méditerranées
Marguerite
 1998 Compromis (Short)
Monique, la jeune première
 1998 A los que aman
Valeria
 1998 Le plaisir (et ses petits tracas)
La jeune fille éplorée
 1998 L'ultimo capodanno
Giulia Giovannini – Appartamento Giulia Giovannini
 1997 Stressati
Ragazza con la pelliccia
 1997 Come mi vuoi
Nellina
 1997 Mauvais genre
Camille
 1997 Dobermann
Nathalie dit Nat la Gitane
 1996 L'appartement
Lisa
 1996 Sorellina e il principe del sogno (TV Movie)
Princess (uncredited)
 1995 Palla di neve
Melina
 1995 Joseph (TV Mini-Series)
Pharaoh's Wife
 1994 Briganti: Amore e libertà
Constanza
 1994 Dolce & Gabbana Parfums (TV Short)
The Woman
 1992 Dracula
Dracula's Bride
 1992 Ostinato destino
Marina / Angela
 1991 La riffa
Francesca
 1990 Vita coi figli (TV Movie)
Elda

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *