Nenad Radulović/Neša Leptir – Biografija

Nenad Radulović (13. septembar 195912. februar 1990), poznat i kao Neša Leptir, rok muzičar, pjevač beogradske grupe Poslednja igra leptira, a glumio je i u “Indeksovom radio pozorištu”.

Biografija

Radulović je karijeru započeo kao pjevač i vođa pop-rok benda Poslednja igra leptira 1979. godine. Objavili su dobro prihvaćen album „Napokon ploča“ (1982), „Ponovo ploča & Druge priče“ (1983), „Opet ploča – Srce od meda“ (1985), „Grudi moje Balkanske“ (1986) i „Zajedno smo piškili u pesku“ (1987).

Spomen ploča Nenadu Raduloviću “Neši Leptiru” u Lajkovcu

Grupa se raspala 1989. godine, a Radulović je održao koncert sa grupom Kako ko. U tom periodu je objavio i svoj jedini solo-album „Niko nema što Piton imade“ koji je bio parodija „novokomponovane muzike“. Za tu priliku je osmislio lik pod imenom Slobodan Đorđević – Piton, a u okviru tog projekta je nastala i serija emisija za “Indeksovo radio pozorište“.

Tokom 1989. godine otkriven mu je rak testisa u kasnom stadijumu, jer je duže vrijeme liječen pogrešno, a prava dijagnoza je postavljena kasno. Do tada su liječeni prije svega simptomi bolesti (hronični kašalj i dr.). Nakon postavljanja prave dijagnoze, operisan je na VMA gdje je primao i hemioterapiju. Humoristički duh ga nije napuštao ni u najtežim trenucima.

Nastupao je i tokom liječenja. Nakon kratkog vremena uslijedila je i operacija metastaza na mozgu. I pored manjih poboljšanja, bolest je nastavila da napreduje i Radulović je preminuo 12. februara 1990. Dvadeset minuta prije nego što je umro, na pitanje svoga brata kako mu je, odgovorio je: “Pa, ne mogu baš da igram fudbal…”. Njegova smrt, smatra se jednom od najvećih tragedija na srpskoj muzičkoj sceni.

Prije nego što se razbolio, počeo je da radi na novom albumu, ali je uspio da snimi samo pjesmu „Modra bajka“ koja je posthumno objavljena na istoimenoj kompilaciji hitova grupe Poslednja igra leptira.

Plato ispred Ustanove kulture “Palilula” u Beogradu, od 17. decembra 2011. godine, po njemu nosi naziv Plato Neše Leptira.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *