Ornella Vanoni – Biografija

Ornella Vanoni (Milano, 22. septembar 1934. -), i danas vrlo popularna italijanska pjevačica, koja nikad nije pobijedila na Sanremu, ali je bez obzira na to – italijanska i svjetska publika cijeni kao izuzetno prefinjenu pjevačicu, neobičnog glasa i stila.

Biografija

Ornella Vanoni rođena je u dobro stojećoj milanskoj porodici, tako da je još kao dijete naučila strane jezike po školama u Engleskoj, Francuskoj i Švajcarskoj. Nakon povratka sa školovanja upisala se u milanski – Piccolo Teatro u kom je debitovala kao glumica 1957. u predstavi Jakobinci Federica Zardija u režiji Giorgia Strehlera. On je uočio njen pjevački talent, pa joj je povjerio brojne uloge sa pjevanjem za koje bi često pisao i tekstove uz Daria Foa, Fiorenza Carpia i Gina Negria.

Za njenu karijeru bila je presudna 1960. i poznanstvo sa Ginom Paolijem koji je za nju napisao pjesme Senza fine i Che cosa c'è koje su je učinile poznatom (1963.

Sljedeće 1964. pobijedila je na Festivalu napolitanskih pjesama otpjevavši – Tu si na cosa grande.

Od 1965. nastupa na festivalu Festivalu Sanremo na kom izvodi Abbracciami forte i osvaja drugo mjesto, ponovo je osvojila drugo mjesto i 1968 sa pjesmom – Casa bianca Don Backya, koja je postala njen zaštitni znak.

Zapaženi su bili njeni nastupi 1966 (Io ti darò di più), 1967 (La musica è finita) i 1970 (Eternità).

Te godine izdala je singlL'appuntamento (autori Roberto Carlos, Erasmo Carlos i Bruno Lauzi) koji je postao njena najbolje prodavana ploča, – prodan je u 600 000 kopija. Sedamdesete su bile godine njene najveće popularnosti Domani è un altro giorno (1971).

Krajem te dekade upušta se u koketiranje sa bossa novom i jazzomLa voglia, la pazzia, l’incoscienza e l’allegria (Vinicius de Moraes i Toquinho) koji su tad bili jako popularni u Italiji, ali joj to ne donosi i uspjeh kod publike.

Onda se ponovo vraća svom provjerenom modelu, – sjetnim baladama i ponovo osvaja publiku sa Ricetta di donna (1980.), Uomini 1983. i Ti lascio una canzone u duetu sa svojim mentorom Ginom Paolijem 1985.

Ponovo nastupa na Sanremu1989 otpjevavši pjesmu – Gina Paolija – Io come farò i 1999. kad je nastupila u duetu s Enzom Gragnaniellom s pjesmom Alberi.

Čitav život je nastupala i u teatru, a oprobala se i kao filmska glumica i televizijska voditeljka i zabavljačica. Kao kuriozitet se stalno napominje da je 1978. pozirala gola za italijansku verziju Playboya.

Ornella Vanoni živi na relaciji MilanoRim, u stabilnom braku sa teatarskim impresarijem Lucijem Ardenzijem s kojim ima sina Cristiana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *