Otis Redding – Kralj soula

Otis Ray Redding, Jr. (Dawson, Georgia, 9. septembar 1941.Madison, Wisconsin, 10. decembar 1967.), američki pjevač soula i kompozitor.

Rođen je u malom gradiću Dawsonu, država Georgia. U 5. godini s porodicom seli se u Macon, takođe Georgia. Počinje pjevati u horu baptističke crkve, a kao tinejdžer postaje lokalna zvijezda nakon što je pobijedio 15 nedjelja zaredom na tradicionalnom takmičenju talenata subotom ujutro u pozorištu Douglass.

Počinje karijeru 1960. godine kao dio osoblja Johnnya Jenkinsa. Na jednom snimanju Johnnyeve grupe, ostalo je još vremena, pa je Otis s njegovim bendom snimio pjesmu “These Arms of Mine“.

Kasnije je nizao hitove kao što su “Mr. Pitiful”, “Respect“(kojeg je kasnije obradila kraljica Soula Aretha Franklin), “I Can't Get No Satisfaction”(tekst su napisali Mick Jagger i Keith Richards iz Rolling Stonesa), i “I Can't Turn You Loose”(ulazna pjesma benda The Blues Brothers).

Bio je sjajan muzičar, a iako mu karijera traje od 1960. do 1967., snimio je osam albuma, a još šest je posthumno izdao Atlantic Records.

The Doors su ga obožavali, a i popularna kultura ga je opjevala.

Otis Redding umro je u 26. godini kada se njegov avion srušio u jezero Monona blizu Madisona, Wisconsin. Pokopan je na svom ranču 37 kilometara sjeverno od Macona.

Uveden je u Kompozitorsku kuću slavnih, dobio je poštansku marku, Grammy za životno djelo (posthumno), u Maconu mu je podignut spomenik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *