Pink – Biografija

Ališa Bet Mur (engl. Alecia Beth Moore; Dojlstaun (Pensilvanija), 8. septembar 1979), američka kantautorka, poznatija pod umjetničkim imenom Pink (engl. Pink; stilizovano kao P!nk).

Sa njenog debitantskog albuma Can't Take Me Home iz 2000. godine izdvojio se singl There You Go.

Iako je album bio orijentisan ka R&B muzici, bio je dobro primljen među fanovima.

Sledeći album, Missundaztood iz 2001. godine, koji je bio više u pop-rok stilu, donio joj je svjetsku slavu i dao pečat njenoj muzici.

Novembra 2003. Pink je objavila treći album Try This koji je bio manje uspješan od prethodnog ali joj je donio prvu Gremi nagradu, a u aprilu 2006. i četvrti I'm Not Dead koji je odlično prošao kod fanova i kritičara.

Njen peti studijski album pušten je u prodaju oktobra 2008. pod nazivom Funhouse, sa kojeg se izdvojio singl So What koji joj je donio MTV nagradu i koji je postao njen prvi solo singl na vrhu Bilbordove liste liste.

Novembra 2010. Pink je objavila prvi album sa najvećim hitovima Greatest Hits… So Far!!! na kojem su se nalazila i dva nova singla Raise Your Glass i Fuckin’ Perfect koji su dospjeli na prvo i drugo mjesto Bilbord liste.

Nakon pauze tokom koje je dobila kćerku Vilou, Pink je objavila šesti studijski album The Truth About Love septembra 2012. koji je debitovao na prvom mjestu Bilbordove liste albuma. U 2013. je postao najprodavaniji album ženskog izvođača.

Krajem 2009. Bilbord joj je dodijelio priznanje najveće pop zvijezde prethodne dekade, a u 2012. VH1 ju je uvrstio na svoju listu 100 žena sa najvećim doprinosom muzici. Juna 2010. Forbs je svrstao na 27. mjesto najuticajnih ličnosti u svijetu. 2013. Bilbord ju je proglasio Ženom godine. Do sada Pink je osvojila 3 Gremi nagrade, 6 MTV nagrada i 2 Brit nagrade. 19 njenih singlova se do sada našlo u Top 20 na prestižnoj Bilbord listi Vrućih 100. Pink je prodala preko 40 miliona albuma i 70 miliona singlova širom svijeta. Njeno bogatstvo se procjenjuje na oko 70 miliona američkih dolara što je svrstava među komercijalno najuspješnijim izvođačima svoje generacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *