Ray Charles – Biografija

photo by Rolling Stone

Ray Charles bilo je umjetničko ime Raymonda Charlesa Robinsona (23. septembar 1930.- 10. jun 2004.), legendarnog američkog crnačkog muzičara.

Bio je američki pionir klavira u soulu, koji je oblikovao zvuk rhythm and bluesa.

U country i pop muziku unio je dah soula, a obradu pjesme “America the Beautiful” nazivaju klasikom, kao i čovjeka koji ju je izvodio.

Frank Sinatra zvao ga je “jedinim pravim genijem u show biznisu”, a 2004. godine časopis Rolling Stone postavio ga među prvih deset na svojoj listi stotinu besmrtnika.

Biografija
Počeci

Rodio se u gradu Albanyu, država Georgia u SAD-u. Roditelji su mu bili Bailey i Aretha Robinson. Otac je napustio porodicu vrlo rano. Kad je imao pet godina, umro mu je godinu dana mlađi brat koji se utopio u kadi na otvorenom.

Nedugo nakon toga počela ga je napadati sljepoća, a sa samo sedam godina potpuno je oslijepio. Nikad sa sigurnošću nije otkrio razlog za ovakav invaliditet, no glasine kruže da je to posljedica glaukoma.

Pohađao je Floridsku školu za gluve i slijepe u mjestu St. Augustin. Nakon tog iskustva, ide živjeti samostalno. Nadaren za muziku, svirao je klavir. Majka i otac mu umiru. 17 godina bio je teški zavisnik o heroinu.

Žestoki protivnik rasne segregacije i nasilja nad crnim stanovništvom Amerike, otkazao je koncert 1961. zbog toga što su u dvorani bila rasno podijeljena sjedišta. Ženio se dva puta, ali se oba puta razveo.

Ipak sa sedam različitih žena začeo je 12-ero djece, a nadživjelo ga je 21 unuče i petero praunučadi. U 73. godini umro je od bolesti jetre na Beverly Hillsu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *