Sir William Golding – Biografija

Sir William Gerald Golding (19.9. 191119.6. 1993), britanski romanopisac, pjesnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost najpoznatiji po svom romanu Gospodar muva. Takođe je dobio Booker nagradu 1980. godine za roman Rites of Passage, prvi u trilogiji To the Ends of the Earth.

Rani život

Rođen je 19. septembra 1911. godine u Saint Columb Minor, Kornval u Engleskoj. Odgajan je u kući iz četrnaestog vijeka koja se nalazila pored groblja. Njegova majka, Mildred, bila je aktivna pobornica ženskog prava, koja se borila za žensko pravo glasa. Njegov otac, Alex, radio je kao učitelj.

Svoje rano obrazovanje stekao je u školi kojom je rukovodio njegov otac, Marlborough Grammar School. Kada je imao samo 12 godina, pokušao je, bezuspješno, da napiše svoj prvi roman. Frustrirano dijete, našlo je izlaz u maltretiranju svojih vršnjaka. Kasnije u životu, William je sebe opisivao kao derište u djetinstvu, čak toliko da je jednom izjavio “Uživam da povređujem ljude”.

Nakon osnovne škole, posjećivao je Brasenose College na Oksford Univerzitetu. Njegov otac se nadao da će William biti naučnik, ali se on opredijelio da studira Englesku književnost. 1934. godine, prije nego što je maturirao, William je objavio svoj prvi rad, zbirku pjesama “Poems“. Zbirka je u velikoj mjeri zanemarena od strane kritičara.

Učiteljski život i rat

Nakon koledža, William je radio u teatru neko vrijeme. Iznenada, odlučio je da krene očevim stopama. U 1935. godini predavao je Engleski i filozofiju na Bishop Wordsworth’s School u Solzberiju. Iskustvo stečeno u predavanju nestašnim dječacima, kasnije mu je poslužilo kao inspiracija za roman Gospodar muva. Iako predan svom poslu, privremeno ga napušta 1940. godine da bi se pridružio Kraljevskoj mornarici 1940. Sudjeluje je u borbi protiv podmornica, bojnih brodova i vazduhoplova. Bio je prisutan tokom potonuća Bismarcka.

Književni rad

Nakon rata vratio se u Bishop Woodsworth's školu u Salisburyju, gdje je 1954. godine izdan njegov prvi i najpoznatiji roman Gospodar muva. Godine 1961. prestaje s radom kao učitelj i potpuno se posvećuje pisanju. Napisao je ukupno 12 romana, među kojima The Inheritors, Pincher Martin i The Spire.

Goldingova predstava The Brass Butterfly izvedena je u oxfordskom Novom pozorištu u režiji Alistaira Sima. Gospodar muva ekranizovan je 1963. godine. Reditelj je bio Peter Brook.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1983. godine te Bookerove nagrade 1980. godine za djelo Rites of Passage.

Glavna djela

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *