Stephen King – Biografija

Stephen King (Portland, Maine, 21.9. 1947.-), američki književnik, poznat kao najuspješniji autor horor romana. Pisao je i pod pseudonimima Richard Bachman i John Swithen. Kingove priče nerijetko uključuju posve obične protagoniste, poput porodica iz srednjeg sloja, djeteta ili pisca. Iako ih prikazuje kako vode svakodnevne živote, nadnaravno se gotovo uvijek uključi i izuzetne okolnosti eskaliraju u priči. King, međutim, piše i priče izvan žanra horora, uključujući, primjerice, romane “Iskupljenje u Shawshanku” i “Tijelo“.

Biografija

Stephen Edwin King rođen je 21. septembra 1947. godine u Portlandu, američkoj saveznoj državi Maine, a engleskog je i škotsko-irskog porijekla. Kada je imao samo dvije godine, porodicu napušta otac, Donald Edwin King. Majka, Nellie Ruth Pillsbury, odgojila je Stephena i njegovog usvojenog brata Davida, nerijetko u teškim uslovima.

King je počeo pisati još kao dijete. U školi je pisao priče temeljene na filmovima koje je nedavno pogledao, prodavajući ih prijateljima. No, trgovačke aktivnosti nisu oduševljavale njegove profesore koji su, otkrivši ga, prisilili dječaka da vrati zarađeni novac. Sa trinaest godina, King otkriva kutiju punu očevih starih knjiga, uglavnom horor i naučnofantastičnih priča. Bila je to ljubav na prvi pogled. Sve ostalo je istorija – “In a Half-World of Terror” ime je njegove prve objavljene priče, objavljene u jednom horor fanzinu.

Od 1966. do 1971. King studira engleski na Univerzitetu u Maineu, gdje piše i kolumnu “King's Garbage Truck” za studentske novine. U to vrijeme upoznaje Tabithu Spruce, s kojom se ženi 1971. godine. Da bi platio studije, King preuzima sve poslove koje može naći, poput, primjerice, onog u praonici. Nakon diplome, zapošljava se kao profesor engleskog jezika u Maineu. Lošeg imovinskog stanja, s porodicom je prisiljen živjeti u prikolici. Kako bi sastavio kraj s krajem, piše kratke priče, uglavnom za muške časopise, a u to vrijeme postaje zavistan o alkoholu, što je problem koji će ga pratiti više od decenije. U to vrijeme počinje rad na čak nekoliko romana. Jedna od prvih ideja mu je priča o mladoj djevojci s psihičkim moćima, no obeshrabren, baca rukopis u smeće. Tabitha je ta koja ga je izvukla iz smeća i podstakla da priču završi. Naslovljavajući priču “Carrie”, King je šalje izdavaču, ne nadajući se previše odgovoru. Dobija, međutim, ponudu od 2.500 dolara, malu svotu i za to vrijeme. No, vrijednost romana uskoro biva prepoznata i autorska prava su prodana za 400.000 dolara, a roman označio početak ogromne popularnosti, koja ne jenjava do današnjeg dana.

Nakon objavljivanja romana “The Tommyknockers“, Kingova porodica i prijatelji odlučili su osloboditi pisca od pakla zavisnosti u koju je upao – bacajući pred njega sve što je konzumirao tih dana – limenke piva, kutije cigareta, kokain, Xanax, Valium, NyQuil, marihuanu… King je odlučio potražiti pomoć u osamdesetim i do danas je trijezan i čist.

King je i dugogodišnji obožavalac bostonskih Red Sox-a i nerijetko ga se može vidjeti na njihovim utakmicama. On i žena veliki su dobrotvori i često velike svote novaca doniraju u humanitarne svrhe.

U ljeto 1999. King je upravo radio na djelu “On Writing: A Memoir of the Craft”, napustivši rad na njoj osamnaest mjeseci prije. Devetnaestog juna popodne King je hodao desnom stranom ceste Route 5, kada se u njega zaletio kamion kojeg je vozio Bryan Smith. Ometen nemirnim rotweilerom iz stražnje strane kamioneta, odbacio je prednjom stranom vozila pisca čak pet metara od pločnika. Smrskano desno plućno krilo, višestruke frakture desne noge, ozljede glave, slomljen kuk – ozljede su bile dovoljno teške da ga zadrže u bolnici tri nedjelje. Nakon pet operacija i fizikalne terapije King nastavlja rad na djelu “On writing”, iako u to vrijeme mučen nepodnošljivim bolovima.

2002. godine, objavljuje odluku o prestanku pisanja, podstaknut ozljedama od kojih se nikada nije u potpunosti oporavio. Svoje obećanje, na sreću brojnih obožavalaca, nije održao, uslijedili su novi romani kojima je po ko zna koji puta demonstrirao vrhunski talent takozvanog suspense autora.

Autor bestselera poput “Snovolovke”, “Vreće kostiju“, “Ono”, “Herčeva u Atlantidi”, “Djevojčice koja je obožavala Toma Gordona”, “Očajavanja”, “Rose Madder”, “Nesanice”, Stephen King promijenio je globalnu književnu sliku svojim napetim, krvavim, nježnim, okrutnim romanima, punim tajne snage i unutrašnje moći.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *