Tom Hardy – Biografija

Tom Hardi (engl. Tom Hardy; rođen 15. septembra 1977. u Londonu), engleski glumac.

Nakon filmskog debija u ratnoj drami Pad crnog jastreba iz 2001. Hardi je igrao glavnog negativca u naučnofantastičnom filmu Zvezdane staze: Nemezis, a potom je tumačio sporedne uloge u nizu filmova pretežno britanske produkcije. Do značajnog napretka u njegovoj karijeri došlo je 2008. godine kada je nastupio u filmovima Rokenrola Gaja Ričija i Bronson Nikolasa Vindinga Refna, koji mu je donio Britansku nezavisnu filmsku nagradu za najboljeg glumca u glavnoj ulozi. Svojom izvedbom u filmu Rokenrola uspio je da privuče pažnju reditelja Kristofera Nolana koji mu je ubrzo ponudio ulogu u blokbasteru Početak, zahvaljujući kome je Hardi stekao popularnost među širom publikom. Za svoj rad u dotadašnjoj karijeri 2011. godine osvojio je nagradu BAFTA za buduću zvezdu.

Hardi je zatim nastupio u filmovima Krpar, krojač, soldat, špijun, Ratnik i Bez zakona koji su naišli na pozitivan prijem kod kritičara. Godine 2012. ponovo je sarađivao sa Nolanom, na filmu Uspon mračnog viteza u kome je igrao glavnog negativca Bejna. Nakon toga okrenuo se manje komercijalnim projektima, pa je tako 2013. nastupio u britanskoj drami Opasan poziv, a 2014. u kriminalističkom filmu Prljava isporuka, koje je kritika dobro prihvatila. Godine 2015. nastupio je u pet filmova: Dijete 44, Pobješnjeli Maks 4: Autoput bijesa, Londonski put, Legenda i Povratnik.

Značajnije uloge na televiziji Hardi je igrao u serijama Braća po oružju (2001), Kraljica djevica (2005), Orkanski visovi (2009) i Piki Blajnders (2014), kao i u TV filmu Stjuart: Život unatraške (2007) koji mu je donio nominaciju za nagradu BAFTA za najboljeg televizijskog glumca. Kao pozorišni glumac nastupao je kako u Ujedinjenom Kraljevstvu, tako i u SAD-u. Godine 2003. za ulogu u predstavi U Arabiji, svi bismo bili kraljevi osvojio je Pozorišnu nagradu Ivning standard, a bio je nominovan i za Nagradu Lorens Olivije za najboljeg novajliju. Godine 2007. nastupio je u komediji Čovjek lijepih manira, a 2010. njegova izvedba u predstavi Duga crvena staza u režiji Filipa Simora Hofmana naišla je na pozitivne reakcije kritičara.

Privatni život

Hardi je od 1999. do 2004. godine bio u braku sa Sarom Vord. Ima jednog sina sa bivšom djevojkom Rejčel Spid – Luisa Tomasa koji je rođen 8. aprila 2008. Tokom te godine započeo je vezu sa glumicom Šarlot Rajli koji je upoznao na snimanju mini-serije Preuzimanje i TV filma Orkanski visovi. Vjerili su se 2010. godine, a u bračnu zajednicu stupili su u aprilu 2014. godine.

Hardi je veliki ljubitelj pasa i izjavio je da tokom snimanja dosta vremena provodi ili sa svojim ljubimcima, ili sa drugim psima koji se nalaze na filmskom setu. Njegov ljubimac Maks koga je imao od adolescentskog perioda preminuo je dok je Hardi snimao film Pobješnjeli Maks: Autoput bijesa u kome igra protagonistu po kome je pas dobio ime. Tokom snimanja filma Bez zakona Hardi je sa koleginicom Džesikom Častejn pronašao psa lutalicu, koga je kasnije usvojio i zajedno sa njim pojavio se u PETA-inoj kampanji koja promoviše usvajanje kućnih ljubimaca iz azila.

Nakon što je u filmu Rokenrola iz 2008. igrao homoseksualca, jedan magazin mu je postavio pitanje da li je ikada imao seksualne odnose sa muškarcem, na šta je on odgovorio potvrdno, ali je dodao da ga eksperimentisanje više ne zanima sada kada je već u tridesetim godinama. Tokom svojih ranih i srednjih dvadesetih Hardi je imao problema sa alkoholom i drogama, ali je čist od 2003. godine kada je bio na odvikavanju. Godine 2010. postao je ambasador humanitarne organizacije The Prince’s Trust koja pomaže mladim ljudima u nepovoljnom položaju i tom prilikom izjavio da mu je veoma važno da im bude pružena druga šansa da promene svoj život, kao što je bila pružena i njemu.

Filmografija
 2018 Venom
Eddie Brock / Venom
 2017-2018 Taboo (TV Series)
James Keziah Delaney
 2017 Sticky (TV Series)
Herbert Maloney

Where Eagles Fap (2017) … Herbert Maloney
 2014-2017 Peaky Blinders (TV Series)
Alfie Solomons
 2017 Dunkirk
Farrier
 2015 The Revenant
John Fitzgerald
 2015 Legend
Reggie Kray / Ron Kray
 2015 London Road
Mark
 2015 Mad Max: Fury Road
Max Rockatansky
 2015 Child 44
Leo Demidov
 2014 The Drop
Bob
 2013 Locke
Ivan Locke
 2012 Lawless
Forrest Bondurant
 2012 This Means War
Tuck
 2011 Warrior
Tommy Conlon
 2011 Tinker Tailor Soldier Spy
Ricki Tarr
 2010 Inception
Eames
 2009 Perfect (Short)
Doctor
 2009 The Take (TV Mini-Series)
Freddie

Episode #1.4 (2009) … Freddie
Episode #1.3 (2009) … Freddie
Episode #1.2 (2009) … Freddie
Episode #1.1 (2009) … Freddie
 2009 Wuthering Heights (TV Mini-Series)
Heathcliff

Part 2 (2009) … Heathcliff
Part 1 (2009) … Heathcliff
 2009 Thick as Thieves
Michaels
 2008 Bronson
Charles Bronson / Michael Peterson
 2008 RocknRolla
Handsome Bob
 2008 Sucker Punch
Rodders
 2007 Oliver Twist (TV Mini-Series)
Bill Sikes

Episode #1.5 (2007) … Bill Sikes
Episode #1.4 (2007) … Bill Sikes
Episode #1.3 (2007) … Bill Sikes
Episode #1.2 (2007) … Bill Sikes
Episode #1.1 (2007) … Bill Sikes
 2007 The Inheritance
Dad
 2007 Stuart: A Life Backwards (TV Movie)
Stuart Shorter
 2007 w Delta z
Pierre Jackson
 2007 Cape Wrath (TV Series)
Jack Donnelly

Episode #1.6 (2007) … Jack Donnelly
Episode #1.5 (2007) … Jack Donnelly
Episode #1.4 (2007) … Jack Donnelly
Episode #1.3 (2007) … Jack Donnelly
Episode #1.2 (2007) … Jack Donnelly
 2007 Flood
Zak
 2006 Marie Antoinette
Raumont
 2006 A for Andromeda (TV Movie)
John Fleming
 2006 Minotaur
Theo
 2006 The Virgin Queen (TV Mini-Series)
Robert Dudley / Robert Dudley – Earl of Leicester

Episode #1.4 (2006) … Robert Dudley
Episode #1.3 (2006) … Robert Dudley
Episode #1.2 (2006) … Robert Dudley – Earl of Leicester
Episode #1.1 (2006) … Robert Dudley – Earl of Leicester
 2006 Sweeney Todd (TV Movie)
Matthew
 2005 Batter Up (Video short)
 2005 Gideon's Daughter (TV Movie)
Andrew
 2005 Colditz (TV Mini-Series)
Jack

Part Two (2005) … Jack
Part One (2005) … Jack
 2004 Layer Cake
Clarkie
 2004 EMR
Henry
 2003 LD 50 Lethal Dose
Matt
 2003 Dot the I
Tom
 2002/II The Reckoning
Straw
 2002 Star Trek: Nemesis
Shinzon
 2002 Legion of Honor
Pascal Dupont
 2001 Black Hawk Down
Twombly (as Thomas Hardy)
 2001 Band of Brothers (TV Mini-Series)
John A. Janovec

Points (2001) … John A. Janovec
Why We Fight (2001) … John A. Janovec
 2001 Get a Grip (Short)
 2001 Tommaso (Short)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *