Alexander S. Neill – Biografija

Alexander Sutherland Neill (Aleksandar Saterlend Nil) — (17.10.1883-23.09.1973), britanski pedagog, pisac i osnivač škole Summerhill.

Život i rad

Rođen i odrastao kao četvrto od osmoro djece u učiteljskoj porodici. Jedini je od djece bio koji, zbog raznih bolesti, nije mogao pohađati više škole. Sa 15 godina počinje raditi kao pupil teacher, tako se zvao tadašnji školski sistem s pretežno starijim učenicima. Nakon 4 godine rada polaže ispit za pomoćnog učitelja. Iako je time stekao pravo da studira pedagogiju, odlučuje se za agronomiju. Nakon izvjesnog vremena mijenja struku i prelazi na engleski institut. Tu kao saradnik studentskih novina kritikuje tadašnji obrazovni sistem. Odlučuje da postane novinar, no Prvi svjetski rat mu mijenja planove. Kratko je boravio u vosjci, radeći kao pedagog u kazneno-popravnom domu Little Comonwealth. Družeći se s Homerem Laneom (Humerom Lejnom) razvio je ideju “samoupravljanja” (eng. self goverment) zatvora i drugih ustanova. U 1920 radi kao novinar za list Education of New Ara. Između 1920-1923 putuje po Evropi da bi skupio dovoljno informacija o školama u raznim zemljama.

Osnivanje Summerhill škole

Po povratku u Englesku u 1923 osniva zajedno sa svojom njemačkom poznanicom Lilien Neustädter (Lilijen Nojšteter) i budućom suprugom, svoju školu. 1926 objavljuje knjige koje mu povećavaju popularnost a time i broj učenika. U prosjeku je godišnje 25 učenika pohađalo njegovu školu. 1944 umire Lilijen i Nil ženi svoju sekretaricu Ennu Wood (Enu Vud), koja rađa 1946 njihovo jedino dijete, kćerku Zoe (Zoi). Moždani udar veže ga za krevet i otežava rad na školi, ali umire 23. septembra 1973 od posljedica oboljenja prostate. Nakon njegove smrti supruga Ena a kasnije i kćerka Zoi (1985) nastavljaju voditi školu.

Učenje na Summerhill školi

Koncept učenja zasniva se na tome da se sve odvija dobrovoljno. Prisustvo na nastavi i saradnja odvijaju se bez ikakvih nagrada (ocjene) ili disciplinskih mjera. Revolucionaran korak uzme li se u obzir da je u to vrijeme u Velikoj Britaniji šibanje učenika bilo na dnevnom redu. Djeca su na Summerhill školi učena da se oslobode tradicija i navika svojih roditelja, kao i straha od posljedica neposlušnosti. U tu svrhu nije postojala i vjerska nastava jer je Nil smatrao strah od Božije kazne štetnim za razvoj djeteta. Polazio je od pretpostavke da je svako dijete rođeno plemenito, njegove negativne osobine su proizvod okoline i navika primljenih od drugih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *