Bebi Dol – Biografija

Bebi Dol (Dragana Šarić, rođena 2. oktobra, 1962. u Beogradu) je poznata srpska i jugoslovenska pjevačica pop muzike. Njen otac Milenko Šarić je bio džez muzičar. Živi i radi u Beogradu.

Albumi

Bebi Dol je počela svoju muzičku aktivnost kasnih 1970ih u bendu „Tarkus“.

1981 se povezala sa Goranom Vejvodom i formirala kratkotrajni bend Anoda Ruž (-{Annoda Rouge}-), koji nije objavio nijedan album.

Posle toga se okrenula solo karijeri, i u saradnji sa Vejvodom uskoro objavila dvostruki singl „Mustafa“ / „Na planeti uzdaha“ u produkcijskoj kući PGP RTB. Singl je imao mnogo uspjeha, i pjesma „Mustafa“ je proglašena pjesmom godine 1981, a Bebi Dol je dobila nagradu za najbolji snimak iste godine.

Ohrabrena uspjehom, počela je raditi na albumu koji se pojavio 1983 pod imenom „Ruže i krv“. Dobila je nagradu za najbolji debitantski album iste godine, a kritičari i javnost su imali odlične komentare i album se dobro prodao. Pored već velikog hita „Mustafa“, na albumu su bile i pjesme „Superboj“, „Ruže i krv“ i „Lapis lazzuli“ koje su takođe postale popularne.

1991. godine je snimila pjesmu „Iznad duge“, obradu popularnog klasika „Over the Rainbow“ od Džudi Garland iz filma „Čarobnjak iz Oza“.

1995. Bebi Dol je snimila svoj drugi album „Ritam srca“. Album je sadržao nekoliko novih pjesama u dens ritmu, kao i pjesmu „Brazil“ sa nastupa na Pjesmi Evrovizije 1991. u dvije varijacije, i pjesmu „Slatke suze ljubavi“ iz 1988.

Popularni hit sa ovog albuma je bila i pjesma „Hajde da“, za koju je snimila i spot. Na ploči se našla obrada Madonine pjesme „Take a Bow“, prevedena sa „Pokloni se“. Album je doživio dobar odziv kod publike.

Nakon ovoga, Bebi Dol se ponovo povukla na nekoliko godina tokom kasnih 1990ih. Tek 2002. je objavila svoj treći album „Ljuta sam“. Međutim, ni publika ni kritičari nisu dobro prihvatili album, imajući dobre komentare samo za produkciju. Samo dvije pjesme, „Krv, sreća, suze i znoj“ i „Smejem se“, su rado puštane na radiju i televiziji.

U decembru 2006 je objavila kompakt disk naslovljen sa „Čovek rado izvan sebe živi“. Album je sadržao obrade klasika poput „Help“, „Papa's Got A Brand New Bag“, „Moon River“ i „Lush Life“.

Festivali

1983. godine Bebi Dol je učestvovala po prvi put na Jugoviziji, na kojoj je osvojila šesto mjesto pjesmom „Rudi“. Muziku i tekst je napisala Bebi Dol a Goran Vejvoda je radio aranžman. Uskoro je ova pjesma u dvije verzije objavljena na dvostrukom singlu, skupa sa pjesmom „Baby love“. Pjesma „Rudi“ je doživjela veliki uspjeh, i na izboru pokrenutom od strane magazina „Pop Rock“ za najbolju pjesmu bivše Jugoslavije je osvojila sedmo mjesto.

Nakon toga, iznenađujuće s obzirom na njenu tadašnju popularnost u Jugoslaviji, Bebi Dol je provela nekoliko godina (između 1984 i 1986) u Egiptu gdje je nastupala u Kairu, u elitnom hotelu Šeraton.

Godine 1986 se vratila u Jugoslaviju i osvojila glavnu nagradu na beogradskom muzičkom festivalu MESAM sa pjesmom „Inš-Alah“, inspirisanom orijentalnom muzikom i kulturom.

1987. godine se po drugi put takmičila na Jugoviziji sa pjesmom „Zrno nežnosti“, i osvojila četvrto mjesto. Naredne godine je osvojila treće mjesto pjesmom „Zatvori mama prozore“. Takođe je učestvovala na MESAM-u sa pjesmom „Slatke suze ljubavi“ i osvojila drugo mjesto 1988.

Godine 1989. Bebi Dol se ponovo takmičila na MESAM-u i osvojila treće mjesto baladom „Kad sreća odlazi“. Po mišljenju žirija, ova pjesma je bila najbolja pjesma festivala te je osvojila specijalnu nagradu. 1990. se ponovo okušala na MESAM-u, ali je završila na desetom mjestu.

Bebi Dol je konačno osvojila prvo mjesto na Jugoviziji 1991. i predstavljala Jugoslaviju na Pjesmi Evrovizije 1991. u Rimu sa pjesmom „Brazil“. Međutim, osvojila je samo jedan poen, što se smatra da je bio odraz političke situacije u Jugoslaviji u to vrijeme, jer je ista pjesma doživjela veliku popularnost na domaćoj sceni, i autorsko pravo je prodato Italiji, Grčkoj i zemljama Beneluksa. Zbog velikog neuspjeha, čelnici Radio-televizije Beograd su odlučili da bojkotuju Bebi Dol i odbili da snime singl za jugoslovensko tržište. Međutim, Bebi Dol je iste godine dobila poziv za nastup u San Remu, što je onemogućila teška politička situacija u Jugoslaviji u to vrijeme.

2003. godine je došla do polufinala na Beoviziji sa pjesmom „Tvrdoglava“.

Razni podaci
  • Bebi Dol je pozajmila svoj glas glumici Sonji Savić u filmu „Život je lep.
  • Tokom 1980ih, Bebi Dol se nekoliko puta pojavljivala kao gost na albumima drugih autora. Gostovala je na ploči Olivera Mandića „Neverne bebe“, grupe „Bulevar“ „Loš i mlad“, i na turneji Zdravka Čolića širom bivše Jugoslavije.
  • Na albumu Bajage i instruktora „Šou počinje u ponoć“ se pojavila u pjesmama „Bademi i so“ (učestvuje i kao gost u spotu) i „Pesma slobode“.
  • Kao pjevačica pojavila se u jednoj epizodi tv serije „Lisice“ i u jednoj epizodi serije „Bolji život“.
  • Bebi Dol je prateći vokal grupi Leb i Sol u pjesmi Femme Fatale, 1987.
Diskografija
Singlovi
Albumi
  • Ruže i krv (1983)
  • Ritam srca (1995)
  • Ljuta sam (2002)
  • Čovek rado izvan sebe živi (2006)
  • Pokloni se (2008)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *