Carl von Ossietzky – Biografija

Carl von Ossietzky, (Hamburg, 3. oktobar 1889.Berlin, 4. maj 1938.), njemački novinar, pisac i pacifist. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1936. godine.

Carl von Ossietzky je više godina bio izdavač pozorišnog časopisa Die Weltbühne. Objavio je zajedno sa drugim novinarima članke o naoružavanju njemačke flote i Reichswehra još za vrijeme Weimarske Republike. Njemačka država ga je optužila i osudila 1931. godine za špijunažu u tzv. Weltbühne-Prozessu. Carl von Ossietsky i Walter Kreiser optuženi su za veleizdaju 1929. godine i odavanje državnih tajni. von Ossietsky je osuđen 1931. godine na 18 mjeseci zatvora zbog špijunaže. Kasnije je bio optužen da je uvrijedio Reichswehr zato što je njegov prijatelj iz pozorišnog časopisa Kurt Tucholsky izjavio: ‘”Soldaten sind Mörder” (Vojnici su ubice). von Ossietzky je pušten na slobodu 1932.

Godine 1936. dodijeljena mu je Nobelova nagrada za mir‎ za 1935. godinu. U tom trenutku bio je u koncentracionom logoru još od 1933. i bolovao je od tuberkuloze i bolesti srca.

Vlada Trećeg Reicha mu ne dozvoljava da napusti zemlju. Sljedeće godine Nijemci mu zabranjuju da preuzme nagradu.

1938. godine umire od posljedica mučenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *