Celia Cruz – Kraljica latino muzike

Úrsula Hilaria Celia de la Caridad Cruz Alfonso, poznatija kao Celia Cruz (Havana, 21. oktobar 1925.Fort Lee, New Jersey, 16. jul 2003.), kubanska pjevačica latino muzike.

Rođena je u Havani u radničkoj četvrti kao drugo od četvoro djece Simona Cruza i Cataline Alfonso. Kao dijete, tetka ju je odvodila na kabare gdje bi pjevala, međutim otac je insistirao da se školuje, nadajući se da će postati učiteljica. Ipak, kada joj je jedan od učitelja rekao da bi kao pjevačica dnevno zaradila ono što učitelj na Kubi zaradi u jednom mjesecu, Celia Cruz je odlučila postati pjevačica.

Karijeru je započela kao pjevačica na radiju, a od sredine 50-ih je ostvarila nekoliko cameo nastupa u meksičkim filmovima. Kada je Fidel Castro preuzeo vlast na Kubi, Celia Cruz i njen suprug Pedro Knight dobili su zabranu povratka na ostrvo te su ubrzo postali američki državljani.

Njena je karijera procvjetala u Sjedinjenim Državama te je Celia Cruz ubrzo postala najpopularnija latino izvođačica XX. vijeka, izdavši čak 23 zlatna albuma. Takođe je osvojila i sedam Grammyja, a 1994. godine joj je uručena i Nacionalna medalja za umjetnost. Tokom karijere je dobila nadimke “Kraljica salse”, “La Guarachera de Cuba” i “Kraljica latino muzike”.

Tokom života u Sjedinjenim Državama, ostvarila je i nekoliko sporednih filmskih uloga, među kojima se posebno ističu The Mambo Kings (1992.) te The Perez Family (1995.).

Preminula je 16. jula 2003. godine od tumora na mozgu u svom domu u New Jerseyju. Suprug Pedro Knight je bio uz nju dok je primala terapiju za rak, a on sam je preminuo 3. februara 2007. godine. Pokopani su u granitnom mauzoleju na groblju Woodlawn u Bronxu. Pišući za Billboard Magazine, Leila Cobo je o Celiji Cruz rekla: “Cruz je neupitno najpoznatija i najuticajnija ženska ličnost u istoriji kubanske i latino muzike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *