Christoph Waltz – Biografija

Kristof Valc (njem. Christoph Waltz, rođen 4. oktobra 1956), austrijskonjemački glumac. Internacionalno je poznat po saradnji sa američkim filmskim režiserom Kventinom Tarantinom u filmovima Prokletnici i Đangova osveta. Uloga Hansa Lande u filmu Prokletnici iz 2009. donijela mu je nagrade na Kanskom filmskom festivalu, Oskara, Zlatnog globusa, BAFTU i Nagradu udruženja filmskih glumaca. 2012. pojavio se u Tarantinovom filmu Đangova osveta kao Dr. King Šulc i ova uloga donijela mu je nagrade BAFTA i Zlatni globus i još jednu nominaciju za Oskara.

Djetinjstvo

Valc je rođen u Beču, kao sin scenskih dizajnera Johanesa Valca i Elizabet Urbančić. Njegov djed bio je psiholog Rudolf von Urban, a baka Maria Majen takođe je bila glumica koja je nastupala u Burgteatru. Pradjede i prababe takođe su mu radili u pozorištu.

Karijera
Karijera u domovini

Valc je studirao glumu u školi Maks Rajnhart Seminar u Beču. Takođe je pohađao i čuveni Institut za film i pozorište Lija Strasberga u Njujorku. Karijeru je počeo kao pozorišni glumac, da bi nakon toga proveo godine pojavljujući se u njemačkim televizijskim filmovima i serijama.

Internacionalna karijera

2009. godine pojavio se u filmu Prokletnici Kventina Tarantina u ulozi SS pukovnika Hansa Lande koja mu je donijela internacionalnu slavu. Uloga je bila namijenjena Leonardu Dikapriju prije nego što je Tarantino odlučio da Landu ipak treba da igra stariji njemački glumac. (Dikaprio i Valc su se kasnije zajedno pojavili u sledećem Tarantinovom filmu – Đangova osveta).

Kristof Valc na Kanskom festivalu 2009.

Ulogu je na kraju dobio Volc za koga je Tarantino rekao da mu je “dao njegov film nazad” jer je osjećao da snimanje nije moguće bez glumca koji je pravi izbor za ulogu Hansa Lande za koga smatra da je možda najbolji lik koga je ikada napisao. Ovom ulogom Kristof Valc je postao jedan od 10 glumaca koji su dobili Oskara, BAFTU, Zlatni globus, Nagradu udruženja glumaca i Nagradu filmskih kritičara za istu ulogu.

2011. Valc se pojavio u filmovima Zeleni stršljen Majkla Gondrija, Krvoproliće Romana Polanskog i adaptacijama knjiga Tri musketara i Voda za slonove (zbog koga je odustao od uloge Sigmunda Frojda u filmu Opasan metod).

2012. ponovo se udružio sa Tarantinom, ovog puta na filmu Đangova osveta sa Džejmijem Foksom, Leonardom Dikapriom, Samjuelom L. Džeksonom i Keri Vošington. Uloga dr. Kinga Šulca Valcu je donela još jednu BAFTU i Zlatnog globusa, kao i drugu nominaciju za Oskara za najboljeg glumca u sporednoj ulozi.

Privatni život

Valc sa suprugom Džudit Holst na dodeli Oskara

Valc tečno govori njemački, francuski i engleski i služio se ovim jezicima u filmovima Prokletnici i Đangova osveta. Iako je u ulozi Hansa Lande pričao i na italijanskom, Valc je izjavio da se inače ne služi ovim jezikom. Ima troje odrasle djece iz prethodnog braka i mlađu ćerku sa sadašnjom ženom, kostimografkinjom Džudit Holst.

Valc ima njemačko državljanstvo, koje je dobio po rođenju, i austrijsko koje je dobio 2010. godine. Kada mu je direkto postavljeno pitanje o nacionalnosti, odgovorio je: “Rođen sam u Beču, odrastao sam u Beču, išao sam u školu u Beču, maturirao sam u Beču, studirao sam u Beču, počeo sam da se bavim glumom u Beču – i pored toga postoji još veza sa Bečom. Koliko još austrijskog želite?”

Filmografija
 2018 Georgetown
Ulrich Mott
 2017 Downsizing
Dusan Mirkovic
 2017 Tulip Fever
Cornelis Sandvoort
 2016 The Legend of Tarzan
Leon Rom
 2015 Spectre
Blofeld
 2014 Big Eyes
Walter Keane
 2014 Horrible Bosses 2
Bert Hanson
 2014 Muppets Most Wanted
Christopher Waltz
 2013 The Zero Theorem
Qohen Leth
 2013 Epic
Mandrake (voice)
 2012 Django Unchained
Dr. King Schultz
 2011 Carnage
Alan Cowan
 2011 The Three Musketeers
Richelieu
 2011 Water for Elephants
August
 2011 The Green Hornet
Chudnofsky
 2009 Inglourious Basterds
Col. Hans Landa
 1987-2008 Tatort (TV Series)
Gerd Weißenbach / Prof. Robert Henze / Inspektor Passini

Liebeswirren (2008) … Gerd Weißenbach
Schlaflos in Weimar (2006) … Prof. Robert Henze
Wunschlos tot (1987) … Inspektor Passini
 2008 Das Geheimnis im Wald (TV Movie)
Hans Kortmann
 2008 Todsünde (TV Movie)
Sebastian Flies
 2008 Das jüngste Gericht (TV Movie)
Peters
 2008 Die Anwälte (TV Series)
Herbert Jahn

Leben und Tod (2008) … Herbert Jahn
 2007 Die Zürcher Verlobung – Drehbuch zur Liebe (TV Movie)
Frank ‘Büffel’ Arbogast
 2007 Unter Verdacht (TV Series)
Thomas Sell

Hase und Igel (2007) … Thomas Sell
 2007 Der letzte Zeuge (TV Series)
Dr. Martin York

Martinspassion (2007) … Dr. Martin York
 2007 Die Verzauberung (TV Movie)
Dr. Helmut Bahr
 2007 Der Staatsanwalt (TV Series)
Dr. Claudius Tressen

Glückskinder (2007) … Dr. Claudius Tressen
 2006 Franziskas Gespür für Männer (TV Movie)
Karl Löwen
 2006 Stolberg (TV Series)
Paul Büttner

Kreuzbube (2006) … Paul Büttner
 2006 Polizeiruf 110 (TV Series)
Dr. Juris Gríns

Die Lettin und ihr Lover (2006) … Dr. Juris Gríns
 2006 Die Spezialisten: Kripo Rhein-Main (TV Series)
Andreas Senner

Schuld und Sühne (2006) … Andreas Senner
 2005 Der Elefant: Mord verjährt nie (TV Series)
Richard Seemann

Verlorene Jahre (2005) … Richard Seemann
 2005 Die Patriarchin (TV Mini-Series)
Wolf Sevening

III (2005) … Wolf Sevening
II (2005) … Wolf Sevening
I (2005) … Wolf Sevening
 2004 Scheidungsopfer Mann (TV Movie)
Benedikt von Arn
 2004 Schöne Witwen küssen besser (TV Movie)
Jean-France
 2004 Mörderische Suche (TV Movie)
Richard Benedek
 2004 Dorian
Rolf Steiner
 2003 Herr Lehmann
Arzt
 2003 Tigeraugen sehen besser (TV Movie)
Dr. Thilo Rylow
 2003 Schussangst
Johannsen
 2003 Jennerwein (TV Movie)
Pföderl
 2003 Zwei Tage Hoffnung (TV Movie)
Michael Berg
 2003 Der Fall Gehring (TV Movie)
Martin Bach
 2003 Jagd auf den Flammenmann (TV Movie)
Brisky
 2003 Der alte Affe Angst
Analytiker
 2002 Weihnachtsmann gesucht (TV Movie)
Johannes Böhmke
 2002 Dienstreise – Was für eine Nacht (TV Movie)
Klaus-Dieter Lehmann
 2001/I She
Michael Vincey
 2001 Riekes Liebe (TV Movie)
Trainer Karlhoff
 2001 Engel sucht Flügel (TV Movie)
Caspari
 2001 Queen's Messenger
Ben Samm
 2000 Das Teufelsweib (TV Movie)
Finanzbeamte Fink
 2000 Falling Rocks
Louis
 1999 L'histoire du samedi (TV Series)
Klaus Hermann

Dessine-moi un jouet (1999) … Klaus Hermann
 1999 Die Braut
Herzog Carl August
 1998 Einsteins Ende (TV Movie)
 1998 Mörderisches Erbe – Tausch mit einer Toten (TV Movie)
Moritz Fink
 1998 Rache für mein totes Kind (TV Movie)
Paul
 1998 Das Finale (TV Movie)
Kant
 1998 Sieben Monde
Becker
 1998 Schock – Eine Frau in Angst (TV Movie)
Kommissar Kaul
 1998 Vickys Alptraum (TV Movie)
Johnny
 1997 Schimanski (TV Series)
Klaus Mandel

Blutsbrüder (1997) … Klaus Mandel
 1997 Our God's Brother
Max, Maksymilian Gierymski
 1997 Faust (TV Series)
Gerhardt Schulze-Leitner

Villa Palermo (1997) … Gerhardt Schulze-Leitner
 1997 Maître Da Costa (TV Series)
Walter Mueller

Le doigt de Dieu (1997) … Walter Mueller
Les témoins de l'oubli (1997) … Walter Mueller
 1996 Kommissar Rex (TV Series)
Martin Wolf

Der Puppenmörder (1996) … Martin Wolf
 1996 Rosa Roth (TV Series)
Wietze

Nirgendwohin (1996) … Wietze
 1996 Der Tourist (TV Movie)
Stephan Görner
 1996 Catherine the Great (TV Movie)
Mirovich
 1995 Man(n) sucht Frau (TV Movie)
Christoph
 1995 Prinz zu entsorgen (TV Movie)
Roman
 1995 The All New Alexei Sayle Show (TV Series)
Weak Moustache

Episode #2.3 (1995) … Weak Moustache
 1995 Die Staatsanwältin (TV Series)
Andreas Döpke

Folge 3 (1995) … Andreas Döpke
Folge 2 (1995) … Andreas Döpke
Folge 1 (1995) … Andreas Döpke
 1995 Ein Anfang von etwas
Herbert
 1994 Jacob (TV Movie)
Morash
 1994 Tag der Abrechnung – Der Amokläufer von Euskirchen (TV Movie)
Erwin Mikolajczyk
 1993 König der letzten Tage (TV Mini-Series)
Jan Bockelson

Episode #1.2 (1993) … Jan Bockelson
Episode #1.1 (1993) … Jan Bockelson
 1992 Die Angst wird bleiben (TV Movie)
Manfred
 1992 5 Zimmer, Küche, Bad (TV Movie)
Hartwig Klemmnitz
 1991 Zycie za zycie. Maksymilian Kolbe
Jan (as Christopher Waltz)
 1991 The Gravy Train Goes East (TV Mini-Series)
Hans-Joachim Dorfmann

Episode #1.4 (1991) … Hans-Joachim Dorfmann
Episode #1.3 (1991) … Hans-Joachim Dorfmann
Episode #1.2 (1991) … Hans-Joachim Dorfmann
Episode #1.1 (1991) … Hans-Joachim Dorfmann
 1991 Napoléon et l'Europe (TV Series)
Karl Emmanuel

Maria Walewska (1991) … Karl Emmanuel
 1986-1990 Der Alte (TV Series)
Christian Kamp / Hans Baumeister

So gut wie tot (1990) … Christian Kamp
Zwei Leben (1986) … Hans Baumeister
 1990 The Gravy Train (TV Mini-Series)
Dr. Hans-Joachim Dorfmann

Episode #1.4 (1990) … Dr. Hans-Joachim Dorfmann
Episode #1.3 (1990) … Dr. Hans-Joachim Dorfmann
Episode #1.2 (1990) … Dr. Hans-Joachim Dorfmann
Episode #1.1 (1990) … Dr. Hans-Joachim Dorfmann
 1989 Goldeneye (TV Movie)
German spy
 1988 Quicker Than the Eye
Police Chief
 1986-1988 Derrick (TV Series)
Schumann / Eberhard Bothe

Mord inklusive (1988) … Schumann
Schonzeit für Mörder (1986) … Eberhard Bothe
 1988 The Alien Years (TV Movie)
Stefan Mueller
 1987 Das andere Leben (TV Movie)
Stefan
 1986 Lenz oder die Freiheit (TV Mini-Series)
Sigel

Aufbruch (1986) … Sigel
 1986 Wahnfried
Friedrich Nietzsche
 1985 Ein Fall für zwei (TV Series)
Alf

Blutsbande (1985) … Alf
 1983 Der Sandmann (TV Movie)
 1982 Dr. Margarete Johnsohn (TV Movie)
Rainer
 1982 The Mysterious Stranger (TV Movie)
Ernst Wasserman
 1981 Die Weltmaschine (TV Movie)
 1981 Kopfstand
Markus Dorn
 1979 Parole Chicago (TV Series)
Ede
 1979 Feuer! (TV Movie)
Karl Albrecht Schlick
 1979 Steiner – Das Eiserne Kreuz, 2. Teil
Sanitäter in der Eröffnungssequenz am Bahnhof beim Verwundetenzug (uncredited)
 1977 Der Einstand (TV Movie)
Günther Vesely
 1977 Am Dam Des (TV Series)
1977, das neue Jahr

Episode dated 1 January 1977 (1977) … 1977, das neue Jahr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *