Henri Verneuil – Biografija

Henri Verneuil, rođen kao Ashot Malakian (15. oktobar 1920 – 11. januar 2002), jermensko-francuski reditelj koji je imao uspješnu karijeru u Francuskoj. Nominovan je za Oscar i Palme d'Or, a pobjednik je Locarno filmskog festivala i dobitnik nagrada Edgar Allan Poe, Francuske legije časti, Zlatnog Globusa, Francuske nacionalne filmske akademije i Cesara. Za 40 godina, Verneuil je pravio mainstream i komercijalne filmove a u svom najboljem periodu od 1950-ih do 1960-ih mnogi od tih filmova su bili odlična ”vožnja” za staru gardu Jeana Gabina i Fernandela, kao i novajlije poput Jean-Paul Belmonda i Alaina Delona.

Filmografija
 1993 Mayrig (TV Mini-Serija) (2 epizode)

Epizoda #1.2 (1993)
Epizoda #1.1 (1993)
 1991 Mayrig
 1973 Le serpent
 1971 Le casse
 1960 La française et l'amour (segment “: “L'Adultère”)
 1958 Maxime
 1953 Carnaval
 1952 Brelan d'as
 1950 L'art d'être courtier (Short)
 1950 Les chansons s'envolent (Documentary short)
 1950 Maldonne (Short)
 1950 Pipe chien (Short)
 1949 À qui le bébé? (Short)
 1949 Les nouveaux misérables (Short)
 1949 À la culotte de zouave (Short)
 1948 Cuba à Montmartre (Documentary short)
 1948 Paris mélodies (Short)
 1948 Un juré bavard (Short)
 1948 Rythmes de Paris (Short)
 1947 Escale au soleil (Documentary short)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *