Julie Andrews – Biografija

Julie Andrews, pravog imena Julie Elisabeth Welles, rođena 1. oktobra 1935. godine, je engleska glumica i pjevačica.

Od djetinjstva uči pjevanje, a već u 12. godini prvi put javno nastupa u jednoj londonskoj reviji. Na Broadwayu je debitovala još kao tinejdžerka 1953. godine u mjuziklu “The Boy Friend”. Uslijedili su mjuzikli “My Fair Lady” i “Camelot”, za koje je primila brojne nagrade. Julie Andrews je već bila prava legenda na Broadwayu kad je 1964. debitovala ulogom u filmuMary Poppins“, za koju je nagrađena Oscarom, Zlatnim globusom i nagradom BAFTA. Nominaciju za drugog Oscara, kao i nagradu Zlatni globus, dobila je već godinu dana kasnije za nezaboravnu ulogu Marie Von Trapp u filmu “Moje pjesme, moji snovi“. Treću nominaciju za Oscara i treći Zlatni globus dobila je za ulogu u filmskom klasiku “Victor/Victoria”. Godine 1996. vratila se na Broadway pozorišnom adaptacijom filma “Victor/Victoria”.

Poznata je i po televizijskim filmovima, mjuziklima i serijama, za što je takođe dobila nagradu Emmy. Uoči Nove godine 1999. dobila je od kraljice Elizabeth II. odlikovanje “Dame of the British Empire”, a 2001. godine odata joj je počast gala svečanošću u washingtonskom Kennedy Centru.

Filmografija
 2017 Despicable Me 3
Gru's Mom (voice)
 2017 Julie's Greenroom (TV Series)
Ms. Julie
 2010 Despicable Me
Gru's Mom (voice)
 2010 Shrek Forever After
Queen (voice)
 2010 Tooth Fairy
Lily
 2007 Enchanted
The Narrator (voice)
 2007 Shrek the Third
Queen (voice)
 2004 The Cat That Looked at a King (Video short)
Mary Poppins
 2004 Great Performances (TV Series)
Cinderella / Herself

Rodgers and Hammerstein's ‘Cinderella’ (2004) … Cinderella / Herself
 2004 The Princess Diaries 2: Royal Engagement
Queen Clarisse Renaldi
 2004 Shrek 2
Queen (voice)
 2003 The Wonderful World of Disney (TV Series)
Nanny

Eloise at Christmastime (2003) … Nanny
Eloise at the Plaza (2003) … Nanny
 2002 Paraíso Filmes (TV Series)
Actress on TV

Brocky IV (2002) … Actress on TV (uncredited)
 2002 Unconditional Love
Julie Andrews
 2001 The Princess Diaries
Queen Clarisse Renaldi
 2001 On Golden Pond (TV Movie)
Ethel Thayer
 2000 Relative Values
Felicity Marshwood
 1999 One Special Night (TV Movie)
Catherine
 1995 Victor/Victoria (TV Movie)
Victor / Victoria
 1992 Julie (TV Series)
Julie Carlyle-McGuire
 1992 Cin cin
Mrs. Pamela Piquet
 1991 Our Sons (TV Movie)
Audrey Grant
 1986 Duet for One
Stephanie Anderson
 1986 That's Life!
Gillian Fairchild
 1983 The Man Who Loved Women
Marianna
 1982 Trail of the Pink Panther
Charwoman (uncredited)
 1982 Victor Victoria
Victoria Grant
 1981 S.O.B.
Sally Miles
 1980 Little Miss Marker
Amanda Worthington
 1979 10
Samantha Taylor
 1976 The Pink Panther Strikes Again
Ainsley Jarvis (singing voice, uncredited)
 1974 The Tamarind Seed
Judith Farrow
 1970 Darling Lili
Lili Smith
 1968 Star!
Gertrude Lawrence
 1967 Thoroughly Modern Millie
Millie Dillmount
 1966 Hawaii
Jerusha Bromley
 1966 Torn Curtain
Sarah Sherman
 1965 The Sound of Music
Maria
 1964 The Americanization of Emily
Emily Barham
 1964 Mary Poppins
Mary Poppins
 1959 The Gentle Flame (TV Movie)
Trissa
 1957 Cinderella (TV Special)
Cinderella
 1956 Ford Star Jubilee (TV Series)
Lise

High Tor (1956) … Lise
 1949 La rosa di Bagdad
Princess Zeila (English version, voice)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *