Kate Winslet – Biografija

Kate Elizabeth Winslet (Reading, 5. oktobar 1975.), priznata engleska glumica, osvajačica nagrada Grammy, BAFTA, i nagrade Ceha Filmskih glumaca. Svog prvog Oscara je dobila 2009 godine, pošto je prethodno pet puta bila nominovana.

Rodila se u Readingu, grofovija Berkshire. Otac Roger i majka Sally su glumci, djed i baka s majčine strane su osnovali i upravljali pozorištem, a ujak joj je glumio Olivera Twista. Već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Prvobitni uspjeh vezan joj je za televiziju, gdje je nastupala u reklamama i sličnim poslovima.

Njen debitantski film, Rajska stvorenja, reditelja Petera Jacksona iz 1994., donio joj je priznanja kritike i publike i otvorio joj vrata u filmski svijet. U tom filmu glumila je živahnu i maštovitu tinejdžerku, koja pomogne prijateljici ubiti majku, jer joj ona brani da njih dvije budu zajedno.

Nakon toga uslijedile su nove uloge, a 1997. i Titanic. Film je zaradio velike svote novca na blagajnama i čak 11 Oscara, dok je Kate Winslet dobila samo nominaciju.

Filmovi su se nastavili ređati. Ostali poznati filmovi u kojima je glumila su: Iris, Vječni sjaj besprekornog uma, U potrazi za Nedođijom, Intimne stvari i Revolucionarni put.

Winsletova je 2008. za ulogu u filmu Čitač dobila nagradu BAFTA, Zlatni globus i Oscar za najbolju glavnu glumicu. To joj je bila šesta po redu u karijeri nominacija za Oscara, te se Kate smatra najnagrađivanijom glumicom mlađe generacije. Za ulogu u mini-seriji Mildred Pierce iz 2011. Winsletova je nagrađena Emmyjem za najbolju glavnu glumicu.

Njeni glumački partneri su mnogobrojni, a među najpoznatijima su Geoffrey Rush, Emma Thompson, Judi Dench, Leonardo DiCaprio Jim Carrey, i Johnny Depp.

Posudila je glas u nekoliko crtaća, koji su imali veliki uspjeh.

Filmografija
 2017 Wonder Wheel
Ginny
 2017 The Mountain Between Us
Alex Martin
 2017 Meari to majo no hana
Madam Mumblechook (Engleska verzija, glas)
 2016 Collateral Beauty
Claire
 2016 The Lost Letter (Kratkometražni) (glas)
 2016 Daisy Chain (Kratkometražni)
Buttercup Bree (glas)
 2016 Triple 9
Irina Vlaslov
 2015 The Dressmaker
Tilly Dunnage
 2015 Steve Jobs
Joanna Hoffman
 2015 Insurgent
Jeanine
 2015 The Divergent Series: Insurgent – Shatter Reality (Kratka video igra)
Jeanine
 2014 A Little Chaos
Sabine De Barra
 2014 Divergent
Jeanine
 2013 Labor Day
Adele
 2013 Movie 43
Beth (segment “The Catch”)
 2011 Contagion
Dr. Erin Mears
 2011 Carnage
Nancy Cowan
 2011 Mildred Pierce (TV Mini-Serija)
Mildred Pierce

Part Five (2011) … Mildred Pierce
Part Four (2011) … Mildred Pierce
Part Three (2011) … Mildred Pierce
Part Two (2011) … Mildred Pierce
Part One (2011) … Mildred Pierce
 2008 Revolutionary Road
April Wheeler
 2008 The Reader
Hanna Schmitz
 2008 How to Lose Friends & Alienate People
Kate Winslet (nepotpisana)
 2007 Le renard et l'enfant
Narator (Engleska verzija, glas)
 2007 Vanity Fair: Killers Kill, Dead Men Die (Video spot)
The Undercover Lady Cop
 2006 The Holiday
Iris
 2006 Flushed Away
Rita (glas)
 2006 All the King's Men
Anne Stanton
 2006 Little Children
Sarah Pierce
 2005 Extras (TV Serija)
Kate Winslet

Kate Winslet (2005) … Kate Winslet
 2004 Finding Neverland
Sylvia Llewelyn Davies
 2004 Pride (TV Film)
Suki (glas)
 2004 Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Clementine Kruczynski
 2003 Plunge: The Movie
Clare
 2003 The Life of David Gale
Bitsey Bloom
 2002 War Game (Kratkometražni)
Mum / Annie (glas)
 2001 Iris
Young Iris Murdoch
 2001 Christmas Carol: The Movie
Belle (glas)
 2001 Enigma
Hester Wallace
 2000 Quills
Madeleine
 1999 Holy Smoke
Ruth
 1999 Faeries
Brigid (glas)
 1998 Hideous Kinky
Julia
 1997 Titanic
Rose Dewitt Bukater
 1996 Hamlet
Ophelia
 1996 Jude
Sue Bridehead
 1995 Sense and Sensibility
Marianne Dashwood
 1995 A Kid in King Arthur's Court
Princess Sarah
 1994 Heavenly Creatures
Juliet Hulme
 1992-1993 Get Back (TV Serija)
Eleanor Sweet
 1993 Casualty (TV Serija)
Suzanne

Family Matters (1993) … Suzanne
 1992 Anglo Saxon Attitudes (TV Mini-Serija)
Caroline Jevington

Epizoda #1.3 (1992) … Caroline Jevington
 1991 Dark Season (TV Serija)
Reet
 1991 Shrinks (TV Serija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *