Marija Crnobori – Biografija

Marija Crnobori (Banjole, 1. oktobar 1918Beograd, 21. oktobar 2014), jugoslovenska glumica. Stručnu učiteljsku školu završila je 1942, a zatim i Glumačku akademiju u Zagrebu u klasi Branka Gavele.

Od 1941. do 1946. igrala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a zatim u Rijeci 1946—47. Godine 1947. u Beogradu je osnovano Jugoslovensko dramsko pozorište, pa je na poziv prvog upravnika, Bojana Stupice, i Elija Fincija prešla u to pozorište.

Objavila je knjigu sećanja „Svijet glume“ (1991) i „Životić“ (2011), zbirku eseja o pozorištu pisanih u periodu od 1952. do 2004, koje je odabrala i uredila prof. dr Jelena Lužina.

Filmografija
Dugometražni film
Naziv Uloga
1948 Sofka Todora
1949 Priča o fabrici Marija tekstilna radnica
1950-te  ▲
1951 Poslednji dan Ema doktorka
1953 Nevjera Jela Ledinić
1957 Krvava košulja /
1957 Tuđa zemlja /
1958 La tempesta
1960-te  ▲
1966 Winnetou and the Crossbreed
1966 Winnetou und sein Freund Old Firehand
1980-te  ▲
1984 Lazar /
TV film
Naziv Uloga
1961 Siromašni mali ljudi /
1961 Heda Gabler /
1968 Na rubu pameti Jedviga Jasenska
1969 Plava Jevrejka /
1970-te  ▲
1972 Lica /
1975 Lepeza ledi Vindemir Gospođa Erlajn
1977 Marija Magdalena Antonova žena
1990-te  ▲
1990 Gala korisnica: Atelje 212 kroz vekove /
TV serija
Od Do Naziv Uloga
1966 1966 Crni sneg Ana Petrović
1970-te ▲
1970 1970 Selo bez seljaka /
1971 1971 Operacija 30 slova /
Kratki film
Naziv Uloga
1942 Barok u Hrvatskoj Grofica Drasković
1944 Radium – izvor zraka Marija Kiri
1990-te  ▲
1995 Pogled kroz prozor /
TV kratki film
Naziv Uloga
1974 Klitemnestra Klitemnestra
Self
 ▲

TV dokumentarna serija | TV dokumentarni film

TV dokumentarna serija
Od Do Naziv Uloga
1993 1993 Veče sa zvezdama Lično
TV dokumentarni film
Naziv Uloga
1966 Lola Đukić i Novak Novak Lično
1970-te  ▲
1973 Lektira: Portreti glume Lično
1990-te  ▲
1991 Među nama: Milivoje Živanović Lično (intervju)
1997 Među nama: Bojan Stupica Lično (intervju)
Nagrade
  • Savezna nagrada, 1949. godine za ulogu Sonje u predstavi Ujka Vanja.
  • Oktobarska nagrada, 1960. godine za ulogu Ifigenije.
  • Sterijina nagrada, 1968. godine za ulogu Klare Dombrovske.
  • Nagrada Marko Marulić, 1971.
  • Nagrada Mate Balota, 1971.
  • Sedmojulska nagrada SR Srbije, 1976.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *