Sigourney Weaver – Biografija

Sigourney Weaver (New York, SAD, 8. oktobar 1949. -), pravim imenom Susan Alexandra Weaver, američka glumica.

Mlade godine

Sigourney Weaver se rodila kao dijete Pata Weavera, predsjednika NBC televizije, i Desiree Hawkins Ingles, britanske glumice. Počela se služiti imenom Sigourney 1963. prema liku iz romana “Veliki Gatsby” kojeg je napisao F. Scott Fitzgerald. Pohađala je srednju školu u New Yorku te je studirala engleski na Stanford fakultetu, a zatim glumu na Yaleu gdje je nastupala u pozorišnim predstavama prijatelja Christophera Duranga.

Karijera

Njena prva uloga bila je jako mala – glumila je djevojku sa kojom Woody Allen izlazi ispred kina u legendarnoj tragikomediji “Annie Hall”. Već kasnije je praktički dobila glavnu ulogu u klasiku SF horora, “Osmi putnik” (engleski “Alien”) iz 1979. Kasnije su takođe uslijedili uspješni filmovi – nastupila je u drami “Godina opasnog življenja” iz 1982. koju je režirao Peter Weir, a fantastična komedija “Istjerivači duhova” postala je njen najveći komercijalni uspjeh. 1988. postala je prva glumica u istoriji koja je osvojila dva Zlatna globusa u istoj godini – jednog za glavnu ulogu u drami “Gorile u magli” a drugog za sporednu ulogu u komediji “Zaposlena djevojka” – a da kasnije nije osvojila Oscara ni za jedan film, iako je za oba bila takođe nominovana u istoj godini. Još ranije je dobila prvu nominaciju za Oscara za ulogu u nastavku “Aliens” iz 1986. god. U tom filmskom serijalu je nastupila ukupno u sva četiri nastavka.

Udala se za pozorišnog reditelja Jima Simpsona 1984. sa kojim je dobila kćerku Charlotte Simpson (1990.).

Filmografija
 2019 CAF Rise Above: WASP (Short)
Narrator (voice)
 2015-2017 Doc Martin (TV Series)
Beth Traywick / American Tourist

All My Trials (2017) … Beth Traywick
Facta Non Verba (2015) … American Tourist
 2017 The Defenders (TV Mini-Series)
Alexandra Reid
 2017 Rakka (Short)
Jasper
 2016 The Assignment
Doctor Rachel Jane
 2016 A Monster Calls
Grandma
 2016 Ghostbusters
Rebecca Gorin
 2016 Finding Dory
Sigourney Weaver (voice)
 2015 Penn Zero: Part-Time Hero (TV Series)
Lady Starblaster

Lady Starblaster (2015) … Lady Starblaster (voice)
 2015 Chappie
Michelle Bradley
 2014 Alien: Isolation (Video Game)
Ellen Ripley (voice)
 2014 Simple Plan: Prayers for Bobby Tribute (Short)
Mary Griffith
 2012 Vamps
Cisserus
 2012 Political Animals (TV Mini-Series)
Elaine Barrish
 2012 The Cold Light of Day
Carrack
 2012 The Cabin in the Woods
The Director
 2012 Red Lights
Margaret Matheson
 2011 Spring/Fall (TV Movie)
 2011 Rampart
Joan Confrey
 2011 Abduction
Dr. Bennett
 2011 Paul
The Big Guy
 2011 Cedar Rapids
Macy Vanderhei
 2010 You Again
Ramona
 2009 Avatar
Dr. Grace Augustine
 2009 Avatar: The Game (Video Game)
Dr. Grace Augustine (voice)
 2009 Prayers for Bobby (TV Movie)
Mary Griffith
 2008 The Tale of Despereaux
Narrator (voice)
 2008 Eli Stone (TV Series)
Therapist

The Path (2008) … Therapist
 2008 WALL·E
Ship's Computer (voice)
 2008 Baby Mama
Chaffee Bicknell
 2008 Vantage Point
Rex Brooks
 2008 Be Kind Rewind
Ms. Lawson
 2007 The Girl in the Park
Julia
 2006 Happily N'Ever After
Frieda (voice)
 2006 Infamous
Babe Paley
 2006 The TV Set
Lenny
 2006 Snow Cake
Linda Freeman
 2004 Imaginary Heroes
Sandy Travis
 2004 The Village
Alice Hunt
 2003 Holes
The Warden
 2002 The Guys
Joan
 2002 Futurama (TV Series)
Planet Express Ship

Love and Rocket (2002) … Planet Express Ship (voice)
 2001 Big Bad Love
Betti DeLoreo (voice)
 2001 Heartbreakers
Angela Nardino / Max Conners / Ulga Yevanova
 2000 Tadpole
Eve Grubman
 2000 Company Man
Daisy Quimp
 1999 Galaxy Quest
Gwen DeMarco
 1999 A Map of the World
Alice Goodwin
 1997 Alien: Resurrection
Ripley
 1997 The Ice Storm
Janey Carver
 1997 Snow White: A Tale of Terror
Claudia Hoffman
 1995 Copycat
Helen Hudson
 1995 Jeffrey
Debra Moorhouse
 1994 The Wild Swans (Video short)
Narrator (voice)
 1994 Death and the Maiden
Paulina Escobar
 1993 Rabbit Ears: Peachboy (Video short)
Narrator (voice)
 1993 Dave
Ellen Mitchell
 1992 The Snow Queen (Video short)
Narrator (voice)
 1992 1492: Conquest of Paradise
Queen Isabel of Castille
 1992 Alien³
Ripley
 1989 Ghostbusters II
Dana Barrett
 1988 Working Girl
Katharine Parker
 1986 Half Moon Street
Lauren Slaughter
 1986 Aliens
Ripley
 1985 Une femme ou deux
Jessica Fitzgerald
 1984 Ghost Busters
Dana Barrett
 1983 Deal of the Century
Catherine DeVoto
 1982 The Year of Living Dangerously
Jill Bryant
 1981 Eyewitness
Tony Sokolow
 1979 3 by Cheever (TV Mini-Series)
Marcia Lawton

O Youth and Beauty! (1979) … Marcia Lawton
The Sorrows of Gin (1979) … Marcia Lawton
 1979 Alien
Ripley
 1978 Madman
 1977 The Best of Families (TV Mini-Series)
Laura Wheeler
 1977 Annie Hall
Alvy's Date Outside Theatre
 1970 Somerset (TV Series)
Avis Ryan (1976)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *