Slađana Belko – Dugmad za manžetne

 

Praška dugmad

Tamnosivo odelo, bela bossova košulja, sjajne lakovane cipele. I cufflinks. Dugmad za manžetne. Umesto Sive paunice (donete baš za njega i njemu, jesenas iz banje) piju Modru vranu. Merlot umesto sovinjona. Nehlađeno crno, mada bi uz rižoto od morskih plodova bolje išlo belo vino. Večeraju i piju. Nakon puna 2 meseca. Od slave nije dolazio.
Ono njihovo, – a da popijemo kafu- , što je uvek bio znak za…
Ubrzo su na podu ostale zgužvane stvari. Sivo odelo. I dugmad.
– Pazi na cufflinks. Jako su skupa.
U njenoj glavi flesh back.

……
Prag. Četvrt uz reku. Kaldrma i radnjičice. Stare hiljadama godina. U blizini ambasada. Naša. Original nameštaj. Sto od orahovine za kojim je sedeo ataše za kulturu. Kada su Rusi imali vojne manevre pred rat pozvali su i atašea . Đeneralštabnog oficira Dražu. KGB je dobro radio svoj posao. Sluša al ne prati. Ona nije običan turista. Ona je žena koja voli. I hoće da ga obraduje. Napušta grupu i traži poklon. Za njega. Poseban.
Pre samo par meseci dobila je za rođendan broš od granita. Želi da se revanšira. Rubin crvena dugmad za manžetne sjajno bi išla uz sivo odelo, jedino koje je tada imao. Đeneralštabni pomoćnik ministra jedva je skupio novac za to novo. (Danas ih ima toliko da ih bez imalo griže savesti gužva po podu njene sobe. Spavaće).
Ne zna kako se kažu dugmad za manžetne na engleskom, češkom još manje. Ljubazna prodavačica vidi sigurnu mušteriju. Oči je odaju, zaljubljena žena kada kupuje poklon svom čoveku ne gleda cenu, ona vidi njega kako ih stavlja na manžetne pred važnu konferenciju. I sebe kako ih zubima kida dok je košulja već zadignuta. Prodavačica daje sve od sebe, Na kraju univerzalni esperanto pomaže, pomoću ruku i pantomime ustanoviše šta joj treba. Stiže najlepši par dugmadi koji je ikada videla. Pegla karticu do iznemoglosti. Mesecima će se oporavljati od toga.
…..
– Pazi na dugmad, jako su skupa. Donela mi žena iz Brisela, prošlog meseca. Nikada ih nisam ranije nosio.

Cufflinks za baciti.
Srce krvari bojom rubina.

Gde li su završili praški?

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *