Stevie Ray Vaughan – Biografija

Stiven “Stivi” Rej Von (engl. Stephen “Stevie” Ray Vaughan; 3. oktobar 1954 — 27. avgust 1990), nekad skraćeno kao SRV, američki muzičar, pjevač, tekstopisac i producent. Uprkos kratkoj mejnstrim karijeri, od samo sedam godina, smatra se jednim od najuticajnih električnih gitarista u istoriji bluza, a i jedna je od najzaslužnijih figura za oživljavanje bluza u 1980im. AllMusic ga opisuje kao “moćnog gitaristu koji je dao zamah bluzu u ‘80-im, a njegov uticaj se osjeća i dugo nakon njegove smrti.”

Rođen i odrastao u Dalasu, Teksas, Rej je počeo da svira gitaru sa sedam godina, inspirisan od starijeg brata Džimija. Godine 1971. je napustio srednju školu, i preselio se u Ostin naredne godine. Svirao je koncerte sa brojnim bendovima, zaradio je poziciju u Mark Benovom bendu, the Nightcrawlers, a kasnije i sa Deni Frimanom u Kobrama, sa kojim je nastavio da radi do kraja 1977. On je tada osnovao sopstvenu grupu, Triple Threat Revue, koju je preimenovao u Double Trouble nakon angažovanja bubnjara Krisa Lajtona i basiste Tomija Šanona.

Stekao je slavu nakon nastupa na Montreux Jazz Festivalu 1982., a 1983. je izašao njegov debi studijski album, Texas Flood, koji bio 38. na Billboard listi. Album od deset pjesama bio je komercijalno uspjeano izdanje, koje se prodalo u preko pola miliona primjeraka.

Nakon što je prestao da pije krajem 1986. godine, krenuo je na koncertne turneje sa Džef Bekom 1989. i Džo Kokerom 1990. prije njegove smrti, prilikom pada helikoptera 27. avgusta 1990. godine, kada je imao 35 godina.

Von je muzički bio inspirisan američkim i britanskim bluz rokom. Volio je čisto pojačalo sa jakim zvukom i doprinio je popularnosti starinske muzičke opreme. On je često kombinovao nekoliko različitih pojačala i što manje pedala za efekte. Kris Gil iz časopisa “Guitar World” je prokomentarisao: “Stivi Rej Vonov zvuk gitare je bio suv kao ljeta San Antonia i blistavo čist kao debitanti Dalasa, proizvod prirodnog zvuka pojačala sa dovoljno jakim promjenama. Ipak, Von povremeno koristi pedale da pojača svoj zvuk, uglavnom kao podršku signalu, iako je povremeno dodavao rotirajuće kabine za gitaru i vah pedale za dodatne teksture talenta.”

Von je dobio nekoliko muzičkih nagrada, kako tokom života, tako i posthumno. Godine 1983, čitaoci “Guitar Player” su ga izglasali za “Najbolji novi talenat” i “Najbolji gitarista električnog bluza”. U 1984., Bluz Fondacija ga je proglasila za “Zabavljača godine” i “Bluz instrumentalistu godine”, a 1987. godine, časopis “Performance” mu je dao nagradu za “Ritam i bluz akt godine”.

Osvojio je šest Gremi nagrada i deset “Ostin muzičkih nagrada”. Primljen je u “Bluz kuću slavnih” 2000. godine, a u “Kuću slavnih muzičara” 2014. Časopis Rolling Stone postavio je Vona na 12. mjesto na listi “100 najvećih gitarista svih vremena”. 2015., je primljen u “Rokenrol kuću slavnih”.

Porodica i lični život

Vonovo porijeklo se može pratiti unazad do njegovog pradjeda, Robert Hodgen LaRuea. Robert LaRue je imao ćerku po imenu Laura Bele, Stivijevu baku po ocu. Udala se za Tomasa Li Vona i preselila u Okrug Rokvol, Teksas, gdje su živjeli od nadnica. 6. septembra 1921., dobili su sina po imenu Džimi Von Li.

Džimi Von je napustio školu kada je imao šesnaest godina, a priključio se mornarici SAD tokom Drugog svjetskog rata. Posle njegovog otpuštanja, oženio se Martom Kuk 13. januara 1950. Stiven Rej Von je rođen 3. oktobra 1954., u Dalasu, Teksas; bio je tri i po godine mlađi od svog brata Džimija (rođen 1951.). Džimi je obezbijedio posao kao radnik na azbestu, zanimanje koji je uključivalo rigorozan, manuelni napor. Porodica se često selila, pa su živjeli i u drugim državama kao što su Arkanzas, Luizijana, Misisipi i Oklahoma prije nego su se konačno nastanili u Oak Klifu (dio Dalasa). Stidljiv i nesiguran momak, Stivi je bio duboko pogođen iskustvima iz djetinjstva. Njegov otac se borio sa alkoholizmom, a često je, zbog lošeg temperamenta, terorisao porodicu i prijatelje. U kasnijim godinama, Stivi se sjećao da je i on sam bio žrtva porodičnog nasilja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *