Sting – Biografija

Gordon Metju Tomas Samner (engl. Gordon Matthew Thomas Sumner; rođen 2. oktobra 1951), poznatiji po nadimku Sting, engleski muzičar rodom iz Volsenda u Severnom Tajnsajdu (Wallsend in North Tyneside). Prije solo karijere, Sting je bio glavni tekstopisac, pjevač i basista rok grupe Police. Kao solo muzičar i član grupe Police, prodao je preko 100 miliona ploča, dobio šesnaest Gremi nagrada za svoj rad (prvi Gremi dobio je za „najbolji rok instrumental nastup“, 1981. godine) i jednom je bio nominovan za Oskara za najbolju pjesmu.

Biografija
Djetinjstvo i mladost

Sting na koncertu ponovo okupljene grupe Police, 2007.
Sting-Logo.svg

Rođen je u gradu Volsendu u sjeveroistočnoj Engleskoj. Njegova majka Odri Samner (djevojačko Kauel – Cowell) je bila frizerka, a otac, Ernest Metju Samner, mljekadžija i inženjer. Imao je troje mlađe braće i sestara: Filipa (Philip), Anđelu (Angela) i Anitu (Anita). Mladi Gordon često je pomagao ocu u jutarnjim isporukama mlijeka. Veoma rano, njegov „najbolji prijatelj“ postala je jedna stara španska gitara, koju je ostavio njegov ujak kada je otišao da živi u Kanadu.

Pohađao je gimnaziju Sent Katberts u Njukaslu na Tajnu (St. Cuthbert's High School in Newcastle upon Tyne). Zatim se upisao na univerzitet Vorvik u Koventriju (University of Warwick in Coventry), koji je napustio posle samo jednog semestra. U Koventriju je posjećivao noćne klubove kao što je, na primer, Club-A-Go-Go. U njima je posmatrao nastupe muzičara kao što su Džek Brus i Džimi Hendriks, umjetnika koji će kasnije značajno uticati na njegov muzički razvoj i stil. Posle poslova konduktera u autobusu, građevinskog radnika i poreskog službenika, pohađao je koledž Northern Counties College of Education od 1971. do 1974. i posle kratkog kursa u Alniku (Alnwick) stekao zvanje školskog nastavnika.

Od rane mladosti, Samner je želio da postane muzičar. Njegovi prvi živi nastupi bili su gdje god je mogao da dobije posao. Nastupao je u večernjim satima, vikendima i tokom školskih praznika. Svirao je sa lokalnim džez bendovima kao što su Phoenix Jazzmen, Newcastle Big Band i Last Exit.

Porijeklo nadimka

Sting je tvrdio da je nadimak stekao dok je svirao sa grupom Phoenix Jazzmen. Jednom je nastupao u džemperu sa crnim i žutim poprečnim prugama, u kojem je, kao što je vođa grupe Gordon Solomon primijetio, izgledao kao bumbar. Tako je Samner postao „Sting“ („Žaoka“). Na pres-konferenciji prikazanoj u filmu Bring on the Night, kada mu se novinar obratio kao Gordonu, on je kroz šalu izjavio: „Moja djeca me zovu Sting, moja majka me zove Sting, ko je onda taj lik Gordon?“.

Grupa Police

U januaru 1977. Sting se seli iz Njukasla u London i odmah posle toga pridružuje Stjuartu Koplandu i Henriju Padovaniju (koji je ubrzo zamijenjen Endijem Samersom) kako bi osnovali novotalasnu muzičku grupu Police. Između 1978. i 1983. objavili su pet albuma koji su se našli u vrhovima top-lista i dobili šest Gremi nagrada.

Iako je njihov početni zvuk bio inspirisan pankom, Police se ubrzo prebacuje na rok obojen regeom i djelimično pop muzikom. Njihov poslednji album, Synchronicity, na kojem se nalazi njihova najuspješnija pjesma, “Every Breath You Take”, objavljen je 1983.

Mada nikada nisu formalno raskinuli, posle albuma Synhronicity u grupi je postignut dogovor da se ubuduće koncentrišu na solo projekte. Kako su godine prolazile članovi grupe, posebno Sting, odbijali su mogućnost za ponovno okupljanje. Ipak, 2007. bend se ponovo sastao i krenuo na svetsku turneju kao simbol ponovnog ujedinjenja grupe Police.

Rana solo karijera

U septembru 1981. Sting je imao prvi živi solo nastup, nastupajući sve četiri večeri na četvrtom Amnesty International dobrotvornom balu (The Secret Policeman's Other Ball), što je učinio na poziv producenta Martina Luisa (Martin Lewis). On je izveo solo verzije „Roxanne“ i „Message in a Bottle“.

Predvodio je i all-star bend “The Secret Police” koji je izveo Dilanovu pjesmu “I Shall Be Released” u Stingovom aranžmanu. Svi članovi benda i hora – Erik Klepton, Džef Bek, Fil Kolins, Bob Geldof i Midž Jur kasnije su (sem Beka) nastupili na Live Aid.

Njegovi nastupi su imali posebno mjesto na albumu i filmu o ovom koncertu, što je pažnju muzičkih kritičara preusmjerilo na Stinga. Stingovo učešće u dobrotvornom balu Amnesty Internationala bio je početak njegove kampanje skupljanja sredstava za dobrotvorne svrhe i njegovog angažmana u rješavanju političkih i socijalnih problema.

Godine 1982. izdaje solo singl “Spread a Little Happiness” iz filmske verzije televizijske emisije Brimstone and Treacle Denisa Potera. Singl je bio obrada pjesme koju je 1920-ih pevala Vivijan Elis (Vivian Ellis) u mjuziklu Mister Sinders (Mr. Cinders) i zauzeo je iznenađujuće prvo mjesto na Top 20 listi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

1980-e

Stingov prvi solo album iz 1985. The Dream of the Blue Turtles okupio je renomirane džez muzičare kao što su Keni Kirkland (Kenny Kirkland), Daril Džons (Darryl Jones), Omar Hakim (Omar Hakim) i Branford Marsalis (Branford Marsalis).

Na njemu se nalazi Stingov hit singl “If You Love Somebody Set Them Free”. Na albumu su se nalazili i hitovi “Fortress Around Your Heart”, “Russians” i “Love is the Seventh Wave”.

Te godine album je prodat u trostrukom platinastom tiražu a Sting je bio nominovan za nagradu Gremi u kategoriji Album godine. Dokumentarni film „Bring on the Night, koji je režirao Majkl Apted (Michael Apted), bavio se osnivanjem grupe Police i njenim prvim koncertom u Francuskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *