Tomas Vulf – Biografija

Tomas Klejton Vulf (engl. Thomas Clayton Wolfe) (Ešvil, Severna Karolina, 3. oktobra 1900. – Baltimor, Merilend,15. septembar 1938.), američki književnik. Smatra se vodećom ličnošću američke književnosti prve polovine dvadesetog vijeka. Bio je u isto vrijeme i buntovan i emotivan. U svojim djelima nije uljepšavao istinu i zbog toga su ga mnogi osuđivali. Vulf se bavio kritikom moderne civilizacije i materijalnih vrijednosti koje je ona postavljala.

Mladost

Tomas Vulf je rođen u Ešvilu, u saveznoj američkoj državi Severna Karolina, kao najmlađe od osmoro djece Vilijama Olivera Vulfa i Džulije Elizabet Vulf.

Njegov otac je bio pogrebnik, dok se njegova majka bavila nekretninama. Tomas je bio najbliskiji sa Benom, rođenim bratom, koji je preminuo u 26. godini, i čija smrt je opisana u knjizi Pogledaj dom svoj, anđele.

Vulf je školovanje započeo na Univerzitetu Sjeverna Karolina, kada je imao samo 15 godina. Tokom studiranja, sa uspjehom je pisao drame i učestvovao u njihovom izvođenju.

Vulf je diplomirao na Univerzitetu Sjeverna Karolina 1920. godine i septembra iste godine upisao prestižni Harvard, koji završava za dvije godine. Aktivno sarađuje sa Džordžom Pirsom Bejkerom, profesorom drame na Harvardu.

Pokušavajući da proda svoje drame, seli se u Njujork, gdje počinje da radi kao profesor engleskog jezika na Njujorškom univerzitetu, gdje se zadržava sedam godina.

Karijera

Vulf nije uspijevao da proda svoja djela zbog njihove dužine. Godine 1924. putuje u Evropu, posjećujući Englesku, Francusku, Italiju i Švajcarsku. Pri povratku sa svog putovanja, upoznaje tada već udatu Ejlin Bernštajn, sa kojom započinje romantičnu vezu koja će potrajati 5 godina. Njihova veza značajno je uticala na nastavak njegove karijere.

Na ljeto 1926. godine, vraća se u Evropu i počinje da piše prvu verziju autobiografske novele Izgubljen (koja će kasnije prerasti u njegovo najpoznatije djelo Pogledaj dom svoj, anđele), evocirajući sećanja iz rodnog Ešvila.

Knjiga Pogledaj dom svoj, anđele je jedan od najznačajnijih romana savremene američke književnosti. To je autobiografski roman koji govori o odrastanju mladog Judžina Ganta, koji zapravo predstavlja samog autora. Njegov otac je umjetnička duša i boem dok je majka žena sa ambicijom kojoj želja za sticanjem bogatstva postaje preča od porodice. Kao takvi, oni su nespojivi i prepuni sukoba. Ti sukobi su kobni za Judžina i njegovu braću i sestre, koji odbacuju roditelje i otiskuju se u svijet.

Za života je objavio veliki broj pjesama, priča, drama i dva romana. Njegovi romani su autobiografska ili poluautobiografska djela. Pisana s mnogo retoričke bujnosti, ističu se naglašenim individualizmom i gotovo mističnim uznošenjem mladosti, seksusa i Amerike, ali sadrže i izraženu kritiku društvenih odnosa.

Smrt

Kuća Tomasa Vulfa u Ešvilu

Nakon podnošenja preko milion riječi rukopisa svom novom uredniku, Edvardu Asvelu, Vulf je napustio Njujork, kako bi obišao Zapad. On je proveo dvije nedjelje putujući kroz 11 nacionalnih parkova na Zapadu, jedini dio zemlje koji nikada nije posjetio. Vulf je napisao Asvelu da za razliku od svog prethodnog pisanja, gdje je bio je fokusiran na porodicu, njegova perspektiva je sada dosta šira. U julu, Vulf se razbolio od upale pluća prilikom posete Sijetlu, gdje provodi tri nedjelje u bolnici. Njegova sestra Mabel je zatvorila pansion u Vašingtonu i otišla u Sijetl da se brine za njega. Vulfu je na kraju dijagnostifikovana milijarna tuberkuloza.

Septembra meseca 1938. godine, Vulf je poslat u Baltimor kako bi se liječio kod najpoznatijeg neurohirurga u zemlji, Valtera Dandija, ali je operacija pokazala da je bolest pregazila cijelu desnu stranu mozga. Bez svijesti, Vulf je umro 18 dana prije svog 38. rođendana. Dnevnik njegovog putovanja kroz nacionalne parkove je pronađen među njegovim stvarima.

Vulf je sahranjen u Ešvilu, pored roditelja i braće i sestara.

Djela
  • Pogledaj dom svoj, anđele
  • O vremenu i rijeci
  • U mračnoj šumi tajanstvenoj kao vrijeme
  • Samoća
  • Tkanje života
  • Paučina i stijena
  • Nema povratka domu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *