Walter Matthau – Biografija

Volter Matau (engl. Walter Matthau), američki glumac, rođen 1. oktobra 1920. godine u Njujorku, a preminuo je 1. jula 2000. godine u Santa Moniki (Kalifornija).


Karijera

Počeo je kao pozorišni glumac i stekao priličan ugled (1962. je dobio nagradu Toni za ulogu u predstavi Pucanj u tami).

Na filmu je debitovao 1955. kao loš momak u filmu Čovek iz Kentakija, sa Bertom Lankasterom u glavnoj ulozi. Potom se često pojavljivao u ulogama negativaca, na primer u filmovima King Kreol (1958), gde dobija batine od Elvisa Preslija, ili Šarada (1964), gde efektno igra ubicu koji zagorčava život Keri Grantu i Odri Hepbern. Prva značajnija filmska uloga bila mu je lik tvrdoglavog šerifa u filmu Usamljeni su hrabri (1962).

Ne prekidajući ni pozorišnu karijeru, Matau se mnogo pojavljivao i na televiziji, ali i pored očiglednih kvaliteta nikada nije postao vrhunska zvezda, verovatno zbog toga što nije bio previše lep.

Uspeh je došao u kasnijim godinama. Nagradu Toni (ovoga puta za glavnu ulogu), dobio je 1965. za predstavu Nila Sajmona Neobičan par, u kojoj igra sa Artom Karnijem, a 1966. je dobio i Oskara za najboljeg sporednog glumca u filmu Kolačić sudbine, u kome maestralno igra pokvarenog advokata koji koristi banalnu povredu svog šuraka da dobije oštedu zbog navodne paralize. Osiguranje naravno plaća ali sumnja da se radi o fingiranoj paralizi i počinje velika igra. Film je bio Matauova prva saradnja sa glumcem Džekom Lemonom i rediteljem Bili Vajlderom, sa kojima je potom često sarađivao. Zanimljivo je da je snimanje filma bilo prekinuto na pet meseci, zbog Matauovog srčanog udara.

Matau je bio nominovan za Oskare za glavnu ulogu 1972. za film Koč i 1975. za Sunčane momke. Za ovu potonju ulogu dobio je Zlatni globus za najboljeg glumca u mjuziklu ili komediji.

Nakon snimanja Kolačića sudbine, Matau i Lemon su postali doživotni prijatelji i glumili su zajedno u čak 10 filmova (11 ako se računa Lemonovo kameo pojavljivanje kao usnuli putnik u autobusu u filmu Koč, kojeg je inače i režirao). Njih dvojica su posebno uspešni kao par bili i u filmskoj verziji Neobičnog para (1968), te u Naslovnoj strani (1974), Druškane, druškane (1981) i u Otkačenim matorcima (1993) i Još otkačenijim matorcima (1995), u kojem je Matauova partnerka bila Sofija Loren.

Mimo saradnje sa Lemonom, Volter Matau se istakao glavnim ulogama u filmovima Pit i Tili (1972) i Ubijte Čarlija Vorika (1973) (za ova dve uloge je 1974. dobio BAFTA nagradu za najboljeg glumca), odnosno kao epizodista u filmovima Medvedi nose loše vesti (1976), Apartman hotela Kalifornija (1978) i Denis napast (1993), u kojem igra gospodina Vilsona.

Filmografija
 2000 Hanging Up
Lou Mozell
 1998 The Marriage Fool (TV Movie)
Frank Walsh
 1998 The Odd Couple II
Oscar Madison
 1997 Out to Sea
Charlie Gordon
 1996 I'm Not Rappaport
Nat Moyer
 1995 Grumpier Old Men
Max Goldman
 1995 The Grass Harp
Judge Charlie Cool
 1994 I.Q.
Albert Einstein
 1994 Incident in a Small Town (TV Movie)
Harmon Cobb
 1993 Grumpy Old Men
Max Goldman
 1993 Dennis the Menace
Mr. Wilson
 1992 How the Grinch Stole Christmas! (Video)
Narrator (voice)
 1992 Against Her Will: An Incident in Baltimore (TV Movie)
Harmon Cobb
 1991 JFK
Senator Long
 1991 Mrs. Lambert Remembers Love (TV Movie)
Clifford Pepperman
 1990 The Incident (TV Movie)
Harmon Cobb
 1988 Il piccolo diavolo
Maurice
 1988 The Couch Trip
Donald Becker
 1986 Pirates
Captain Thomas Bartholomew Red
 1985 Movers & Shakers
Joe Mulholland
 1983 The Survivors
Sonny Paluso
 1982 I Ought to Be in Pictures
Herbert Tucker
 1981 Buddy Buddy
Trabucco
 1981 First Monday in October
Dan Snow
 1980 Hopscotch
Miles Kendig / James Butler / Mr. Hannaway / …
 1980 Little Miss Marker
Sorrowful Jones
 1978 The Stingiest Man in Town (TV Movie)
Ebenezer Scrooge (voice)
 1978 California Suite
Marvin Michaels
 1978 Casey's Shadow
Lloyd Bourdelle
 1978 House Calls
Dr. Charley Nichols
 1978 Actor (TV Movie)
Boris Thomashevsky
 1977 Insight (TV Series)
Adam

This Side of Eden (1977) … Adam
 1976 The Bad News Bears
Coach Morris Buttermaker
 1975/I The Sunshine Boys
Willy Clark
 1974 The Front Page
Walter Burns
 1974 Earthquake
Drunk (as Walter Matuschanskayasky)
 1974 The Taking of Pelham One Two Three
Police Lt. Zachary Garber
 1973 The Laughing Policeman
Jake Martin
 1973 Charley Varrick
Charley Varrick
 1972 Pete ‘n’ Tillie
Pete
 1972 Awake and Sing (TV Movie)
Moe Axelrod
 1971 Kotch
Joseph P. Kotcher
 1971 Plaza Suite
Roy Hubley / Jesse Kiplinger / Sam Nash
 1971 A New Leaf
Henry Graham
 1969 Cactus Flower
Dr. Julian Winston
 1969 Hello, Dolly!
Horace Vandergelder
 1968 Candy
Gen. R.A. Smight
 1968 The Odd Couple
Oscar Madison
 1967 A Guide for the Married Man
Paul Manning
 1966 The Fortune Cookie
Willie Gingrich
 1965 Mirage
Ted Caselle
 1964-1965 Profiles in Courage (TV Series)
Andrew Johnson / Gov. John Slaton

Andrew Johnson (1965) … Andrew Johnson
Governor John M. Slaton (1964) … Gov. John Slaton
 1964 Goodbye Charlie
Sir Leopold Sartori
 1964 Dr. Kildare (TV Series)
Franklin Gaer

Man Is a Rock (1964) … Franklin Gaer
 1964 Fail-Safe
Dr. Groeteschele
 1964 The Rogues (TV Series)
Aram Rodesko

The Personal Touch (1964) … Aram Rodesko
 1964 Ensign Pulver
Doc
 1962-1964 The DuPont Show of the Week (TV Series)
Narrator / Tony Maruzella / Harley Downing / …
 1964 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV Series)
Tom Gregory

White Snow, Red Ice (1964) … Tom Gregory
 1963 Charade
Hamilton Bartholomew
 1963 Island of Love
Tony Dallas
 1963 The Eleventh Hour (TV Series)
Charles Thatcher

A Tumble from a High White House (1963) … Charles Thatcher
 1960-1962 Naked City (TV Series)
Dr. Max Lewine / Peter Kanopolis

Don't Knock It Till You've Tried It (1962) … Dr. Max Lewine
The Man Who Bit a Diamond in Half (1960) … Peter Kanopolis
 1962 Who's Got the Action?
Tony Gagouts
 1962 Lonely Are the Brave
Sheriff Morey Johnson
 1956-1962 General Electric Theater (TV Series)
Tom Dutton

Acres and Pains (1962) … Tom Dutton
Reflected Glory (1956)
 1961-1962 Target: The Corruptors (TV Series)
Michael Callahan / Martin Kramer

One for the Road (1962) … Michael Callahan
The Corruptors (1961) … Martin Kramer
 1961 Tallahassee 7000 (TV Series)
Lex Rogers
 1958-1961 Alfred Hitchcock Presents (TV Series)
Phil / Harry Wade / Moran / …

Cop for a Day (1961) … Phil
A Very Moral Theft (1960) … Harry Wade
Dry Run (1959) … Moran
The Crooked Road (1958) … Off. Pete Chandler
 1961 Great Ghost Tales (TV Series)
Defago

The Wendigo (1961) … Defago
 1961 Route 66 (TV Series)
Sam Keep

Eleven, the Hard Way (1961) … Sam Keep
 1960 Our American Heritage (TV Series)
John Overton

Born a Giant (1960) … John Overton
 1960 Play of the Week (TV Series)
James Hyland / Joxer Daly

The Rope Dancers (1960) … James Hyland
Juno and the Paycock (1960) … Joxer Daly
 1960 Strangers When We Meet
Felix Anders
 1960 Juno and the Paycock (TV Movie)
 1959 Gangster Story
Jack Martin
 1958 Ride a Crooked Trail
Judge Kyle
 1958 Onionhead
‘Red’ Wildoe
 1958 Voice in the Mirror
Dr. Leon Karnes
 1958 King Creole
Maxie Fields
 1952-1958 Kraft Television Theatre (TV Series)
Harry

Code of the Corner (1958) … Harry
 1957 Climax! (TV Series)
Charlie Mapes

To Walk the Night (1957) … Charlie Mapes
 1957 Slaughter on 10th Avenue
Al Dahlke
 1956-1957 The Alcoa Hour (TV Series)
George Barry / Bill Egan

The Trouble with Women (1957) … George Barry
The Big Vote (1956) … Bill Egan
 1954-1957 The United States Steel Hour (TV Series)
Gordon Wagner

Victim (1957)
Late Date (1954) … Gordon Wagner
 1952-1957 Goodyear Television Playhouse (TV Series)
Julian / Major Hunter
 1957 A Face in the Crowd
Mel Miller
 1956 Bigger Than Life
Wally Gibbs
 1953-1956 Omnibus (TV Series) (segment “One Nation Indivisible”) / (segment “The Abracadabra Kid”)

One Nation Indivisible (1956) … (segment “One Nation Indivisible”)
The Abracadabra Kid (1953) … (segment “The Abracadabra Kid”)
 1955 The Indian Fighter
Wes Todd
 1955 Justice (TV Series)

Booby Trap (1955)
 1955 The Kentuckian
Stan Bodine
 1954-1955 Robert Montgomery Presents (TV Series)
The Bartender

The Lost Weekend (1955) … The Bartender
Dr. Ed (1954)
 1952-1955 The Philco Television Playhouse (TV Series)
Stuart Benson / Iago
 1952-1954 Armstrong Circle Theatre (TV Series)
Corliss Price

Hit a Blue Note (1954)
The Straight and Narrow (1953) … Corliss Price
The Darkroom (1952)
 1954 Kraft Television Theatre (TV Series)

Nothing Personal (1954)
 1954 Center Stage (TV Series)

The Human Touch (1954)
 1954 The Motorola Television Hour (TV Series)
Dr. Spinelli

Atomic Attack (1954) … Dr. Spinelli
 1952-1954 Danger (TV Series)

A Buck Is a Buck (1952)
 1950-1953 Studio One (TV Series)
Jacobs

Dry Run (1953)
The Last Cruise (1950) … Jacobs
 1953 Campbell Playhouse (TV Series)

 1953 Suspense (TV Series)
Lawrence Stevens

F.O.B. Vienna (1953) … Lawrence Stevens
 1952 Mister Peepers (TV Series)
Coach Burr

Unaired Pilot … Coach Burr (uncredited)
 1950-1952 Lux Video Theatre (TV Series)
Extra / Intermission Guest / Craig / …
 1951 Shadow of the Cloak (TV Series)

 1950 The Big Story (TV Series)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *