Карађорђе – Прича о филму

„Живот и дела бесмртног вожда Карађорђа“ или само „Карађорђе“ је најстарији српски играни филм из 1911. године. Режирао га је Чича Илија Станојевић, а сценарио је писао Ћира Манок. Филм је после дужег времена пронађен у Аустријској кинотеци 2003. године, реконструисан је и приказан у фебруару 2004. године на обележавању два века Првог српског устанка.

Радња

Карађорђе је филмска биографија истоименог српског вође устанка. Обрађен је цео његов живот од детињства па до смрти и историјски догађаји у којима је учествовао. Од устанка против Турака, до боја на Мишару као и збора у Орашцу.

Улоге
Глумац Улога
Милорад Петровић Карађорђе
Теодора Арсеновић Јелена Карађорђева жена
Јован Антонијевић Ђедо Ђедо
Вукосава Јурковић Карађорђева мајка
Александар Милојевић Прота Матеја Ненадовић
Драгољуб Сотировић Хајдук Вељко
Добрица Милутиновић Јанко Катић
Чича Илија Станојевић Вујица Вулићевић / Турски Паша
Сава Тодоровић Старац Фочо
Перса Павловић Жена из народа
Милорад Савић
Витомир Богић
Милева Бошњаковић
Димитрије Гинић
О филму

Аустријски филмски архив је 2003. добио богату збирку филмова везаних за Србију саопштила је Југословенска кинотека. У великој количини негатива и позитива пронађени су многи ретки филмски материјали о краљевској породици Карађорђевић, њиховим свечаностима, венчањима и сахранама, о борбама српске војске у Првом светском рату, и још других материјала. Међу њима је пронађен и део играног филма о борби Срба против Турака у XIX веку који су управник Архива Југословенске кинотеке Александар Ердељановић и управник Аустријског филмског архива др Николаус Востри идентификовали као најстарији српски играни филм – „Живот и дела бесмртног Вожда Карађорђа“ из 1911. године, у режији Чича Илије Станојевића.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *