8 1/2 – Priča o filmu

8 1/2 (ital. Otto e Mezzo), italijanski film, spoj satire i groteske, iz 1963., kojeg je režirao Federico Fellini. Smatra se jednim od najboljih Fellinijevih filmova, ali negdje i kao jedan od najboljih filmova kinematografije. Film nema pravu radnju nego se sve vrti oko metafilmske dosjetke u kojoj jedan italijanski reditelj (Fellinijev alter ego) traži inspiraciju za svoj novi film. Naslov filma je aluzija na broj filmova koje je Fellini do tada snimio (šest cjelovečernjih, dva kraća filma kao djelove omnibusa, te tri filma u saradnji sa Albertom Lattuadom, pri čemu se svaki film računa kao „polovina”). Film je snimljen u crno-bijeloj tehnici (direktor fotografije Gianni di Venanzo) dok je muziku za film komponovao Nino Rota. Britanski filmski institut je ovaj film smestio na treće mesto među najznačajnijim filmovima ikada snimljenim.

Radnja

Reditelj Guido Anselmi sanja da je zarobljen u automobilu, da odjednom lebdi iznad plaže i pada u more. Iznenada se probudi i nađe u bolnici. Mario, njegov prijatelj i Guidova ljubavnica Gloria ga pitaju kada će snimiti svoj sljedeći film. No Guido nema inspiracije te se nalazi u kreativnoj blokadi.

Vozom mu dolazi supruga Luisa sa kojom nije u najboljim odnosima jer mu je puno draža ljubavnica Claudia. Guido se na očekivanja i nagovor obožavalaca odluči na snimanje filma bez gotovog scenarija. Počne snimati scene bez veze te upadati u halucinacije i/ili sjećanja na svoju mladost, nemajući pojma što da učini sa unaprijed pripremljenim setom svemirskog broda. Na kraju na konferenciji objavi da odustaje od snimanja filma te da mu treba više vremena da odluči što će dalje.

Glavne uloge
Nagrade
Teme

8 1/2 govori o previranju tokom kreativnog procesa, koji je istovremeno tehničke kao i lične prirode, te sa problemima koji umjetnici doživljavaju kada žele stvoriti nešto baš lično, duboko, koje će ispuniti sva očekivanja. Oni su svjesni da velika publika posmatra i očekuje zadovoljavajući rezultat, što uzrokuje stres a ne pomaže puno ni suženi raspored. U suštini, radi se o pronalasku istinite, lične sreće u teškom, komplikovanom životu.

Uticaj filma

Reditelj Peter Greenaway je sa filmom 8 ½ Women napravio homage Fellinijevom 8 ½. Woody Allen je svoje filmove Stardust Memories i Deconstructing Harry takođe oblikovao po ovom filmu. Isto je slučaj i sa filmovima Wicker Park i Living in Oblivion.

Kritike

Kritičari su velikom većinom pozitivno ocijenili film. Tako je Phil Villarreal u svojoj recenziji napisao: “Federico Fellini je bio tako nevjerovatno kreativan da je, kada je postao mentalno blokiran, pretvorio tu svoju unutrašnju borbu u fenomenalno remek-djelo samoanalize… Nakon filma “La Dolce Vita” (1960.), Fellini nije znao što učiniti sljedeče. Stekao je uspjeh, slavu i reputaciju o kojoj je sanjao, a to ga je prestrašilo. Njegov um je bio tornado vlastite sumnje u sebe, ambicije, izgorijevanja i krivice, te je pao u dubine za svoj sljedeći film, koji je obilježio tranziciju prema neobičnim, apstraktnim prizorima… Kroz Guida, Fellini je prepoznao gorku istinu o čovječanstvu; nakon dostizanja nekog potpunog ispunjenja – bilo to romantične ili poslovne prirode – pohlepni um čovjeka samo traži još više. Bio je to genij Fellinija da uhvati unutrašnju borbu za našu meditaciju i zabavu”, kao i Desson Thompson: “Nekako, ovaj film je više od zastarjele krize umjetnika koji kontemplira. To je više o nesposobnosti svih nas da pronađemo smisao u našim životima, stavimo ga u kontekst i dođemo sa nečim značajnim”. Roger Ebert je takođe jedan od poklonika ostvarenja: “8 1/2” je najbolji film ikada snimljen o snimanju filma… Gledao sam “8 1/2” više puta, a moja naklonost za film samo raste. On čini ono što je nemoguće; Fellini je čarobnjak koji razgovara, otkriva, objašnjava i razrađuje svoje trikove, dok nas istovremeno još uvijek zavarava s njima. Pravi se da ne zna što želi ili kako da to ostvari, a film dokazuje da tačno zna”. S druge strane, John Esther je bio suzdržan u ocjenjivanju: “Ovo je najprecjenjeniji film svih vremena”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *