André Malraux – Biografija

Georges André Malraux (Pariz, 3. novembar 1901.Créteil, 23. novembra 1976.), francuski pisac, avanturista, političar i intelektualac.

U suštini autodidakt i strastveni avanturista, Malraux je svoju mladost proveo u Indokini, pišući za antikolonijalni list i boraveći nakratko u zatvoru (1923.1924.) zbog krijumčarenja kmerskih antikviteta. Vrativši se u Francusku, svoje doživljaje iz Azije predočio je u uspješni roman La Voie royale (1930.), a samo tri godine kasnije stekao je enormnu popularnost romanom La Condition humaine, avanturističko-angažovanim romanom egzistencijalističke tematike koji je inspirisan borbom revolucionara u Kini, zbog kojeg mu je 1933. uručena Prix Goncourt.

Kao borbeni antifašista, Malraux se od 1936. do 1937. borio na strani republikanaca u Španskom građanskom ratu. Iskustvo iz rata navelo ga je na pisanje još  jednog popularnog romana L'Espoir (1937.), koji je sljedeće godine ekranizovan kao Espoir, sierra de Teruel. U martu 1944. pridružio se pokretu otpora i sudjelovao u borbama za oslobođenje Francuske. Nakon rata, Malraux se priključio Charlesu de Gaulleu i igrao ulogu u radu RPF-a, a nakon povratka de Gaullea na vlast bio je ministar kulture od 1959. do 1969. godine.

Tokom kasnije karijere pisao je umjetničke kritike poput uspješnih “Le Musée imaginaire” i “Les Voix du silence“, a 19. decembra 1964. održao je istorijsku eulogiju prilikom prenosa pepela Jeana Moulina u pariški Panthéon. Tokom 1996. godine, na dvadesetogodišnjicu Malrauxove smrti, njegov pepeo je odlukom Jacquesa Chiraca takođe prenesen u Panthéon.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *