Brittany Murphy – Biografija

Brittany Anne Murphy (Atlanta, Georgia, 10. novembar 1977. – Los Angeles, Kalifornija, 20. decembar 2009.), američka glumica i muzičarka.

Biografija

Majka Sharon bila je irsko-istočnoevropskog porijekla, a otac Angelo bio je Italijan. Roditelji su joj se razveli ubrzo nakon njenog rođenja. S ocem je imala malo kontakata, jer je on kasnije zbog reketarenja završio u zatvoru. Odrasla je na nekoliko mjesta širom SAD-a.

Vrlo rano primijećen je njen glumački talent, a do 14. godine već je imala menadžera. Od 1995. do dana kad je umrla ostvarila je tridesetak uloga. Partneri su joj (između ostalih) bili Angelina Jolie, Dakota Fanning, i Eminem između. Najpoznatija je po filmovima:”Upravo vjenčani” “Sin City“, “Neprilagođena“, “8 milja“, “Djevojke iz visokog društva“. 20. decembra 2009. godine, po zvaničnom izvještaju, umire od upale pluća i anemije.

Filmografija
Filmografija glumice Britani Merfi
God. Srpski naziv Originalni naziv Uloga
1995 Otkačena plavuša Clueless Tai Fraiser
1995 Victim of the Night Julia Newland
1996 Freeway Rhonda
1997 Drive Deliverance Bodine
1997 Bongwater
1998 Phoenix Veronica
1998 David and Lisa Lisa
1998 The Prophecy II Izzy
1998 Falling Sky Emily Nicholson
1999 Neprilagođena -{Girl, Interrupted}- Daisy Randone
1999 Drop Dead Gorgeous Lisa Swensen
1999 The Devil's Arithmetic Rivka
2000 Cherry Falls Jody Marken
2000 Common Ground Dorothy Nelson
2001 Sidewalks of New York Ashley
2001 Nikom ni riječ -{Don't Say a Word}- Elisabeth Burrows
2001 Riding in Cars with Boys Fay Forrester
2001 Summer Catch Dede Mulligan
2002 8 milja -{8 Mile}- Aleks
2003 Uptown Girls Molly Gunn
2003 Spun Nikki
2003 Upravo vjenčani -{Just Married}- Sarah McNerney
2004 Little Black Book Stacy
2005 Grad grijeha -{Sin City}- Shellie
2006 Love and Other Disasters Jacks
2006 Happy Feet Gloria (glas)
2006 The Groomsmen Sue
2006 The Dead Girl Krista
2007 The Ramen Girl Abby

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *