H-8 – Priča o filmu

H-8 je hrvatski i jugoslovenski dugometražni film iz 1958. godine reditelja Nikole Tanhofera. Film je nagrađen Velikom Zlatnom arenom na festivalu igranog filma u Puli 1958. godine. Radnja se temelji na istinitoj priči o fatalnoj nesreći koju je prouzrokovao nepoznati vozač automobila 1957. godine. “H-8” su početni znakovi njegovih registarskih tablica, i jedini podatak o počinitelju zločina.

Sadržaj

U noći 14. aprila 1957. godine na zagrebačkom autoputu se sudare autobus i fabrički kamion. Sudar je preticanjem uzrokovao nepoznati vozač koji odmah posle toga hladnokrvno gasi svjetla i bježi, a da se nije ni osvrnuo. Ostatak filma prati događanja u autobusu i kamionu sve do same nesreće. Upoznajemo sudbine putnika autobusa – studentkinje klavira Alme Novak, novinara Borisa, njegovog kolege i prijatelja, propalog glumca Kreše Miljuša i njegove supruge, vozača Josipa Baraća, njegovog pomoćnika Janeza Pongraca i drugih. Istovremeno, pošiljku lima kamionom prevozi šofer Rudolf Knez, a prate ga njegov sin Vladimir i njegov poznanik iz zatvora Franjo Rosić, koji im se naknadno priključi. Istovremeno, pripovjedači zlokobno najavljuju skoru nesreću i brojeve sjedišta poginulih putnika autobusa, dok oni sami stalno mijenjaju mesta.

Uloge
Glumac Uloga
Andre Lusišić Dr. Šestan
Antun Vrdoljak Fotograf
Boris Buzančić Novinar
Đurđa Ivezić
Fabijan Šovagović Franjo Rošić
Ivan Šubić Josip Barać
Marijan Lovrić Rudolf Knez
Ljubica Jović Krešina žena
Marija Kon Tamara
Ivan Lovrić
Mia Oremović Žena Švajcarca
Mira Nikolić majka Gordana
Pero Kvrgić Jakupac
Rudolf Kukić Švicarac
Siniša Knaflec Vladimir
Stane Sever Janez
Vanja Drah Krešo
Sanda Fideršeg Supruga ljekara Šestana
Martin Matošević
Pavle Bogdanović Vojnik Mišo Petrović
Drago Mitrović Ivan Vuković
Kruno Valentić Prodavac „Večernjeg”
Adam Vedernjak Tip koji kupuje sat
Stjepan Jurčević Prof Nikola Tomašević
Rikard Brzeska Konobar

Kompletna filmska ekipa  ▼

Kritike

Daniel Rafaelić je za Filmski leksikon zapisao:

“Jedan od najcjenjenijih hrvatskih filmova, H-8… se podjednako odlikuje dojmljivom glumom, režijom i montažom. Na početku filmskog izlaganja razotkriva se završni rasplet – sudar autobusa i kamiona, a čak se i otkriva broj poginulih te brojevi mjesta na kojima su ti ljudi sjedili. Napetost proizlazi iz činjenice što likovi tijekom vožnje izmjenjuju svoja mjesta, a poistovjećivanje gledalaca i likova pojačava isticanje tvrdnje da se radi o istinitom događaju (uzročnik sudara pobjegao je s mjesta nesreće, a jedino je zapamćen početak njegove registracije: H-8…). Likovi su slojevito oblikovani, ritam je uzoran, a cjelina ostvaruje tipičan jugoslavenski mikrosvijet toga vremena odnosno panoramu složenoga društva.”


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *