Jelena Tomašević – Biografija

Jelena Tomašević (udato Bosiljčić; Negotin, 1. novembar 1983), pop pjevačica iz Srbije. Poznata je po svom snažnom vokalnom umijeću, dobitnik je brojnih internacionalnih nagrada, i 2008. godine je predstavljala Srbiju na Pjesmi Evrovizije sa pjesmom Oro.

Privatni život

Rođena je 1. novembra 1983. godine u Negotinu, ali je odrasla u Kragujevcu. Završila je Prvu kragujevačku gimnaziju (društveno-jezički smjer), studirala na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Diplomirala je na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. Od 2011. godine udata je za glumca Ivana Bosiljčića, sa kojim ima kćerku Ninu. Jelena Tomašević je Ambasador Fondacije „Tijana Jurić”.

Muzička karijera
Početak

Muzikom se bavi od svoje sedme godine. Igrala je u KUD-u “Abrašević” u svom gradu Kragujevcu u kojem je proglašena za najboljeg vokalnog solistu, a potom na mnogobrojnim koncertima i takmičenjima nastupala kao solista pjevajući tradicionalnu srpsku muziku. Sa 13 godina je pobijedila na Republičkom takmičenju folklornih ansambala Srbije. Tada je započela saradnju sa Borom Dugićem, virtuozom na fruli, koji je među prvima prepoznao njen dar. Mnoge od Jeleninih izvedbi zabilježene su na trajnim snimcima u arhivi Radio Beograda. Uporedo sa njegovanjem izvornih kompozicija, bavila se i pjevanjem pop muzike. Osvajala je pobjedničke nagrade na mnogim dječijim festivalima, od kojih se izdvaja Jugoslovenski dječiji festival 1994. godine. Sa 18 godina pobijedila je na televizijskom takmičenju za mlade talente “3k dur”, projektu nacionalne televizije, nakon koga je počela profesionalnu saradnju sa velikim brojem eminentnih muzičkih umjetnika (Kornelije Kovač, Vlado Georgiev, Zdravko Čolić). Pjevala je prateće vokale Vladu Georgievu i bila gost na albumu grupe Biber, otpjevavši pjesme „Gde si bilo jare moje“, „Čije je ono devojče“, „Gipsy part one“ i „Gipsy part two“. Uspješno je predstavljala Srbiju na mnogim internacionalnim festivalima u Češkoj, Bugarskoj, Rusiji, Bjelorusiji. Godine 2005. se seli u Beograd. Sarađivala je sa Zdravkom Šotrom u njegovom filmu “Ivkova slava”, gdje je pred kamerama otpjevala nekoliko muzičkih numera.

Beovizija


Jelena Tomašević na Beoviziji 2005.

Pobjedom na Beoviziji sa pjesmom “Jutro” započela je saradnju sa produkcijom Minakord pod pokroviteljstvom Željka Joksimovića. Na Beoviziji 2005. je osvojila prvo mjesto. Na Evropesmi-Europjesmi je osvojila drugo mjesto iza prvoplasirane grupe No name.

Na takmičenju OGAE Second Chance na kome učestvuju drugoplasirani takmičari sa nacionalnih takmičenja, Jelena Tomašević je sa pjesmom Jutro osvojila drugo mjesto.

Tada su započeli rad na njenom prvom studijskom albumu, koji će ubrzo, pod nazivom „Panta rei“, postati najprodavaniji i najslušaniji album u regionu.

Kompakt-disk je izdala za svoju izdavačku kuću, Minakord. Njen glas je postao poznat Evropi kada je pobijedila na Beoviziji 2008. sa pjesmom Oro Željka Joksimovića a na tekst Dejana Ivanovića, sa kojom je nastupila na Evroviziji 2008. godine i osvojila 6. mjesto u finalu.

Uspon karijere

2015. godine je objavila drugi studijski album, “Ime moje”, koji je za kratko vrijeme dostigao popularnost njenog prvijenca i ponovo joj donio veliki broj nagrada, naklonost publike, kritike i kolega.

Uspješno se bavi sinhronizacijom dugometražnih animiranih filmova (“Mali princ”), godinama učestvuje u žiriranju dječijeg muzičkog takmičenja “Pinkove zvezdice”, na internacionalnoj sceni svakim nastupom i dalje predstavlja srpsku kulturu u najboljem svjetlu.

Širom zemlje i regiona održala je niz koncerata sa Novosadskim big bendom. Ova saradnja i dalje uspješno traje. Jelena je imala zapaženu ulogu u mjuziklu Ivane Žigon “Beli ždralovi”, koji je izveden u Sava Centru, ali i u Minsku u Bjelorusiji za Dan pobjede nad fašizmom.

Dobitnik je nagrade “Zlatna značka grada Beograda za doprinos srpskoj kulturi”.

Festivali

2002. Zrenjanin – Ovo nije ljubav
2003. Budva – Rano da veruješ
2004. Evropesma/Evropjesma – Kad ne bude tvoje ljubavi
2005. Beovizija – Jutro
2008. Beovizija, Evrosong – Oro

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *