Joni Mitchell – Biografija

Joni Mitchell, CC (rođena kao Roberta Joan Anderson; 7. novembar 1943 -) kanadska muzičarka, kantautorka i slikarka.

Mitchell se pjevanjem počela baviti u noćnim klubovima rodne Zapadne Kanade, a potom je svirala i pjevala na ulicama Toronta.

Sredinom 1960-ih je otišla u New York kako bi se pridružila tamošnjoj folk sceni te snimila debitantski album 1968. godine istovremeno stekavši slavu i kao spisateljica pjesama (“Urge for Going”, “Chelsea Morning“, “Both Sides Now“, “Woodstock“) i kao pjevačica.

Nakon što se skrasila u Južnoj Kaliforniji, Mitchell je igrala ključnu ulogu u folk rock pokretu koji je tada dominirao muzičkom scenom. Blue, njen album iz 1971. godine temeljen na ličnim iskustvima, smatra se jednom od najupečatljivijih i najuticajnijih ploča svih vremena.

Mitchell je tako imala pop hitove kao što su: “Big Yellow Taxi“, “Free Man in Paris” i “Help Me“, posljednje dvije s uspješnog albuma Court and Spark‘ iz 1974. godine’.

Mitchellin sopran, posebni (harmonični) stil sviranja gitare i klavirski aranžmani su postajali sve složeniji 1970-ih te je došla pod uticaj jazza, miješajući ga s popom, folkom i rockom na eksperimentalnim albumima kao što je Hejira iz 1976.

Blisko je sarađivala s jazz velikanima kao što su Pat Metheny, Wayne Shorter, Jaco Pastorius, Herbie Hancock, te na posthumno izdanoj ploči Charlesa Mingusa iz 1979. 1980-ih Mitchell se manje orijentisala na snimanje i izvođenje muzike, ali se više okrenula prema popu, često koristeći sintisajzere kao i eksplicitno politički sadržaj pjesama, u kojima je izražavala protest zbog društvenih i ekoloških problema.

Mitchell je izuzetno cijenjena i od kritičara i od kolega. Rolling Stone ju je nazvao “jednom od najvećih autorki pjesama ikad” dok Allmusic za nju tvrdi “Kada se prašina slegne, Joni Mitchell može ostati kao najvažniji i najuticajnija muzičarka kraja 20. vijeka.” Pred kraj vijeka, Mitchell je imala izuzetan uticaj na muzičare različitih žanrova – od R&Ba preko alternative rocka do jazza.

Mitchell je isto tako likovna umjetnica. Ilustrirala je svoje albume, a 2000. godine sebe je opisala kao “slikarku izbačenu iz kolosjeka okolnostima.” Mitchell je poznata i kao izuzetno oštra kritičarka muzičke industrije, te je prestala snimati albume nekoliko godina kako bi se posvetila slikanju. Godine 2007. je pak izdala Shine, prvi album nakon devet godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *