Kazuo Ishiguro – Biografija

Kazuo Ishiguro (Nagasaki, Japan, 08.11.1954.-), britanski pisac japanskog porijekla, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2017.

Biografija

Rođen u japanskom gradu Nagasakiju. Kao petogodišnjak s porodicom se seli u Veliku Britaniju zbog očevog posla u području okeanografije. Diplomirao je engleski jezik i književnost i filozofiju na Univerzitetu Kent u Canterburyju. Kreativno pisanje magistrira u Norwichu (University of East Anglia). Pohađa kolegijume kod čuvene engleske književnice Angele Carter i uglednog književnika i teoretičara Malcolma Bradburyja. U mladosti je pisao pjesme pod uticajem Boba Dylana i Leonarda Cohena. Ima dvije sestre. Od 1983. ima britansko državljanstvo. Oženjen je i otac jedne kćerke.

Spada u krug književnika postmodernističkog senzibiliteta. Piše jasnim jezikom i profinjenim stilom. U romanima kombinuje teme nostalgičnih sjećanja, samoobmana, propuštenih životnih šansi, posljedica istorijskih događaja i drugih silnica što oblikuju ljudske sudbine. U obrazloženju Nobelove nagrade koju je dobio 2017. stoji kako je “u romanima velike emotivne snage razotkrio ponor što se krije ispod naše iluzije povezanosti sa svijetom”.

U prvom romanu “Blijedi obris brežuljaka” (1982.) donosi sjećanja japanske udovice na život u Engleskoj i samoubistvo kćerke. Drugi roman “Umjetnik plutajućega svijeta” (1986.) smješta u posleratni Japan prožet zapadnim uticajima. Potagonist je japanski umjetnik koji potkraj života propituje svoj odnos prema umjetnosti i vlasti. U najpopularnijem romanu “Ostaci dana” (1989.) prema kojem je 1993. snimljen film, u prvom licu pripovijeda o engleskom batleru koji životnu službu i neupitnu lojalnost razotkriva kao prevaru i uzaludnu žrtvu. Za roman je osvojio nagradu Booker, a u filmskoj ekranizaciji je ulogu batlera Stevensa odigrao Anthony Hopkins.

“Bez utjehe” (1995.) je složeni moderni roman u kojem istražuje odnose fikcije i zbilje, sna i jave, prošloga i budućega. U hvaljenom distopijskom romanu “Nikad me ne ostavljaj” pripovijeda o ljudskim klonovima i posljedicama kloniranja. Radnja je smještena u britanski internat, a pripovijeda je mlada žena Kathy. Iako je naoko riječ o sasvim običnoj školi internatskog tipa, s polaznicima koji su zaokupljeni tipično mladenačkim stvarima, čitalac postupno otkriva kako su polaznici ljudski klonovi, stvoreni sa svrhom kultivisanja organa za potrebe ne-kloniranih. Prema knjizi je 2010. snimljen film u režiji Marka Romaneka. Časopis Time ju je uvrstio među sto najboljih romana na engleskom jeziku svih vremena.

Djela (nepotpun popis)
 • Blijed obris brežuljaka (A Pale View of Hills, 1982), roman
 • Umjetnik plutajućeg svijeta (An Artist of the Floating World, 1986), roman
 • Ostaci dana (The Remains of the Day, 1989), roman
 • Bez utjehe (The Unconsoled, 1995), roman
 • Kad smo bili siročad (When We Were Orphans, 2000), roman
 • Nikad me ne ostavljaj (Never Let Me Go, 2005), distopijski roman
 • Zakopani div (The Burried Giant, 2015.), roman
Nagrade (izbor)
 • 1982. Nagrada Winifred Holtby Memorial
 • 1986. Nagrada Whitbread za knjigu godine, za “Umjetnik plutajućega svijeta”
 • 1989. Nagrada Booker za roman “Na kraju dana”
 • 1998. Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres
 • 2017. Nobelova nagrada za književnost

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *