Tačno u podne/High Noon – Priča o filmu

photo by The Times

Tačno u podne (eng. High Noon), američki crno-bijeli vestern iz 1952. godine, reditelja Freda Zinnemanna, s Garyjem Cooperom u glavnoj ulozi. Radnja govori o šerifu grada na Divljem zapadu, koji se potpuno sam mora suprostaviti bandi ubica. Film Tačno u podne jedan je od klasika žanra vesterna, svrstan među najuticajnije filmove svih vremena. Oživio je karijeru holivudske legende Garyja Coopera, koji je u njemu dao jednu od svojih najupečatljivijih uloga, a svijetu je predstavio novu zvijezdu, buduću princezu od Monaca Grace Kelly. Imao je velikog uspjeha kod kritike i publike te bio nagrađen sa četiri Oscara.

Radnja

Na dan svog vjenčanja i posljednji dan u službi, Will Kane (Gary Cooper), šerif grada Hadleyvillea saznaje da se Frank Miller, čovjek kojeg je prije nekoliko godina poslao u zatvor, vraća vozom u podne kako bi se osvetio. Premda isprva napušta grad s novom suprugom Amy (Grace Kelly), Kane se, gonjen jakim unutrašnjim osjećajem odgovornosti, ipak odluči vratiti i suprostaviti Milleru. No, kad od građana koje je godinama štitio zatraži pomoć, oni mu redom okreću leđa i savjetuju ga da pobjegne. Njegovu odluku o ostanku ne razumije ni vlastita supruga, a zamjenik Harvey Pell (Lloyd Bridges) napušta ga. Jedinu podršku Kane ima u nekadašnjoj ljubavi, Meksikanki Helen Ramirez (Katy Jurado).

Millerova banda čeka gazdu na željezničkoj stanici. Miller (Ian MacDonald) konačno stiže i razbojnici polaze u potragu za Kaneom. Amy i Helen su zajedno krenule vozom iz grada, no Amy u posljednji trenutak odustaje od odlaska i vraća se u grad kako bi pomogla suprugu. U revolveraškom obračunu koji slijedi, Kane, uz pomoć Amy, uspijeva pobiti sve razbojnike. Film završava tako što ljudi izlaze iz svojih domova, a Kane baca šerifsku zvijezdu u prašinu te s Amy bez riječi sjeda na zapregu i napušta grad.

Glumci

Gary Cooper kao šerif Will Kane

Produkcija

Film je snimljen prema pripovijesti Johna W. Cunninghama, “The Tin Star” (“Limena zvijezda”). Austrijsko-američki reditelj Fred Zinnemann (Odavde do vječnosti, Čovjek za sva vremena) Tačno u podne je zamislio i režirao tako da se vremenski podudara trajanje priče i stvarno trajanje filma: radnja počinje u 10:35, a završava “tačno u podne”, što je vrijeme trajanja filma – 85 minuta. Time je Zinnemann postigao stalan rast napetosti, što je dodatno pojačao korišćenjem krupnih planova Coopera, iz kojih je izbijao očaj i osamljenost. Nekoliko antologijskih, vizuelno veličanstvenih scena postigao je korišćenjem kamere na kranu, koja se, premda nije u potpunosti bila novost, nije pretjerano koristila u kinematografiji tog vremena. Takođe je insistirao na, prema njemu, upečatljivijoj crno-bijeloj fotografiji

Film je sniman sa, čak i za ono vrijeme skromnim budžetom od 750.000 dolara, snimanje je trajalo samo 32, a montaža još sedam dana.

Muzika

Muziku za film napisao je Dimitri Tiomkin, jedan od najcjenjenijih i najzaposlenijih kompozitora filmske muzike u tadašnjem Hollywoodu. Stihove za pjesmu “Do Not Forsake Me, Oh My Darlin’ (The Ballad of High Noon)” napisao je Ned Washington, a otpjevao ju je country pjevač Tex Ritter, otac glumca Johna Rittera.

Reakcije
Kritika

John Wayne nije o filmu imao posebno mišljenje

Premda danas smatran klasikom i poznat kao omiljeni film većine američkih predsjednika od Eisenhowera nadalje, Tačno u podne je u vrijeme svog pojavljivanja izazvao brojne kontroverze. Dotiče se brojnih tema koje nisu bile karakteristične za vesterne, kao što su odgovornost pojedinca, otuđenje, licemjerje i drugo. Scenarist i producent Carl Foreman završio je pred Vijećem za protivameričko djelovanje zastupničkog doma Kongresa, pod optužbama za komunističku propagandu (bilo je to vrijeme antikomunističke histerije izazvane djelovanjem senatora McCarthyja). Nakon što ga je Vijeće proglasilo “nekooperativnim” jer je odbio svjedočiti protiv kolega iz filmske industrije, Foreman je dospio na “Hollywoodsku crnu listu” te je ušao u sukob s drugim producentom filma, Stanleyem Kramerom, nakon čega je preselio u Englesku jer je “znao da nikad više neće naći posao u SAD-u”.

Nakon premijere, film je doživio kritike nekih važnih holivudskih imena. John Wayne ga je prezirao jer je slutio (što je Foreman kasnije potvrdio kao tačno) da predstavlja alegoriju za “crnu listu”, koju je Wayne, zajedno s prijateljem Howardom Hawksom aktivno podupirao. Godine 1971. Wayne je dao intervju časopisu Playboy, u kojem je još jednom ponovio da mu nije žao što je pomogao da Foreman bude izgnan iz Hollywooda, a Tačno u podne je nazvao “naj-neamerikanskijom stvari koju sam u životu vidio” (“the most un-American thing I’ve ever seen in my whole life”).

Kritikovan je i odabir Coopera za ulogu Kanea, s obzirom da je od partnerke Grace Kelly bio stariji punih 28 godina, te je nazvan prestarim, što je i sam smatrao prije prihvatanja uloge.

Na portalu RottenTomatoes.com čak 95% kritičara dalo je filmu pozitivnu ocjenu. Između ostalih, kritičar Scott Weinberg nazvao je Tačno u podne “smrtonosno briljantnim vestern-noirom“.

Zarada

Tačno u podne je u svjetskoj distribuciji zaradio 18 miliona dolara, što je izuzetno dobar rezultat s obzirom na budžet od samo 750.000 dolara.

Nagrade i nominacije

Gary Cooper je za ulogu šerifa Kanea dobio Oscara za najboljeg glavnog glumca. Ironično, nagradu je na dodjeli u februaru 1953. preuzeo John Wayne jer je Cooper bolovao od čira. Film je nagrađen i Oscarom za najbolju montažu, najbolju originalnu muziku te za najbolju originalnu pjesmu (“Do Not Forsake Me, Oh My Darlin‘”).

Tačno u podne je Američki filmski institut (AFI) svrstao na 27. mjesto najboljih filmova svih vremena.

Nastavak filma i obrade

Nastavak filma, High Noon Part II: The Return Of Will Kane, snimljen je 1980., 28 godina nakon originala. Šerifa Kanea glumio je Lee Majors. Iste je godine snimljen SF film Outland, koji se pričom naslanja na scenario filma Tačno u podne; u glavnoj ulozi pojavio se Sean Connery.

Godine 2000. snimljen je remake filma, u kojem su glumili Tom Skerritt i Michael Madsen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *