Prozor u dvorište/Rear Window – Priča o filmu

photo by Film Inquiry

Prozor u dvorište (eng. Rear Window) je kriminalistički film Alfreda Hitchcocka koji je baziran na priči autora J. M. Hayesa i C. Woolricha Moralo je biti ubistvo. Mnogi kritičari smatraju da je ovo jedan od Hitchcockovih najboljih filmova.

Radnja

James Stewart kao L.B. Jeffries u filmu.

L. B. Jeff Jeffries je poznati fotoreporter kojeg je traženje ekskluzivnog ugla snimanja na automobilističkim trkama stajalo teškoga preloma noge. Nenaviknut na mirovanje, prisiljen je ograničiti svoj do juče neomeđeni svijet na prostor koji obuhvata pogled sa sobnog prozora i vrijeme između posjeta njegove lijepe djevojke Lise i patronažne sestre Stelle. Na vlastito čuđenje ubrzo otkriva da i mikrokosmos jednog običnoga gradskoga dvorišta može skrivati neizmjerna uzbuđenja i strašne tajne. Posebno ga uznemiruju čudna zbivanja u stanu u kojem s bolesnom ženom živi trgovački putnik Lars Thorwald. Je li nehotice svjedočio okrutnom ubistvu ili je, odjednom privezan za invalidska kolica, počeo viđati stvari koje se nisu dogodile?

Glumačka postava

James Stewart i Grace Kelly u filmu Rear Window

 • James Stewart kao L. B. “Jeff” Jeffries, profesionalni fotograf
 • Grace Kelly kao Lisa Carol Fremont, Jeffova djevojka
 • Wendell Corey kao det.puk. Thomas J. Doyle, Jeffov prijatelj iz vojske, sada detektiv
 • Thelma Ritter kao Stella, medicinska sestra
 • Raymond Burr kao Lars Thorwald, Jeffov komšija
 • Judith Evelyn kao gospodđica Lonelyhearts, srednjovječna žena koja živi sama i ostvaruje svoje romantične fantazije
 • Ross Bagdasarian kao tekstopisac
 • Georgine Darcy kao gospođica Torso, mlada plesačica koja vježba u donjem rublju
 • Frank Cady i Sara Berner kao muž i žena koji stanuju iznad Thorwaldovih. Oni su vlasnici ubijenog psa.
 • Jesslyn Fax kao komšija kipar
 • Rand Harper kao novopečeni ženik
 • Irene Winston kao gđa. Anna Thorwald
 • Havis Davenport kao novopečena mlada

Reditelj Alfred Hitchcock može se vidjeti u tekstopiščevom stanu u kojem navija sat, čime je ostvario još jedan od svojih slavnih cameo nastupa.

Nagrade
 • 4 nominacije za Oscara (najbolja režija, scenario, zvuk, fotografija).
 • Nominacija za BAFTA-u (najbolji film).
Komentari i opis

Grace Kelly pozira u večernjoj haljini koju je dizajnirala Edith Head.

U iznimnome opusu najvećega majstora filmske napetosti, Alfreda Hitchckocka, “Prozor u dvorište” zauzima posebno istaknuto mjesto. Nizanjem subjektivnih kadrova u kojima očima glavnoga junaka posmatramo zbivanja u jednom gradskom dvorištu, kultni reditelj postupno gradi napetu i složenu priču prepunu ironičnog humora, ali i izuzetne dramatičnosti. Uz stilsku i narativnu inovativnost, film je zanimljiv i po uspješnom objedinjavanju različitih žanrova, od detekcijskog, kriminalističkog pa do ljubavnog. “Prozor u dvorište” jedno je od onih filmskih djela koja se mogu gledati bezbroj puta, uvijek nam otkrivajući neki novi sloj ili pojedinost. Takođe, riječ je i o jednom od filmova o kojima je napisano najviše teorijskih stranica. Uz 4 nominacije za Oscara (kolor fotografija Roberta Burksa, režija, scenario Johna Michaela Hayesa i zvuk Loren L. Ryder), film je svojem autoru donio nagradu za najbolji film Britanske filmske akademije, a G. Kelly priznanja američkoga National Boarda of Review i njujorškog Film Critics Circlea. Godine 1997. film je uvršten u U. S. National Film Registry, a godinu dana kasnije na listu 100 najvećih američkih filmova svih vremena. Ulogom Jeffa Jeffriesa, oskarovac J. Stewart dodao je svojem impozantnom opusu nove vrijednosti, a još jednu izvrsnu epizodu ostvarila je T. Ritter (Ptičar iz Alcatraza, Neprilagođeni) kao bolničarka Stella.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *