Riječ/Ordet – Priča o filmu

Ordet (sh. Riječ) je danski crno-bijeli film snimljen u režiji Carla Theodora Dreyera i premijerno prikazan početkom 1955. godine, poznat kao Dreyerovo komercijalno najuspješnije ostvarenje, ali i jedan od najznačajnijih ostvarenja tadašnje svjetske kinematografije.

Predstavlja adaptaciju istoimene drame luteranskog sveštenika Kaja Munka. Radnja je smještena u konzervativni gradić u kome se Morten Borgen (čiji lik tumači Henrik Malberg) udovac i ugledni pokrovitelj lokalne crkve mora nositi sa svoja tri sina, koji, svaki na svoj način, izazivaju uvriježeni svjetonazor – jedan namjerava oženiti kćerku vođe lokalne fundamentalističke sekte, drugi iskazuje agnostičke stavove, a treći je nakon studija filozofije poludio i umislio da je Isus Hrist.

Dreyer je ekranizaciju Munkove drame počeo pripremati još od 1933. godine, kada ju je prvi put gledao u teatru, ali su ga pri tome dugo vremena sprečavali finansijski problemi, Drugi svjetski rat i njemačka okupacija za vrijeme koje je u susjednoj Švedskoj snimljen istoimeni film u režiji Gustafa Molandera. Dreyer je sredstva za film na kraju uspio prikupiti tek uz pomoć danske vlade. Film je, radi što veće autentičnosti, sniman u Vedersøu, mjestu gdje je Munk radio kao župnik, a takođe je angažovan lingvista kako bi osigurao da svi glumci govore lokalnim dijalektom.

Nakon premijere je Ordet doživio izuzetan komercijalni uspjeh i brojne pohvale među kritičarima. Posebno se isticala jednostavnost strukture, minimalistički stil i vrlo dobro korištenje svjetla, kao i emocionalno snažna završnica. Iste je godine prikazan na venecijanskoj Mostri gdje je dobio Zlatni lav, a takođe je nagrađen i Zlatnim globusom za najbolji strani film.

Uloge
Glumac Uloga
Gerda Nielsen Anne Petersen
Sylvia Eckhausen Kirstin Petersen
Ejner Federspiel Peter Petersen
Cay Kristiansen Anders Borgen
Birgitte Federspiel Inger Borgen
Emil Hass Christensen Mikkel Borgen, njen muž
Susanne Rud Lilleinger Borgen, Mikkelova kćer
Ann Elisabeth Rud Maren Borgen, Mikkelova kćer
Preben Lerdorff Rye Johannes Borgen
Henrik Malberg Morten Borgen
Ove Rud Pastor
Henry Skjær (da) The Doctor
Edith Trane Mette Maren
Hanne Agesen Karen, sluga

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *